我的收藏
版主
申請
開區
申請

→ 冠絕全澳!《金越》最正宗越南粉、越南湯檬!←

• 畢比德 2011-4-12 08:43:38

我都想要地址呀....THANKS

• 老陳 2011-4-12 09:32:46

全部已PM...

記得食完返來留言啊...

• minidora 2011-4-12 10:13:46

收到pm啦, 原來係呢間, 以前好鐘意食架, 而家唔順路, 所以冇食好耐, 得閒再去食先..tkz ar......

• baggiochan 2011-4-12 10:22:01

呢間野係就係幾好食, 個牛肉面同蟹湯面我都有食過, 真是得!! 不過真是貴, 平均40蚊一個面, 但同區已經可以食到飯+飲品再食多個糖水仲得, 唔係中午之選, 但係想同朋友去坐下當中檔野食, 佢又坐位小, 唔好坐, 定位好監介, 反而之前ge西貢城(而家唔好食), 雖然比佢再貴小小但好坐好多.......

• 老陳 2011-4-12 10:42:49

唉...所以話澳門人冇正宗越南o野食...某程度上係抵死的...就係因為大家只求便宜...而冇考究真正越式湯底要花幾多成本去煲個湯...

所以坊間好多店o既湯底...一飲就飲得出同胡志明市o既大分別...因為要用足料時...碗粉冇可能便宜...到時又食客大減...

不過講真打工仔來講又真係唔可以日日食o既...建議係鍾意真正越南o野o既食客間唔中一兩餐...

另外見你開名...我先講...希望《xxx》o既店主見到唔見好怪...當然希望你o地會改善...

以前已有特登試過《xxx》...牛河我唔評(總之唔係推介)...講o下佢o地o既「順化牛肉檬」(Bun Bo Hue)...水準係好一般...淡之餘...唔夠香茅同菠蘿味(「順化牛肉檬」湯底主要成份)...見佢冇畀通菜絲...又冇越式辣椒油...已知欠了誠意...可能以為未必有澳門人知正宗順化檬係如何...

o係胡志明市我食過5間唔同o既檬粉店...清一色用通菜絲...更加有越式辣椒油(再乾一點)...呢個先係正宗食法...更加係「順化牛肉檬」o既神髓...

《金越》o既「順化牛肉檬」就係完全有齊通菜絲同越式辣椒油...

P.S. 另附胡志明市當地o既唔同食店o既「順化牛肉檬」圖片...哈哈...2年前用舊機影...好肉酸...

原帖由 baggiochan 於 2011-4-12 10:22 發表
    呢間野係就係幾好食, 個牛肉面同蟹湯面我都有食過, 真是得!! 不過真是貴, 平均40蚊一個面, 但同區已經可以食到飯+飲品再食多個糖水仲得, 唔係中午之選, 但係想同朋友去坐下當中檔野食, 佢又坐位小, 唔好坐, 定位好監介, 反而之前ge西貢城(而家唔好食), 雖然比佢再貴小小但好坐好多.......

• baggiochan 2011-4-12 11:09:17

回覆 #65 老陳 的帖子

無法啦, 開向個頭, 自然會用番個頭ge價錢去比較, 特別lunch去的話...我曾經介紹過朋友去食, 結果係比人產到上天棚, 話太貴.....

至於xxx, 我覺得初頭幾ok, d春卷皮唔係用國貨, d配料都似係原產地來, 雖然有mix泰國風味, 但算係有誠意. 反而而家.....................

• 老陳 2011-4-12 11:15:11

所以我只會同美食狂熱份子o既朋友分享美食...

其他o既朋友...都係佢o地問到我先會講...仲要問真佢o地想budget幾多...同埋想唔想正宗...(有D朋友反而唔鍾意食正宗葡菜...要唔正宗先o岩口味... :P)

原帖由 baggiochan 於 2011-4-12 11:09 發表
    無法啦, 開向個頭, 自然會用番個頭ge價錢去比較, 特別lunch去的話...我曾經介紹過朋友去食, 結果係比人產到上天棚, 話太貴.....

至於xxx, 我覺得初頭幾ok, d春卷皮唔係用國貨, d配料都似係原產地來, 雖 ...

• baggiochan 2011-4-12 11:35:14

回覆 #67 老陳 的帖子

所以d人問我我都先問下佢咩budget, 費事又比人x, 好似我提過ge芝士旦糕, 我有朋友話成$38仲要加1, 去x板都唔洗甘貴, 我懷疑佢究竟知唔知買一舊軟芝士係咩水位.......
    講開葡菜, 佢又衰d ge, 一係好咸好濃味, 一係好肥利, 我d朋友無個岩食........

• charsa 2011-4-12 11:55:00

請PM地址俾我,唔該。

• ionghoi 2011-4-12 12:08:28

支持..
    想要地址, THX!

• LAIN 2011-4-12 12:22:24

原帖由 老陳 於 2011-4-12 11:15 發表

所以我只會同美食狂熱份子o既朋友分享美食...

其他o既朋友...都係佢o地問到我先會講...仲要問真佢o地想budget幾多...同埋想唔想正宗...(有D朋友反而唔鍾意食正宗葡菜...要唔正宗先o岩口味... : ...

係...係澳門好難同人講食野'

一日到黑都會有食自助餐點啊,價錢點點點...等問題

我既執著點,只係食材 x 製法 / 價錢 ( 氣氛同服務係extra )

因為而家d 人往往以價錢服務環境包裝優先...變左好多食肆成本加左,但錢又唔加重下

變得好爛...另到味覺文化倒退

同人share 野食真係好無癮

• scotta 2011-4-12 13:04:23

我反而好鐘意果d誠意特色小店,好味嘅食物,只要係負擔得起,價錢唔係問題。但係澳門朋友多數都係buffet,仲要買二送一先去。

• crdd 2011-4-12 13:33:36

請PM地址俾我,唔該老陳

• Mani19 2011-4-12 14:53:09

可以p.m. 地址俾我嗎?

• troubleman 2011-4-12 15:18:55

麻煩pm埋我, 唔該