我的收藏
版主
申請
開區
申請

iphone好用定android好用?

• pou_wa 2011-11-11 22:17:15

而家用緊HTC的 desire..又有用IPAD2(IOS 5.01)
    我只知道...IOS好自閉....想過少少野入去..一定要經itunes..一係就要用email..
    放個pdf入去又要指定用邊個app開..如果想幾個app都開到..就要同一個動作做幾次..
    放相放歌就片...都要指定同一個資料夾同步..
    BT又自閉,..總之無左個itunes會死.....
    吾係話佢吾好..只可以話係自己用吾慣...見其他人用得好開心...唉

• easttall 2011-11-13 01:23:39

至少我認為
    iOS放歌放片都麻煩過人囉.....

• Ioilam-Cheong 2011-11-14 13:27:20

回覆 #46 pou_wa 的帖子

你咁都唔係話佢唔好 辦乜勁野

• kehfolion 2011-11-14 15:56:10

IPHONE好麻煩。。

• kevingcru 2011-11-15 00:13:48

我個c奶同事用左 iphone 1年 , 原來佢唔識用 ituens , 依一點的確難到好多

c奶.....

• easttall 2011-11-15 10:54:32

仲有就係.....冇電腦....iPhone係冇得啟動.....

• kehfolion 2011-11-17 14:27:43

好多人都锺意用ANDORID。。。幾方便啊

• whyyouaresoon9 2011-11-18 15:17:50

唔使念一定iphon, 好用得黎最緊要保值, 用左一年都可以放好高價位.!

• beeniferlen 2011-11-21 16:50:01

android都幾好用啊!

• 估估下 2011-11-21 17:16:39

有人知motorola defy+ 這部機性價比好嗎?本人想用來上網聊天,睇下網頁,唔知呢部好唔好?

• W-Tommy 2011-11-27 21:54:24

本身諗住買4s,見nelly1394 兄講到咁,即係Android會適合我多啲,我都係等google nexus 3算了

• nelly1394 2011-12-9 19:05:01

回覆 #56 W-Tommy 的帖子

多謝支持, 其實ios5同android 4.0 之間既差距愈黎愈細, 亦各有所長, 所以除左heavy gamers會覺得唔夠多games玩之外, 其他野真係你有我有咁.. 考慮完系統之後, 就再考慮下其他如螢幕大小, 相機質素等.. 搵更適合自己既手機就好...

google galaxy nexus 已經係hk 預售, 12月15日正式發售, 唔知澳門會幾時有... 我已經等到呆左

• uatest 2011-12-26 10:22:55

用iPhone 自閉?其實系寫意~
    唔洗你煮飯,洗衣,拖地,你居然話唔比野你做?系米白痴?

Android 我最高端的都玩過,最後總結:不斷找/等 新rom 原因很簡單,到現在為止,都唔未有一個 穩定,順暢,快捷的rom。
    電話你根本未享受過隨意下載apps,純玩games /apps 的樂趣。
    成日重新洗乾淨部機 因為wipe cache?Repartition?
    唔見左好多珍貴的資料?又或者你中意被折磨?
    況且機身做工部部都強差人意,最後仲要買完果部,立即被另一款淘汰~~
    日日被“谷歌 三叔等”欺騙感情與金錢~~~最後賣機仲虧大本。

米又系乖乖返蘋果身邊~~起碼蘋果64GB 都有機會比你用到沒有位。

• nelly1394 2011-12-26 15:30:56

你覆兩邊我都照覆兩邊啦..

我2年前開始用Nexus One, 岩岩轉左Galaxy Nexus, 無錯, 你講既野有一定部分係正確, 這因為Android 2.X 比起最新既Android 4.0黎講真係唔夠成熟. 玩左GN一段日子, 先明白Android既人性化時代都只係岩岩開始, 2.X既年代一點都唔算. 用左Nexus One兩年, 我的確經歷過刷ROM既時期, 原因? 並非真的ROM不好用, 而是人是貪心的, 想超頻想更操控得多所以開始刷, 但到了CyanogenMod就停下來.

你說Rom不好用, 不知道你有否比較好用的Launcher, 再用Spare Parts之類去簡單調校. 調校完, Nexus One馬上就達到IPhone 4, Galaxy S馬上就S2的流暢度. 你可以不信, 不過youtube這方面的videos很多很多.

而我認同的, 就是你說的百花齊放下的良莠不齊, 這點的確無錯. 只因Nexus系列的帶動, 由Nexus One, 大家發覺追求高Spec的好處, 當時Nexus One完全將3GS比下去, 令IPhone 4未調試到最好去趕出來, 最終出現很多品質問題.

今次第三代的Galaxy Nexus, 就是要提一下手機商, 除了Spec, 用戶體驗很重要. 一致的字型, Swipe手勢的連貫, 自動的雲連接, 更體貼的分享方法(這一點完完全全將任何版本的IOS比下去, 不明白的我可以詳述)等. 這一切都是由新來的用戶體驗主管將Android改變過來. 而且, 720p的統一解像度等, 亦是進一步標準化解像度. 但有一點要明白, 就是apple只是一間手機商, 而android是百家使用的平台, 他們有自由將這些給搞亂 (所以我只會用Nexus系列).

最後, Nexus系列是保證可以用兩年的, 我之前手上的Nexus One一直升級到最終機能不能支持的兩年後. 我認同其他Android手機有你說的問題, 但這不關Android事, 是手機商的錯.

順帶提一提, 我亦是iPad跟Blackberry的用家, iOS有其貼心的地方, 但亦有其不足之處, 我之前一般都會推薦別人如果怕煩就用iOS產品, 不過相信Android 4.0的時代後, 我會再深入比較一番.

• pennzoil 2012-1-9 02:22:53

衣個話題一定會引起爭論,但睇用後感,android機即使唔root機,hang機情況會比iphone多,而分別:
    1 與電腦傳輸資料:iPhone 好麻煩,而android就好似usb咁
    2 易用度:iphone介面簡單,選項不多,易上手;android簡面會複雜少少;就以清理背景作業為例,前者只需按兩下home鍵,就可關掉,後者要進入設定之後才可關掉,下載軟件作快捷鍵除外
    3 款式:iphone 只有顏色同內存選擇,較乏味;android多型號,不論外形、硬件、價格都有好多選擇,更提供外置記憶卡插槽
    4 二手價:正因iphone款式無得簡,二手價都高d