我的收藏
版主
申請
開區
申請

[遊記] 2011吉隆坡、檳城、怡保9天歎美食之旅全卷完(超多相)

• Dusty 2011-6-14 22:55:31

2011吉隆坡(留有污點)、檳城、怡保9天歎美食之旅day4

今晚係bbq主題,好似逢星期六才會有的,餐檯在泳池邊,入黑後還有職員出黎唱歌助慶的

• Dusty 2011-6-14 22:56:33

2011吉隆坡(留有污點)、檳城、怡保9天歎美食之旅day4

食物選擇都幾多,總之一定食到你飽hahaaaaa,我都唔得閒介紹啊

島上的環境很浪漫的,所以影張相都特別恩愛架hahahaaa

晚上沙灘好似都有遊戲玩

今晚我們都訂了做SPA,因為他們竟然在做優惠,每人只需RM100蚊(但必須二人同行,包括按腳、按摩、facial(做足兩小時),嗚謝師兄贊助我RM50蚊.heehee
    我們係時候舒服下喇

晚上酒吧區繼續有唱歌表演的

• Fantasy 2011-6-14 23:59:51

日落好靚, 行程豐富, 多謝分享!!

• diydiy 2011-6-15 14:09:03

日落相好正,   d 食物引死人啦.

• Dusty 2011-6-17 00:05:51

謝謝你們捧場啊

• Dusty 2011-6-19 18:00:31

2011吉隆坡(留有污點)、檳城、怡保9天歎美食之旅day5

今日訓醒後,就落去食個自助早餐先

估唔到早餐都咁豐富的,都幾意外下,質素還可以啊
    食飽後就在酒店四周影下相

玩到下午12點就先去搞check out手續,然後安心慢慢食午餐,當然自費的啦

我們點了芒果汁、薑啤、鮮搾西瓜汁、Malaysian Sasi、Pangkor Nasi Goreng、Hot Dog Wrappers、Pacipic Burger,埋單$RM145蚊.

芒果汁

薑啤

鮮搾西瓜汁

Malaysian Sasi:串燒同米漿飯

Pangkor Nasi Goreng:無試

Hot Dog Wrappers:熱狗夠晒份量,d醬又醒胃

Pacipic Burger:無試

單據
    我們下午兩點鐘去碼頭

幸福島再見喇,這個島給我的印象很好,加上價錢很優惠、職員很熱誠,有機會一定會再黎的
    之後就到惡夢的開始喇

• Dusty 2011-6-19 18:01:35

2011吉隆坡(留有污點)、檳城、怡保9天歎美食之旅day5

我們去返紅土坎車站,其實這車站有兩架車去怡保的,跟住就問個職員啦,但十問九唔應,唔知係咪唔識英文啦,我地話這車是否直通車去怡保的,但職員無回答,只是給了四張車票我們,但我都估唔到去怡保的公車原來都係在這裡,但當然我們見到架車後,就覺得唔對路,車身很殘舊、冷氣又弱都算啦,本來去怡保的車程係大概45分鐘,但這架公車就不停在區內上落客,最後足足用了三個半小時,我老婆就這樣焗到病了,所以唔好慳些小錢,因為的士都只是幾十蚊馬幣......
    經過由香港飛吉隆坡的時間就到了怡保酒店,我們辦妥手續後就即刻去火車站

酒店四周環境

不知名建築物

呢個才是火車站

我們買了下午13:50特快車,停的站較少,早上還有一架係點對點的直達火車,

我們遇到這個華人的士,原來檳城到怡保的士他收RM210蚊一程,亦可以怡保到KL的,之後我們回老黃食晚餐,亦問了他老黃同安記那間好味些,他話一定係老黃

很快地到了老黃,已經人山人海了,好彩等了一陣就有位,同埋有樣野幾搞笑的,就係本地人唔會搭檯的,我們點了芽菜雞、玻璃雞腳、河粉、凍羅漢果水,埋單$RM45蚊.

d雞密密上,賣得好快

呢位師父斬雞都斬到氣咳啊

芽菜:怡保的芽菜係特別肥大的,因為水質很好,咬落多汁之餘還很爽口架

• Dusty 2011-6-19 18:02:26

鬍鬚雞:這店係用鬍鬚雞,香港百佳都引入這品種了,但肉質確係很滑,同埋煮的時間很準,剛剛熟就拿起浸落冰水,所以雞的每部位都很嫩滑,很高興水準無下降

玻璃雞腳:味道好似泰式的做法,但我估唔到會有驚喜,每種味道都非常凸出,每個味道都很分明,雞腳又夠凍,食得很過癮,最衰係切得較碎

怡保的河粉出晒名係滑及很有彈性,因為水質好及製造河粉的過程中會混入薯粉的

凍羅漢果水:好濃味

賣粽既都咁好生意

食飽後買了粒打門柚返酒店慢慢歎,不過我們先去酒店附近的商場行下先,商場很大,反正晚上無野做,行完後再去附近的糖水街食宵夜

怡保人應該都喜歡食宵夜的,又係人山人海

亞參叻沙:無試

瓦煲老鼠粉:老婆話好味

豬腸粥:非常唔好食,豬腸炸到鬼咁硬,莫非這地方興這樣食的?我就唔識欣賞喇,食飽後回酒店休息

• Dusty 2011-6-23 11:48:32

2011吉隆坡(留有污點)、檳城、怡保9天歎美食之旅day6

今日訓醒後就落去食早餐,其實主要想影相多些!

雖然睇落選擇唔多,但這酒店只係三星,加上係怡保的關系,有早餐送算係幾好喇,不過怡保咁多美食,當然出外搵食更好啦

昨晚去的百盛商場,很大型的,酒店行過去亦近

怡保早上條街無乜人的,非常寧靜,感覺很特別,好似得返我們幾個人咁

我們第一站係新泉芳咖哩麵茶餐廳,這店人氣非常旺的

估唔到睇落簡簡單單幾樣食物,但已可以咁出名、咁有人氣

咁早店裡已坐滿晒人,我地都要等位啊,

價錢非常實惠
    我睇其他人都係這樣一set套餐,不論幾多人,我們四個人就四碗咖哩麵及一碗雜錦食物,連飲品埋單rm40.8蚊

我們足足等了十五分鐘以上才有得食,效率非常慢,我睇其他人都係這樣一set套餐,不論幾多人,我們四個人就四碗咖哩麵及一碗雜錦食物

裡面有蝦、滷肉、豬皮、燒肉、叉燒、雞、芽菜等等,雖然切到細細舊,但份量好多,隔離檯得兩個人都唔知點食得晒......

呢碗咖哩汁係用黎配雜錦的

咖哩麵:咖哩味超香濃,濃得黎很順喉,但唔辣的,我感受到老闆的心機、對食材的要求,無論幾多人在等,他亦好用心煮一碗麵,我邊食邊看著他們分工合作,老豆煮麵、啊仔負責落單、孫仔就切雜錦食物,所以這碗麵特別有味道的

豬皮都特別乾淨及靚仔嘻嘻
    食飽後,繼續出發去找尋第二站:傳說中超滑豆腐花

奇峰就係當地最有名的豆店,早上已有客人專程開車黎買

又係店子細細,但有豆腐花、豆漿(原味同甜兩種選擇),涼茶
    我們點了豆腐花每碗rm0.9、豆槳rm1.9支

豆腐花超級滑,滑得有點可怕,順住喉嚨直落架,加上怡保水質咁靚,所以黃豆味道都特濃
    然後向舊街場方向進發

• Dusty 2011-6-23 11:49:24

2011吉隆坡(留有污點)、檳城、怡保9天歎美食之旅day6

呢隻貓無毛架,好恐怖

這位伯伯拾紙皮拾到累了

原路的風景及建築物都好靚

終於都到了第三站:天津茶室,為的係布丁,要品嘗這布丁一定要早黎,因很快就賣晒,我們點了四個,埋單rm8.8蚊

布丁係幾滑既,但有個決點......就係太甜了,甜得過了火,所以唔食又無損失既,之後想去埋新源隆茶室,點知遇正休息日,咁祇好回酒店Check Out,然後去火車站

我們在火車站裡面的餐廳坐底,因為還要等兩小時

朱古力蛋糕:無試

咖啡:不過我覺得d的咖啡濃得黎唔香滑的

我同老婆在火車站裡面影下相打發時間
    唔經唔覺架列車就到達了

列車裡面的職員,師兄見到靚女就話要同她合照,當然我都要啦!嘻嘻

車間裡面有電影播放,不過顯示器太細喇,不過要贊下d坐位好闊好舒服,列車又夠定

洗手間都好乾淨
    大概三小時車程就到達KL火車站

然後要行好長的路才到達MONORAIL輕軌,因為四周都有工程進行中,所以要繞道

我們要去Bukit Bintang

• Dusty 2011-6-23 11:50:35

話咁快就到喇,站與站之間相隔很近,我地先去SKY酒店先Check In先,然後四圍走走,在這站前面路口轉左

這街一直行到尾

到了紅色建築物就轉左入去就到達,

我們先在這裡休息下,順便食個下午茶,不過我就無乜胃口

之後四圍行下商場

行到咁上下就去亞羅街食晚餐

雖然條街花多眼亂,不過我們目標係明記燒魚應,還認識了明記葛文輝,因為他樣子好似葛文輝的,不過係瘦版,又係好多野講的
    我們點了清炒花甲、清炒菜膽、清炒西蘭花、燒魔鬼魚、燒鱸魚、椒鹽鮮魷、河粉、飲品,埋單$rm唔記得,因為老婆及我唔舒服

清炒花甲:d肉都幾鮮甜,炒得剛剛好

清炒菜膽:菜膽好爽脆

清炒西蘭花:一般

燒魔鬼魚:呢個係必食的,燒得比KK好,外脆內嫩,真的要贊贊

燒鱸魚:肉質較一般

椒鹽鮮魷:味道一般、厚粉、失望

河粉k既

食飽後就搭車去雙子塔影相

行了一陣又回阿羅街食榴槤,我們經瘦版葛文輝介紹下,認識了這檔老闆,他亦係非常健談的,同埋聽講這條街都有d榴槤檔不老實,把第二種榴槤當貓山王賣給遊客的

先保留老闆的神祕面紗先

我手持的就係正宗貓山王,rm96蚊粒,係咪覺得好貴?食過你就知係值得

貓山王:榴槤味很濃,濃得很霸道而帶苦,但你咬第一口時,心會想(點解會咁好味架?),師兄係完全唔食榴槤的,但都一試難忘,竟然愛上馬來西亞的品種,他話點解泰國品種會很臭的,但呢度的無......

d核幾咁細粒,我們帶著滿足的心情回酒店休息

• Dusty 2011-6-27 00:41:11

2011吉隆坡(留有污點)、檳城、怡保9天歎美食之旅day7

今早訓醒後就先去食個美味早餐先,本來今日行程係去巴生港歎肉骨茶的,但我們身體狀態麻麻地及朋友話肉骨茶唔需要去到巴生咁遠架,近近地都有一間很正宗的

呢度叫十號胡同,係蔡瀾做生招牌的,裡面有不同的老字號美食的Food Court

如果講KL的肉骨茶,相信這間係最正宗的,如果試過毛山肉骨茶的話,就知新峰果些可以行埋一便

我們點了兩個C套餐(大骨肉骨茶),埋單$rm41.75蚊

見到這個鍋,就聯想到d肉汁係幾咁濃的

因為正宗肉骨茶係肉多過湯的,比例相差很大,所以d湯係好矜貴

菜心:無特別

豆卜:豆卜帶有藥材味,唔錯

一碗肉骨茶的份量唔算大
    大骨的肉質還可以,但明顯無康乃馨的好

睇下d少幾咁少,但絕對係精華所在,藥材味濃得黎不會覺得苦,非常順喉,這個湯的層次感好過晒我之前試過的食店,我們每人都非常滿意

單據

其實還有很多老字號食店,這裡亦係我們這幾日食早餐的好地方

因為天氣大熱喇,所以羅漢果係最好的

單據
    食飽後我就同師兄分開幾小時,因為師妹今日就要先回港,反正師兄又無興趣去海族館既
    我們搭MONORAIL輕軌去雙子塔,不過唔係直接去得到的,落車後大概行十五分鐘路程

路經這個旅遊局,隔離有間警察局的,專幫遊客落案既,估唔到明天我們都要黎這裡報案......想起都傷心啊

終於都到雙子塔,熱辣辣行過黎都幾辛苦下,不過為了慳錢無法啦

雙子塔有隧道過去海洋館,我會有一編係介紹海洋館的

• Dusty 2011-6-27 00:42:17

2011吉隆坡(留有污點)、檳城、怡保9天歎美食之旅day7

行完海族館後,老婆話肚餓喎!所以去醫肚先

這間麵包店在KL好出名的,亦要排隊架

這個麵包最為人氣,總共有三種口味,分別係原味、牛油芝士味、藍草芝士味,三種我們都買齊

牛油芝士味

藍草芝士味
    感覺同菠蘿包有點相似,但因為剛出爐的,所以非常好味

跟住繼續在商場裡面的Food Court食野

我們選擇了怡保河粉店,點了

魚旦牛丸河:魚旦又係好鬼彈性架,牛丸牛味十足,但口感一般

大蝦雞絲河:無試
    之後同師兄會合,出發去時代廣場

商場很大,但有些舊,無乜特別

裡面有個大型機動遊戲玩

呢個係燕美路食街,但原來無乜特別的,所以無需特地過黎
    我們都係去返亞羅街搵食

今晚黃亞華有開檔喇,即刻買三隻的雞翼試下先

雞翼:黃亞華名氣雖然很大,但我覺得無咩特別,炭味很濃囉hahahaaaa

因為明記休息一天,所以去了新翠園酒家試試,我們點了蒜香炒蜆、沙嗲串燒、清炒菜膽、蜜汁炒魷魚仔、蒜蓉炒通菜、湯河粉、飲品,埋單$rm86蚊.

蜜汁炒魷魚仔

蒜蓉炒通菜

蒜香炒蜆

清炒菜膽

沙嗲串燒

湯河粉

搾碎桔仔冰

可樂

之後又係去品嘗榴槤heehee,今次要試下紅蝦品種,又係很出名架

今次決定買兩個,價錢RM34蚊,因為師兄突然愛上了......

核有大有細

隔離有檔賣豆腐花的,豆味濃,但口感唔夠滑
    之後回酒店休息喇

• benteng 2011-6-27 11:32:26

要去報警, 俾電單車黨搶野呀?
    聽過幾次話係吉隆坡俾電單車黨搶野.

• Dusty 2011-6-27 19:15:59

原帖由 benteng 於 2011-6-27 11:32 發表
    要去報警, 俾電單車黨搶野呀?
    聽過幾次話係吉隆坡俾電單車黨搶野.
    今次唔好彩發生在我身上,被搶了相機啊