我的收藏
版主
申請
開區
申請

iphone好用定android好用?

• pennzoil 2012-1-9 02:44:23

5 改機:不論jb定root機,都係想將系統變得更適合自己心意,除非自己識得寫程式,否則都係用人地造出黎既產物,網上大把將ios  change to android or android change to iOS,只係睇有冇人寫出黎
    6 續航力:iphone輸晒,因冇得換電池,只可用移動電池叉電
    ...........
    但我個人就簡左iPhone,亦建議家人買iphone(非金錢考慮下),因為簡單同穩定會適合佢地,而自己已經jb,亦將部機更改得更適合自己,出現hang機機會極少;但samsung galaxy w我覺得幾適合初用智能手機朋友,因為性能ok,唔會太慢,有前後鏡頭同閃光燈......價錢2500到,所以買機之前最好問下自己想要d乜先

• nigel007 2012-1-11 22:21:00

iphone好用! ios系統穩定!

• wishfelix 2012-1-21 12:28:03

我認 IOS D GAME比ANDROID多
    對於學生黎講
    2個系統都5難用 用落差別都5算大 好多野都可以自己設置 方便自己
    至於刷ROM吧 隨自己需要 也不難 有電腦就可以
    需然想用IOS  但我比較希望ANDROID超越IOS
    畢竟 學生$不多

• kk785246 2012-1-29 23:34:36

路兒 發表於 2011-8-4 10:41
    iPhone 是一部手機, Android 是一個系統, 點比較?

投票題目應該改為iOS 好用定Android 好用。

十分認同呢個講法
    要比就搵IOS同Android比
    電話同系統比條毛

• 路兒 2012-1-30 13:38:45

pennzoil 發表於 2012-1-9 02:22
    衣個話題一定會引起爭論,但睇用後感,android機即使唔root機,hang機情況會比iphone多,而分別:
    1 與電腦 ...

補充少少:
    傳輸資料方面,要睇吓係傳輸咩資料,如果你將電話當USB 用,咁就係Android 方便啲。但如果係電話的資料,我認為iPhone 較方便。Just one click,乜都搞掂晒。有唔少人話itunes 好煩,唔識用,其實只要花少少時間玩一陣就會熟晒。

易用度方面,我個人認為Android 較易用,普遍人認為iOS 易用係因為佢桌面功能少,但其實Android 在桌面應用方面比iOS 更人性化,同樣花少少時間玩一陣就得。

外型方面,除咗Galaxy S 2,我真係唔覺得有邊部Android 機好睇...

• 路兒 2012-1-30 13:41:32

pennzoil 發表於 2012-1-9 02:44
    5 改機:不論jb定root機,都係想將系統變得更適合自己心意,除非自己識得寫程式,否則都係用人地造出黎既產 ...

續航力方面亦有補充,基本上可換電池唔等於續航力強,要成日換電池就唔叫續航啦~ 我認為續航力嘅比較應該係以一次完整充電後計算,這一點iPhone 比Android 機強,起碼比S2同Note強~

• pennzoil 2012-2-2 16:25:27

路兒 發表於 2012-1-30 13:41
    續航力方面亦有補充,基本上可換電池唔等於續航力強,要成日換電池就唔叫續航啦~ 我認為續航力嘅比較應 ...

GOOD!咁講會好D,不過有得換電好過無得換好D既!

• mankinwomg1 2012-2-9 23:20:17

比我話呢! 如果可以電腦咁雙WINDOWS 就最好啦! 哈哈!  其實ANDROID 同IOS 都係各有各好既。

• mankinwomg1 2012-2-9 23:25:59

講真啦! 自己儲左筆錢好耐,點知買錯機等係唔開心啦!建議如果儲左筆錢好耐既話個D都係買IPHONE好,ANDROID機太多啦!未必會有一部真係合心水。

• easttall 2012-2-20 11:03:08

路兒 發表於 2012-1-30 13:41
    續航力方面亦有補充,基本上可換電池唔等於續航力強,要成日換電池就唔叫續航啦~ 我認為續航力嘅比較應 ...

當部機用得一年半載,舊電差唔多壞果時,你就會發現iPhone唔比人換電,其實係迫你買新機嘅策略...

• nelly1394 2012-2-20 19:18:35

小弟玩左智能手機同平板都三年, 由初初得一部Android電話, 到而家用緊Android電話, Android平板, iPod, iPhone 4S同iPad2... (一大堆電子野, 已經係咁俾老婆鏟上天ing.. =.=)  乜root機乜刷rom乜JB都玩過, 我曾經確實經歷過分黨分派既思路, 但用耐左, 老實講兩個平台只係各有各好同唔好, 完全無話邊一個有絕對優勢.... 但如果只係基本使用, 如上網, whatsapp, 玩FB等等, 兩個平台可以話無乜分別, 特別去到IOS5同Android 4.0, 我可以話兩個平台都夠好用.... 因為兩邊好壞既差距都收窄左....

加上大部分人都比較少實際上玩到進階野, 如將桌面, 鎖機畫面改頭換面, DLNA/AirPlay, WIFI Direct, NFC 等等, 所以兩個平台係基本層面上已經夠用.... 所以只要考慮以下幾點就夠:

1. 螢幕尺寸 - 如果3.5吋就夠用, 咁就買IPHONE, 唔係買ANDROID
    2. 配件 - IPHONE 4/4S最好, GALAXY S系列(如S2)排第二, GALAXY NOTE勉強排第三, 其他無得比較.
    3. 電力 - 用慣外部電池(尿袋)就兩者無分別, 否則ANDROID直接換電比較方便
    4. 常跌機? - 用IPHONE一定要買殼, 太易碎, 其他ANDROID機, 特別大牌子哥D, 裸機任跌無問題

最後就係咩唔用IPHONE就無朋友呢D問題, 再講既人就真係OUTDATED, 基本上60萬APPS VS 40萬APPS, 常用APPS你有我都有, 根本就無溝通問題...

• 芝蔴糊 2012-2-28 11:00:40

路兒 發表於 2012-1-30 13:38
    補充少少:
    傳輸資料方面,要睇吓係傳輸咩資料,如果你將電話當USB 用,咁就係Android 方便啲。但如果係 ...

外形方面, 好主觀架喎...
    我又覺得iphone唔靚囉...我用緊G.nexus 我覺得幾好款呀!

• 芝蔴糊 2012-2-28 11:12:13

nelly1394 發表於 2012-2-20 19:18
    小弟玩左智能手機同平板都三年, 由初初得一部Android電話, 到而家用緊Android電話, Android平板, iPod, iPh ...

我個人認為, 精簡&中肯...
    查實ios同android都各有各好, 自己鍾意咪得囉, 洗咩理人地JE...

我之前用HTC, 而家用g.nexus...我係常常跌機既人..哈...
    講真, 我真係首先考慮你所指既第4點...

• hei99 2012-2-29 16:44:42

一舊鐵上面90%係個mon, 咁都有"款"睇...

• supermike 2012-3-15 17:51:55

兩部電話我都用過,結果都係覺得Iphone比較好用的,的apps,按鍵和其他功能實而不華,好用!