我的收藏
版主
申請
開區
申請

iphone好用定android好用?

• O傲雲O 2011-10-19 10:07:11

OMG...我真不敢想像你固化在ANDROID 上那麼深, 我只能說你已中毒太深, 深到以為“進階人仕”用ANDROID比較好。。。ANDROID 比較自由, 我只想說這些自由并非給進階“用家”, 而係給開發人員, 普通人在GOOGLE所提倡的“自由”上并未得到很好的體驗, 至少到目前為止不可否認為的一點是IOS體驗好於ANDROID(何謂體驗好你可以睇返我上述所講既), 而并唔係佢可以裝幾多插件(幾多只是一個量而已, 并不是質)。

如果覺得IPHONE 可定制既野少, 咁你可以睇下下面幾張UI圖。。。難道會比ANDROID差? 當然ANDROID 要改也是可以的。 但哩D并唔係ANDROID 同IOS 既差距, 因為哩D改變係兩者都可以, 但系統結構的不同所造成的,和多廠商所定制的介面令到很多程序員很難開發出充一的軟件質量。。。

前幾日就有人覺得你部Nexus one 感到惊訝? 惊訝佢既流暢度? 定惊訝咩? 我分別將IP4 同 GALAXY S II 分別俾人玩, 都未有人覺得GS II 惊訝, 你是否有少少夸張。。。

我并不是說軟件究境在數量上差幾多, 而是質量, 即使相同的一款軟件, 但在不同的平台它們的表現也是不同的。。。(如果你有MAC機的話可以試一試 MS OFFICE 或者 PHOTOSHOP 在兩個平台之間的差異)。 所以對於質量而言ANDROID 都重係差IOS 好多(試試D賽車GAME)。

請你清楚一點, "自由"與否是對程序開發員而言, 并不是普通人也不是進階用戶, 普通人和進階用只是使用軟件而已, 他們對於一個系統的自由與否并不在意, 在意的是系統是否好用。 操作是否簡單直接容易。  正如你刷ROM玩插件想要的是可以今系統簡單直接方便穩定。 這一點IOS 就已經完胜, 因為他沒有必要刷經常刷ROM。 對於後期的一些設置, 或者插件兩個系統都是可以經由開發人員去開發, 從而使用者可以用該軟件或插件。 不過何為到目前為止開發人員更願意為IOS去做開發而不是更願為ANDROID去做開發? 我想這點你也是清楚的。。。

• nelly1394 2011-10-19 11:57:26

哈哈, 以上的所謂定制, 是有點創意, 你看看Android那些再說吧. Android上的Launchers一大堆, 而且配合design, 基本上是接近無限制.

我手上的Nexus One是經過optimized的, 就如瀏覽網頁一般, 都比很多後來更強spec的手機強. 有興趣試試很出名的Sunspider, 看看你的手機browser可以拿幾多ms: http://www.webkit.org/perf/sunspider/sunspider.html

我的Nexus One在2.3.7, Opera, 取得2700ms左右的分數, 這分數愈少愈好, 你試試吧.

而關於軟件質量, 老實說大作之下, 分別真的不大, 我有時在iPad2上玩完, 在Nexus One上跑, 也是很相近..

最後都是那句, programmer的cost太低, 他們的意願不及賺錢機會大. 所以現在就算ios好開發一點, 他們都沒有選擇, 還是要開發android版本, 才叫cover了大部分市場.

• nelly1394 2011-10-19 12:19:52

我諗都係時候黎個總結論..

樓主所問的, 是iphone跟android, iphone是一個系列既smartphone, 而android是一個系統, 而不是那一部android手機.

這個世界的人不是全是傻, 像你這樣說android很不好用, 很難用.. 為甚麼這個世界, 有大約五成人在用android, 三成人在用iphone? 而每天新android的activiation amount要去到7百萬仲多過新生BB? 平心而論, 作為一般用戶, 這兩個系統都不難用, 我手上那部blackberry, 我之前那部window mobile, 那些才叫真正的難用.

當然, iphone是很易用, 很適合沒有電腦概念的人用.. 這個我在很多post已經說過很多篇... 但android一樣方便, 我年過六十的母親, 每天都用android 煲劇, 追微博, 玩live wallpapers等, 仲叫我下年買部android tablet俾佢玩.. 都唔止.. 佢仲要自己透過OTA將os由2.2升到2.3..  我外母, iphone派的, 我被要求幫她JB裝了最基本的FB等等, 都一樣令她玩得不亦樂乎... 而你話問題.. 其實兩位老人家, 都一樣唔多識放相... 一樣唔識同步, 平時既問題其實一樣咁多, 不過最緊要係佢地都玩得開心.

所以話, 系統係死, 人係生, 呢一刻既ANDROID 4.0同IOS5, 已經係市場上最好用既兩個系統, 但如果人唔SMART, 幾好既系統都一樣.

而我最唔明就係點解唔可以兩個平台都欣賞? 一定要一個支持一個踩?! 我覺得呢D 心理真係好搞笑. 我份人比較鍾意欣賞好哥面, 而且我份人對死物係好花心. 而SJ逝世, 我真的覺得好可惜, 我追看了很多他的生平報導, 很欣賞他早期為apple奮鬥的經歷.

所以我目前手上既Android, iOS, Blackberry產品, 都有其價值, 都有其值得欣賞的地方, 我不會偏執那一個系統最好, 就如分蘋果, 橙, 士多啤梨邊個最好食, 好鬼無聊.... 我會做既, 就只會幫手分析那一個系統最適合那一位用家.

for example, 就如如果你很常打大量的字, GPRS數據PLAN又用得不高, 遊戲又不玩, 手機以工作為主, 我不會推介你IOS跟ANDROID, 因RIM在這方面的技術還是LEADER, 其餘都只是FOLLOWERS.

• nelly1394 2011-10-19 17:55:22

這是一篇由負責Android用戶體驗的領導人Matias Duarte接受關於ICS的訪問, 喜歡Android的朋友強烈推薦觀看. 他沒去掩飾Android 2.3前比較難的用戶體驗, 而且更直說Honeycomb for Tablets只不過是臨危受命. 由Honeycomb開始, 很多人發覺Android的體驗改變了不少, 就是因為Google請到了他, 他改變了Android最基本很多的用戶體驗, 例如我們以後沒有了最常用的"Menu"鍵, 這是多麼好的一個體驗, 只少用家不會再迷失. 而最後, 當說到手機設置這當中靈魂的問題, 再配合4.0一眾看落不過很少, 卻很貼心的改動. 的確很令人期待全新Android的ICS.

http://thisismynext.com/2011/10/ ... dwich-galaxy-nexus/

• ken8899 2011-10-19 19:47:32

android 好好多, iphone滿足唔到我.

• O傲雲O 2011-10-19 20:17:14

回覆 #32 nelly1394 的帖子

我俾D圖你睇, 并唔係想話IOS 可以改得幾好幾靚, 而係想話你知唔係改UI同插件多就代表佢個系統好用。 我只想表達IOS都可以改變, 都可以裝自己鍾意既插件同改變UI。

睇完你所謂既跑分, 我笑“O”左嘴, 我想話大把機既跑分勁過IPHONE 4。 但跑分就代表一切? 不過我好想話你知,我以前都係一個睇跑分既人, 但而家唔係, 因為我已經知道跑分并不是一齊, 尤其對大眾而言, 因為跑分不一定性能高, 跑分并不說明佢既內核/內存管理等優秀。 對大眾而言簡單易用才是他們想要的。

一個系統軟件的質量并不能只用大作或幾個幾十個幾百個來說明, 而係對整體而言, 因為它不是針對某一些人, 而係對全部人, 所以要比較不能單羅某些來, 而係要整比較。

軟件的開發COST低? 你係用中國內地同印度來講吧。 但別要忘記,IOS 既開發人員係全世界, 而且開發公司也不是個個都係大公司, 有D甚至係個人開發。 你想說開發成本低, 你係想用電腦軟件的開發標準來比較吧。 但好可惜真實情況并非如此, 即使係大公司他們的成本也是高得很(開發出黎成本確實低, 但維護成本會占整個開發過程的60%,這才是最主要的支出)。 事關想要對ANDROID進行開發并不是像IOS那樣只要開發一次,而是要針對每種不同的ANDROID機進行開發同優化, 否則執行效率極低(因為基本上每種機所用既CPU, RAM, ROM, DISPLAY CARD 等等不同)。 這也是GOOGLE 長期以黎想要改變既事。 這也是ANDROID 長期以為被冠以軟件質量低的最主要原因。。。。

至於咩係ANDROID, IOS, IPHONE, WINDOWS PHONE我想信你同我都清楚, 但至少我會覺得樓主想問既係 IPHONE 4 同 ANDROID 手機, 并不是問佢ANDROID 系統!

重申: 我并無話ANDROID難用, 但相較IPHONE, 佢無咁好用(無話佢難用OK?)ANDROID 手機有五成人用梗? 咁NOKIA 算係咩? 咁ANDROID手機未超越IPHONE之前你已經覺得ANDROID 好好用咁又算係咩(上一年同你辨論過)? 一個系統既占有率并不能說明該系統好用, 因為使用該系統的手機太多了。 有高配置中配置低配置, 如果純粹用同IPHONE 4 差不多的配置機種比較咁ANDROID 占有率又算得了什麼?

請不要拿占有率黎講, 因為它并不能說明該系統好用, 因為有些人買機并不是沖著ANDROID而去, 而是純粹某機種在他的財政能力負擔范圍內而又覺得它適合自己, 正如澳門仲有好多老人家用梗好平既NOKIA手機。

你家的老人家會用ANDROID只是因為你教過又或者佢平時用開智能機或與之相關的設備。 本人曾經做過一個實驗,將IPHONE 4同GS II 俾屋企三位50+岁的人用, 結果三個全部在無需調教下自己識得用IPHONE4 影相, SENT信息, 打電話, 聽歌(我入左歌), 睇相, 上網(有一個唔識聽歌同影相, 因為佢唔該字)。 但GS II 除左識得打電話同SMS外, 其他都要我提一提先至識操作, 而且同時表示IPHONE 4 操作簡便。 所以佢地識得用手機睇片聽歌并不能說明什麼, 只要你教佢地, 佢地就會識。
    而我想表達既係IOS 明顯比ANDROID 易用一點。 當然無論老人家用IOS或者ANDROID對於佢地黎講都係一件開心既事。但IPHONE明顯你教佢地既時候簡單好多。

我覺得你好搞笑, 因為我睇過咁多你發布既帖或者回覆你都係企硬係ANDROID 哥邊, 而家先同人講你其實兩邊都咁支持。。。我并無踩ANDROID, 只是我平心而論IOS系統易用過ANDROID系統, 亦不只是說IPHONE4好用過ANDROID手機, 而是連IPAD2 都好用過其他平板。

你手上咁多機器, 但你為何“經常”推薦人用ANDROID手機? 你會不會太偏激了?

究境ANDROID 4.0 如何, 還有待用戶發表意見, 在此我也不便多說什麼.

• nelly1394 2011-10-20 00:36:57

我覺得最搞笑既地方, 你都唔睇人打既野, 我咪已經講過, 進階用戶, 用咩系統都一樣會玩得出神入化, 只不過你咁岩CAPTURE哥D只不過係輕量改量, 簡單野為主ONLY.

我沒有以偏概全, 而是重點是, 絕大部手人手機上的APPS, 肯定過半數都是從大廠而來, 而大廠一早已經雙平台發展, 而要你不是用山寨ANDROID機, 問題就不會大, 就這樣簡單, 這樣都唔明我都好難再解釋. 而且這方面2.3已經有改善, 4.0更進一步標準化. 你可要知道, IOS所有HW都是自己產品, 要向下支援自己的產品又有何難? IOS只是冰山一角, ANDROID要照顧的是全球一半的智能手機, 500多款GOOGLE CERTIFIED的ANDROID機, 要花的力多很多.

而對於用戶體驗, 我說過兩個都好用, 但IOS更適合一般用戶, 這是事實. ANDROID目前為些, 都只是近乎將其他平台統一, 即都是由WINDOWS MOBILE, BLACKBERRY, NOKIA的市佔搶過來, 都是SMARTPHONE的舊用家. 對於這些系統, ANDROID確實比他們好用, 但是否就夠?! 未夠.. 就好似我貼那條LINK一樣, 那個管ANDROID用家體驗的, 從3.0就將ANDROID的用戶體驗將大幅改變. 到今天的4.0, 老實講變得貼心得多, 就連比較難明但很常用的MENU鍵也沒有了, 這就是進步.

你所謂企硬係ANDROID哥邊, 只係我所有系統來說, 我最欣賞ANDROID而已. 在我那部WINDOWS PHONE不行的時候, 選擇ANDROID之前, 我有細心想過買IPHONE. 但最終, 沒法子, 我著重性價比, 我喜歡個人化, 我比較大佔有慾, 不想被縛,所以最終才選擇ANDROID, 這部NEXUS ONE很厲害, 每一個更新都進步一大份, 我未試過一部手機, 過了新鮮的三個月, 還會熱愛到現在. 你常說人會刷ROM, 我的N1, 足足一整年沒刷ROM沒ROOT機, 一樣沒問題. 只不過過了保養, 心思思超一下頻, 優化一下, 一直以來, 沒有一部單核機有令我想換機的衝動. 我喜歡它甚麼? 就是跟我一起成長.

還有, 我都說明, 我很花心, 特別對死物上, 只要有新事物我都會馬上嘗鮮. TABLET我有過ANDROID TABLET, 現在亦有IPAD2... 為甚麼我選擇IPAD2? 因為一來老性價比比IPHONE高, 二來ANDROID HONEYCOMB的TABLET根本就未成熟, 所以IPAD2是2011年BEST TABLET, 就這樣簡單.

不止在網上, 我就算是親戚朋友, 我會看人, 如果很喜歡玩手機功能的, 想追最新功能的, 肯花時間的, 我會推薦ANDROID, 如果是一般只貪靚, 只會用基本SMARTPHONE功能, 不想煩的, 我肯定會推薦IOS.

關於4.0, 有時間看看那條LINK吧, 是他改變了ANDROID的用戶體驗, 是他將ANDROID改頭換臉, 是他認為這個系統是時間配上一個SOUL.

• O傲雲O 2011-10-20 10:32:41

回覆 #37 nelly1394 的帖子

你會唔會好笑左少少。。。你一路所謂既進階用戶就係所謂既玩得“出神入化”,同樣地哩D野都會發生係IOS度, 并不是ANDDROID用戶所“独有”。 并不是我無睇清楚你D貼, 而係你跟本上未搞清楚兩者之間既差異, 一路以為IOS無得改, ANDROID可以改而且仲可以改得好“自由”。 但哩D只係你從ANDROID係開源, IOS封閉從而使你産生既睇法。 但對使用者而言開源與否跟本無關係。

我不是說ANDROID 上無IOS上既APP, 只是說由於ANDROID太多版本導至它的執行效率或者質量(UI)跟本上比不上IOS平台(軟件開發者不願花時間去針對每個版本的ANDROID手機去開發)。 你如果連哩個都唔明真係唔知點同你溝通, 希望你做好功課先。

ANDROID 4.0 係點你都未知, 就要提出黎佢改變好。。。改變當然有, 但是否好用你點知?

XPAD未成熟? 究境係硬係未成熟定軟件未成熟? 你一直話ANDROID 同IOS 差唔多, 而家又話ANDROID機未成熟。 你想表達D咩? 我想對硬件黎講無咩唔夠成熟瓜。 只是ANDROID系統軟件未夠成熟而已。 請你不要自打嘴巴。。。

哩個係我最後回覆你既貼。。。唔想再同你爭辨落去。。。因為你對ANDROID 太死忠, 已經無必要再講落去。。。

• nelly1394 2011-10-20 11:00:18

係邊個好笑d? 我一早好多個post前講過, 如果為更適合進階用戶, 分別就在"起步點"上... 即android只需要付出更少動作, 就可以將客製化去到一定程度, 而相較ios而言, 一樣做到, 但要花既時間要更多. 就如你cap那些圖一樣, 驟眼看就是android介面.

我做既功課, 就係我兩個系統都係用緊幾相近既大廠apps... 分別真的不大, 你覺得有分別的, 就是那裡個人開發者或者細廠而已.

你終於問出一d你對android唔熟悉既問題. 我只是指android 3.0 tablets唔成熟, 我當然是指honeycomb而非hardware... 2.2/2.3既smartphone是成熟的產品... 你咁都get錯, 我幫你唔到. 老實講, 業內個個都知android 3.0係google比廠商硬推出黎既os, 而4.0先係真正既整合, 所以3.0既apps, 2.2/2.3用唔到咁解, 好白痴. 所以我先唔買3.0產品一樣.

哈哈, 你覺得我對android死忠? 我每天都花一樣多的時間在ipad2上.. 有時在android系統都會用ios既double press搞錯左.. 反而... 有人只了解到android既片面, 就話android呢度不是哥度不是, 真好笑.

• m5201314m 2011-10-20 11:22:04

IPHONE玩GAME..AND玩機..就係咁簡單

• -ˇ-+ 2011-10-25 19:04:28

百貨應百客 好唔好用呢D野好主觀 就係咁簡單

• fongsammy 2011-10-28 01:15:55

想問galaxy s2係咪唔洗搞破解之類已經可以down好多apps呀,thx

• 網絡自由行 2011-11-3 11:45:23

這問題同問人牛肉好食定係豬肉好食一樣,喜歡食牛肉的會說牛肉好食,喜歡食豬肉的會說豬肉好食,各有各喜好 。我兩個系統 ( IOS / Android ) 的機都用過,我認為 IOS 好用些。

• easttall 2011-11-8 01:04:43

用過iOS真係以後都唔會返轉頭,
    就係覺得唔好用...
    夾埋itunes真係一整個~超難用~
    成個系統都係好自閉...
    個電話根本就靠教主依個咁有魅力嘅sales先至咁賣得...

• easttall 2011-11-8 01:07:48

原帖由 O傲雲O 於 2011-10-19 10:07 發表
    OMG...我真不敢想像你固化在ANDROID 上那麼深, 我只能說你已中毒太深, 深到以為“進階人仕”用ANDROID比較好。。。ANDROID 比較自由, 我只想說這些自由并非給進階“用家”, 而係給開發人員, 普通人在GOOGLE所提倡的“自由 ...

請問你的介面是來自一部沒有JB的iPhone嗎?
    如果有JB,哪已經不是iOS那個原本的自閉系統了.