我的收藏
版主
申請
開區
申請

+ 真日本味!博多《大衛拉麵》(でびっと) +

• Small Potato 2011-8-23 00:38:22

老陳兄,請pm地址,謝謝!

• efg 2011-8-23 00:46:07

Pm address please

• 原樹 2011-8-23 00:51:34

請PM地址,THX! 想不到還有此等日本拉麵店

• 紫色蕃薯 2011-8-23 01:51:08

吾知可唔可以用卷呢??

• kachiyo 2011-8-23 01:57:54

我想知地址呀~~唔該晒你~~~請pm

• infar 2011-8-23 02:02:15

其實呢,我上星期吃過一風堂拉麵,很咸又不好吃呢~但也想試試這一間,請問地址在哪?在你網誌也沒有寫呢~

• kelvinho8384 2011-8-23 03:45:33

老陳 唔該我都想知地址~~THXX

• nga0620 2011-8-23 04:18:09

請PM地址.......吾該~~

• sonchin 2011-8-23 06:08:36

麻煩PM地址

• horacio 2011-8-23 08:40:51

我尋晚去咗啦,唔差但絕對不值100碗,吃完無驚為天人的感覺,2件三文魚壽司要60蚊,搏大務的店。餃子差,是本地試過最差的。如果拉面改為70元便合理

• billy_lee 2011-8-23 08:59:37

老陳,麻煩地址,Thx!

• outday 2011-8-23 09:45:09

回覆 #1 老陳 的帖子

where ??pls

• leicheongma 2011-8-23 09:46:29

原帖由 horacio 於 2011-8-23 08:40 發表
    我尋晚去咗啦,唔差但絕對不值100碗,吃完無驚為天人的感覺,2件三文魚壽司要60蚊,搏大務的店。餃子差,是本地試過最差的。如果拉面改為70元便合理 ...

我都係尋晚食左,去之前老陳已經pm我講左唔好食其他野,所以其他日本料理一槪冇食,好彩姐~
    個人認為餃子的確唔係太吸引,再加埋價錢因素,下次去應該唔會食餃子.
    但係拉面真係唔錯,起碼唔係食緊公仔面...市面絕大部分拉面都令我覺得食緊即食面..雖然真係有d貴,95一碗, 但係係澳門真係未食過比佢更好的(如有請告知,因為我好鐘意食拉面)~

• 老陳 2011-8-23 09:51:34

多謝留言...

其實佢o地係mop$84(mop$105 x 8折)...而唔駛mop$100/碗...

「驚為天人」是沒有的(所謂神級美食就只有天政這些殿堂級才有的)...有的是「正宗口味」...跟在日本吃拉麵的感覺一樣...甚至勝過日本街邊的拉麵店很多...是主要推介原因...

至第一帖中我早已說明「建議吃拉麵好了」...為何還試壽司啊...???

一口餃子方面(福岡就是細的煎餃子)...甚至比殿堂級的《一風堂》略勝...真係覺得是澳門最差...???不妨提議你心中好吃的日本餃子(中式餃子不計)...讓我參考一下...(而確實日本餃子是比不上中式餃子的...在日本吃亦然...)

原帖由 horacio 於 2011-8-23 08:40 發表
    我尋晚去咗啦,唔差但絕對不值100碗,吃完無驚為天人的感覺,2件三文魚壽司要60蚊,搏大務的店。餃子差,是本地試過最差的。如果拉面改為70元便合理 ...

• 老陳 2011-8-23 09:57:34

我內文有講啊...其實同日本當地食o既餃子比...已算係唔錯...因皮唔怕爛而且有彈性(o係日本時時都食到皮易爛又冇彈性o既)...不過跟中式餃子比...就一定係失望...

不過老實講...我下次去都唔會再食餃子...嘻嘻...希望店家見字會作出改善...

拍攝:老陳

一口餃子 - MOP$80 x 8折

吃拉麵,當然要試餃子,因對日本人而言,兩樣都是中國食物,故拉麵店都有餃子供應。

餃子一口大小,是福岡的風格,故別亂說細隻之類。

客觀來講,以日本的餃子比,算是不錯的了,至少餡有鮮味沒雪味。

日本餃子一定是煎的,像鍋貼,煎得皮脆不易爛,略帶煙韌,也算不錯。

若刻意跟華人的煎餃比,當然還差得遠。

原帖由 leicheongma 於 2011-8-23 09:46 發表

我都係尋晚食左,去之前老陳已經pm我講左唔好食其他野,所以其他日本料理一槪冇食,好彩姐~
    個人認為餃子的確唔係太吸引,再加埋價錢因素,下次去應該唔會食餃子.
    但係拉面真係唔錯,起碼唔係食緊公仔面...市面絕大部分拉面都令我覺得食緊即食面..雖然真係有d貴,95一碗, 但係係澳門真係未食過比佢更好的(如有請告知,因為我好鐘意食拉面)~