我的收藏
版主
申請
開區
申請

iphone好用定android好用?

• cowcow853 2011-8-8 14:38:28

回覆 #14 cctee 的帖子

iphone 得3.5"mon, 無q用, 又細, 人地d android 機講近>4"mon

• nelly1394 2011-8-10 19:30:05

進階用家建議用Android, 一般用家建議玩IPhone, 各有各好.

而你話邊個apps多? total數係iphone多apps d, 但android 免費apps既數量已經超過左iphone幾個月, 而且大家都係幾十萬apps, 幾可會用得哂.

• infar 2011-8-13 21:07:09

iphone個介面好好多,至小我買返黎玩左半日已經識用,但android玩左成個星期了,都唔知佢up乜,上網又小人教,連賣電話果d店都唔多識,仲要係game又小,總之唔好!!!

• jy00747164 2011-8-15 17:29:43

IPHONE岩女人同少搞電子野既男仔玩.....因為佢係好USER FRIENDLY
    但鐘意咩都做到,又聰明少少既人,都會轉ANDROID

• Xiaoyingzi 2011-9-7 09:22:17

Iphone不可以挂q最不完美

• ok仔2 2011-9-13 22:06:27

講真android 打機好5得

• 珊瑚海 2011-9-14 19:14:52

睇你鍾意android定ios架姐
    iphone就阿婆都識用, 好易上手
    android就多d野可以自己整, 比較難用少少

• ken8899 2011-10-8 13:42:32

Iphone真係好USER FRIENDLY, 總之就整好晒你一禁就OK, 不過乜都改唔到,好悶.
    Android就啱進階用家,好多野可以coustomize

• O傲雲O 2011-10-10 19:39:06

android 用戶, 請問你地係玩手機定手機玩你? 刷完哩個ROM再刷完哥個ROM, 再裝哩個插件又再裝哥個插件? 悶唔悶? 一個唔小心裝D插件撞左野HANG(唔該重新刷ROM)。 你地仲以為IPHONE插件少咩? 一樣可以裝天氣插件, 裝EMAIL插件, 控制亮度插件, 手勢插件等等等等等。。。。。

第一次買ANDROID應該係MOTO XT720(當時已有IPHONE4, 想玩下ANDROID 試下係咪咁神奇), 買返哩我只係覺得成日都要刷ROM, 好似無一個ROM啱我, 裝D插件唔小心又死機。 煩都煩死。用左一個星期賣左。

前2個月唔信邪又買左“三叔”GS II, 以為係系應該改善左唔小啦, 點知都係一Q樣。 即使唔比穩定, 比TOUCH, ANDROID都CHEAP成條街。 即使裝第三方UI都係咁, 翻頁流暢度實在差IPHONE太多太多(連IPHONE3GS都不如)。

除非你鐘意大MON機, 不過試諗你搭巴士哥陣點用一個手玩大MON機? 不過可以話你知IPHONE4 一隻手就可以玩(當然切水果等遊戲除外)

講完!!

• nelly1394 2011-10-17 19:24:34

回覆 #25 O傲雲O 的帖子

Android用戶比較多進階用戶, 當中的確唔少人以刷Rom, 甚至自己寫Rom為樂, 當然這些都不是大部分的那堆.

Android與iOS各有各好, 這是不爭的事實, 我有Nexus One, 亦有iPad2, 都是Rooted跟JB了的. iOS沒有天下無敵的好, Android亦沒有無中生有的自由.

瀏覽網頁, 有人鍾意細緻咁Scroll, 有人鍾意睇格仔, 沒所謂.

就像去到iOS5, 才剛剛有Notifications Center, OTA, Wireless Sync等等"基本要求". 而且還新加了Twitter的Software Integration, 多麼的強大哦.. (Android用家: 無言...) 說起Software Integration, iOS有段長日子都未及Android的統一化API, 兩平台按一按分享鍵, 還有其他功能鍵所觸發的選單, 高下立見. (我嘗試過跟死忠iOS解釋過, 但他還是不明白, 所以這就不多說, 網上很多文章的), 有人把Siri說到多麼的強大, 其實類似的Android一早就有. 分離的鍵盤, 同一鍵盤可以中文英文齊入, 多麼user-friendly啊, 這些Android一早也是有.

如我很久之前所說, Android跟iOS適合不同用家, 閣下既然那麼推祟iOS, 那就別難為自己用Android了, 真的要用, 大可以好好欣賞兩個平台的好處, 就是這麼簡單, 不需要一定站在一邊把自己的平台說到多麼好, 別的多麼差.

• O傲雲O 2011-10-18 10:45:56

回覆 #26 nelly1394 的帖子

ANDROID 適合進階用戶? 咁你即係話用IPHONE既都係低LV人仕啦? 真係絕對無言中。。。。

ANDROID 又好 IOS 又好, 佢只係一個手機系統。 對於“大多數” 睇清楚, 係大多數人而言, 手機唔係羅黎研究, 係羅黎用同玩。  而大多數人唔識自己寫ROM, 又幾可會覺得寫ROM好玩? 即使刷ROM好好玩, 俾你刷夠一個星期你都無晒隱啦, 因為刷ROM唔係玩GAME, 唔係一種挑戰,只係羅左人地即成果想自己部機易用。 難道你想話有人會鍾意上刷機? 無聊時就刷刷機? 定係無聊時玩下GAME????

刷ROM為的目的唔係娛樂自己, 係想部手機更加好用, 而刷ROM既人係唔可以同寫ROM既人羅黎一齊講, 兩種人LV唔同, 跟本無得比。。。。例如: 一個普通人有教程即可以自己刷ROM,但想寫返個ROM, 無翻咁上下功力連D CODE都未識睇。。。

ROOT又好 JB又好, 只係想部機好用D。  唔好只係識講IOS 如果唔JB 原生功能有幾唔好用。 咁如果ANDROID 如果唔ROOT又會有幾好玩呢????

我話IPHONE 好用過 ANDROID 機, 唔係強調IPHONE 性能又或者功能上比ANDROID 好, 如果單講性能, 大把機強過IPHONE, 講功能一個JB左一個ROOT左都相差無幾。 但最根本IPHONE 好用過ANDROID機 既原因係操作問題同人性化問題。 後期可以增加既插件又好軟件又好係解決唔到操作上所帶出黎即缺陷(流暢度ANDROID 依然唔夠IOS好)。  而軟件質量(係質量唔係數量)亦都無法同IOS比。 哩D係目前ANDROID 最最最至命既原因。 而唔係話IOS 有幾強大, ANDROID 又有幾強大。

我未用過SIRI(IPHONE 4S 未到手), 但根据網上視頻放出黎既評測, 我未見過有邊一部手機既”語音系統“可以同 SIRI既智能比, SIRI唔係一種單單既語音識別, 而係一種AI。 你話ANDROID 一早就有, 我真係好想問下你究境你係邊度睇到或者哥個軟件係咩我想試下, 試PM地址。

• nelly1394 2011-10-18 14:12:13

老實說, 對於沒Root的Android和沒有JB的IPhone, 的確差很多, Android沒Root, 最多就是一些low level功能用不到, 如ram optimization. 而沒JB的IPhone, 的話很多事情的點擊數要多過Android.

JB iOS必裝的SBSettings跟Activator, 的確大大令iDevice更隨心所欲, 但這些都只不過沒Root的Android的最基本功能而已.

我都說過, 一般用家跟進階用家唔同, 進階用家就是想希望控制到手機多一點, 個人化一點, 令手機更得心應手. 這方面JB後的iDevice會比較好一點, 而即使是沒Root的Android, 已經可以滿足到一般的八成要求以上. 例如, 我想手機係邊個Events之後, 會trigger到邊樣野, Activator有這樣的功能, 但太少, 你用過Tasker就明白甚麼叫高低立見.

你所說的, 很明顯iOS能滿足你更多, 但作為進階用家, 我只有一句評論, 進步中.

未有集大成iOS5之前, 我的確覺得要插線升級, 同步這些事是很蠢, 而且通知又會interrupt你在做的事, 如你在看youtube, 有notification的時候就連youtube都停掉, iOS這方面算抄得不錯.

最後Siri, 你可以在Android Market找一下Speaktoit的freeware, 他沒有Siri的多樣化, 但你會發現創意是一樣的, 你可以用人性化的語言, 問天氣/時間/地方/行事曆, 可以打電話SEND SMS開APP開MARKET, 可以同佢閒聊一番等, 而且講到口累還可以用打字代替. 另外今天也有一個新APP, 這個DEVELOPER只花了八個小時, 就寫了一個上知天文下知地理的類似APP, 可以睇下: http://www.android-hk.com/news/try-out-iris-for-android/

其實講到尾, 天下無無敵既系統, 有競爭先有進步, 就如Chrome跟Firefox的競賽一樣, 無iphone唔會有android, 無android唔會有iOS5 呢類功能. 我唔願意見到一方獨大, 亦唔希望SJ走了後Apple會走下坡. 就這樣.

• O傲雲O 2011-10-18 18:17:10

回覆 #28 nelly1394 的帖子

其實好想知道你為何認為ANDROID 機係進階人仕用? 而IPHONE 唔係? 難道IPHONE 想要訂制UI 好簡單? 由咩原因令到你覺得ANDROID 係高階人仕專用? 因為佢要成日刷ROM? 因為佢要成日裝插件? 因為佢個SYSTEM係 開源?

而家單單討論既係邊種機好用, 樓主亦都係問邊部機好用。 難道你認為對於大眾人仕(唔好講高階用戶, 即使係都有大把既IPHONE大神)ANDROID 機好用過IPHONE???

至於SIRI 同你所講既 SPEAKTOIT 是否兩者可以一較高下暫時未有此方便既評論, 我亦唔會在此話SIRI就好過SPEAKTOIT。

最後,請不要將你所認為的“高階”人仕代入任何人身上, 因為并不是所有人都鍾意刷機玩所謂既插件, 哥D只係好少既一部份人而已。 大眾只係想流暢咁玩下高質遊戲,方便咁上下網,MSN,FACEBOOK等等。 哩D先係大眾心中好用既手機。 而并不是ROOT機, JB, 刷ROM。

如果ANDRROID 可以做到流暢度, 軟件質量, 遊戲質量, 配置同IPHONE一樣咁方便, 咁我覺得ANDROID亦都會係我心中至愛。

• nelly1394 2011-10-19 00:20:46

搞清楚, 我既意思係Android更適合進階用戶使用, 何謂更適合? 即要進階使用, 進一步操控手機功能的"起步點"上, Android比IOS有絕對的優勢, 用家只需要付出更少, 做更少的動作, 就可以操縱到手機到一定程度.

那IOS不適合進階用家? 非也, 進階用戶有咩手機系統都會令其更隨心所欲. 我的IPAD一樣可以看FLASH, 玩FLASH遊戲, 一樣可以使用我喜歡的鍵盤, 一樣可以使用有TAB有GESTURE的BROWSER.

其實ANDROID不需要時常刷ROM, 只不過人是貪心的, 當你擁有自由的時候, 刷不刷是你的自由.

有一些論點, 半年前可能是VALID的, 但今天已經有可能不是. 特別是今天10點發佈的Android 4.0.

流暢度在ANDROID上只是一個數值, 早兩天有一堆IP4的用家圍著看我的Nexus One, 也為其流暢度感到驚訝, 其實我只不過將數值推到我手機最OPTIMIZED 的程度而已.

而軟件質量更好笑, 今天我在App Store, Installous, Android Market, Ndoo Market, 老實說只睇ITEMS, 共同的都已經佔六七成. 只因基本上稱得上大作的都只要有齊這兩平台, 才叫合格. 就如半年前我說過, 那裡多用家, 多客戶, 有錢賺的, 那裡就有產品, 才管得你易寫難寫, 反正PROGRAMMER都不值錢的, 這個半年後就很明顯.

遊戲質量, 這個TERM要改做遊戲數量了, 反正跟上述一樣, 現在的大作大多是雙平台, 當然, 以數量來說, IOS還是佔優, 但差距已經比半年前少很多.

最後, 還是如我一直都說, 兩個平台有好有不好, 就如PS3跟XBOX一樣, 各有支持者, 貪心的如我咪兩樣都擁有, 沒所謂的. 反而我這刻更期待下年的WP8... 這相信是短時間內唯一有點看頭的後起之秀了.