我的收藏
版主
申請
開區
申請

→ 冠絕全澳!《金越》最正宗越南粉、越南湯檬!←

• 老陳 2011-4-12 15:24:27

絕對有同感...!!!

我都係唔like人問我自助餐...!!!

原帖由 LAIN 於 2011-4-12 12:22 發表
    係...係澳門好難同人講食野'

一日到黑都會有食自助餐點啊,價錢點點點...等問題

我既執著點,只係食材 x 製法 / 價錢 ( 氣氛同服務係extra )

因為而家d 人往往以價錢服務環境包裝優先...變左好多食肆成本加左,但錢又唔加重下

變得好爛...另到味覺文化倒退

同人share 野食真係好無癮

• 老陳 2011-4-12 15:26:41

澳門o既buffet同任食文化...真係惡攪...

如同LAIN所言...真係令好多人對飲食o既態度同品味都降低晒...

尤其《旅院》o個次份稿...原來唔少人對於中午一份咁超值o既set都唔滿意...反而只想食夜晚個buffet...唉...任食o既食物o既質素...點可以同單點(a la carte)o既食物比...?!?!?!

原帖由 scotta 於 2011-4-12 13:04 發表
    我反而好鐘意果d誠意特色小店,好味嘅食物,只要係負擔得起,價錢唔係問題。但係澳門朋友多數都係buffet,仲要買二送一先去。

• 老陳 2011-4-12 15:30:11

有冇試過佢新出o既蟹檬啊...???

原帖由 minidora 於 2011-4-12 10:13 發表
    收到pm啦, 原來係呢間, 以前好鐘意食架, 而家唔順路, 所以冇食好耐, 得閒再去食先..tkz ar......

• 老陳 2011-4-12 15:39:09

全部已PM...

• troubleman 2011-4-12 15:50:13

收到, 唔該曬

• LAIN 2011-4-12 15:56:46

原帖由 scotta 於 2011-4-12 13:04 發表
    我反而好鐘意果d誠意特色小店,好味嘅食物,只要係負擔得起,價錢唔係問題。但係澳門朋友多數都係buffet,仲要買二送一先去。

buffet雖然成檯都係,但可能食物頂盡都係二三流

食間有誠意既茶記仲舒服

• =++餅餅++= 2011-4-12 16:06:36

我都想要地址呀....THANKS

• 老陳 2011-4-12 16:15:50

已PM...

原帖由 =++餅餅++= 於 2011-4-12 16:06 發表
    我都想要地址呀....THANKS

• 心中火 2011-4-12 16:29:29

其實金越除左d 檬 ok, 佢地賣的越南啡咖 G7 都係好值得一試 (好多超市都無得賣), 我之前買左一包, 65蚊一大包 (50小包即沖), 返到公司每朝一沖, 逢親有同事行過都會問 "嘩, 咩野咁香咖啡味既", 好過好多 "康講" 名牌字既 d 即沖 cafe, 真係值得推介, 如果有邊個試上癮的話, 千奇唔好怪我呢個 post....

• 939 2011-4-12 16:48:02

我又要收pm哦thx^^

• baggiochan 2011-4-12 17:13:38

回覆 #84 心中火 的帖子

越南啡咖 G7 <<<<

我鐘點都整左一大包比我, 好過"著草"多多聲.......

• 柯金定律 2011-4-12 17:17:38

說到自助餐呀~我比較不抗拒~我的家人都算喜歡試新野

不過一聽到價錢就即刻推介他們心目中的"又平又好"的自助餐

我推薦過奧羅拉周日自助餐(不知現在無沒有鵝肝和煎芝士)

結果知道價錢後馬上說"不如去食日本野任食或是金都或金沙自助餐"

實在不想再去只好說句"那些自助餐我生厭了~不用留我位"

不過一個人自己食自助餐又很無聊~結果拖到現在都去不成

• 老陳 2011-4-12 17:33:01

1月時去仲有煎鵝肝...但冇煎芝士lu...

P.S. 我依然係反對自助餐...不過《aurora》呢個brunch buffet算係性價比極高...但我都係鍾意單點(a la carte)...因每人夾四舊水係可以食好豪o既意大利菜...

原帖由 柯金定律 於 2011-4-12 17:17 發表
    說到自助餐呀~我比較不抗拒~我的家人都算喜歡試新野

不過一聽到價錢就即刻推介他們心目中的"又平又好"的自助餐

我推薦過奧羅拉周日自助餐(不知現在無沒有鵝肝和煎芝士)

結果知道價錢後馬上說"不 ...

• 老陳 2011-4-12 17:37:38

:s142::s142::s142:

呢個價錢o黎講真係超晒水準...

另外我幾鍾意越南《中原》o既《Legendee》...不過係咖啡豆磨粉...要滴滴...當地賣hk$7x/250g...平均都係hk$5/杯...平過飲罐裝咖啡...正過沙忽同老麥o個D o既o野幾倍...

原帖由 心中火 於 2011-4-12 16:29 發表
    其實金越除左d 檬 ok, 佢地賣的越南啡咖 G7 都係好值得一試 (好多超市都無得賣), 我之前買左一包, 65蚊一大包 (50小包即沖), 返到公司每朝一沖, 逢親有同事行過都會問 "嘩, 咩野咁香咖啡味既", 好過好多 & ...

• bibobibo 2011-4-12 17:40:21

可唔可以pm地址比我?