我的收藏
版主
申請
開區
申請

馬尔代夫

• WASABI_@ 2011-6-6 16:33:21

原帖由 diydiy 於 2011-6-6 11:26 發表
    想去馬尔代夫好多年, 但至今仲未選到合心水的酒店,

你地咁熟行, 可以話我知边個島的酒店靚, 但船程又唔會太久的嗎?

比較熱門的:Angsana Velavaru  ,Banyan Tree , Club Med , Halaveli,  W Retreat

Angsana Velavaru   最熱門的..最多港澳台大陸人去住....
    因為佢是便宜而又有water villa+大pool

Banyan Tree   大牌子...都唔需要點解釋..向來他的酒店都是好美的..

Club Med  世界出名的酒店...入到去不用怎樣消費...因為他是包3餐小食飲品
    而且水上活動...每天出海浮潛等等的設施..都是free的...不用再花錢的酒店...

Halaveli,  W Retreat

2間都很美...都很有設計感...w也是亞洲著名的酒店...
    他的酒店真的超美..但也是十分之貴..如果預算夠的話...w是很不錯的選擇
    water pool villas...個pool都算ok大...

• WASABI_@ 2011-6-6 16:35:06

原帖由 chiojohn 於 2011-6-6 03:12 發表
    每人160-220美元(視乎船的種類及房而定)一天,每次出航為一星期,包三餐,每天三潛.

哇~咁樣好抵wo...但船的房令唔令ga???
    我驚我搭得太耐船會頂唔順呀...佢唔會係快艇個d黎ga下?

• chiojohn 2011-6-7 21:15:46

能睡二十個人的遊艇,有些豪華的更有小水池。

• diydiy 2011-6-7 22:31:27

回覆 #16 WASABI_@ 的帖子

唔該哂你,

係咪酒店靚即等於個島的環境靚呢?我喜歡影相, 希望住的島可以拍到美景.

• WASABI_@ 2011-6-8 00:30:35

原帖由 diydiy 於 2011-6-7 22:31 發表
    唔該哂你,

係咪酒店靚即等於個島的環境靚呢?我喜歡影相, 希望住的島可以拍到美景.

因為MALDIVES佢係有分3級環境的分類...你要求係咩先...要唔要有pool?
    定係要d海底令?????其實每個島都可以拍到日落日出的!
    沙幼都好多都係的..因為佢地都係同一個海

• diydiy 2011-6-9 00:10:36

剛剛見到有優惠推廣, 可惜未有脚.

唔知要等到何年先去到,

• WASABI_@ 2011-6-9 01:28:13

但係..e+個面好以係雨季wo!!
    好多都可能會平左

• diydiy 2011-6-9 09:22:58

個边落雨, 唔知會唔會似澳門咁, 整日甚至幾日咁落.

如果似泰國落一陣就好啦.

• WASABI_@ 2011-6-9 18:44:40

其實一時時..有D話一日落幾次咁~
    一係就成日都落..話唔埋...
    但係我唸一個月唔會日日都落...一個月應該落十日8日JA

• chiojohn 2011-6-9 21:10:27

不要貪平淡季去,天天下雨,錢又用了、假期又沒了,只留下傷痛的記憶

• diydiy 2011-6-10 00:16:31

多謝2 位的意見.  咁唔博啦..

• winmm 2011-6-10 00:18:18

其實淡季去都無問題, 雨季唔代表會日日落, 馬爾代夫我去左兩次, 有一次係雨季去, 唔會日日落, 呢刻落完, 過一兩個小時就會天晴, 亦有可能落足一日. 亦有可能兩三日都唔落雨, 都係睇你運氣!!

• WASABI_@ 2011-6-10 01:07:01

花得咁多錢去...更係希望每日都玩得開開心心啦..
    唔好雨季去喇...如果真係唔好彩..真係晒左D錢

• chiojohn 2011-6-10 16:53:34

別人船宿的遊記
    http://www.doyouhike.net/forum/deepblue/296572,0,0,3.html

• chiojohn 2011-6-13 22:05:02

http://www.haveeru.com.mv/english/details/36834
    馬累下星期開始有巴士坐