我的收藏
版主
申請
開區
申請
kymco
加入日期:2009-9-27
流動積分:19136
查看 24493 回覆 27
按讚 0 按彈 0

街上拍照怎違法 警員狂言爛撻撻

• △本澳警權是否過大再受質疑。有傳媒反映,昨日下午在新橋區拍攝街上塞車情況,一名正在指揮的交通警員上前詢問何事,傳媒表明身份及採訪用意。另外兩名交通警隨後抵達現場了解。期間其中一名警員向傳媒稱:“你唔好畀我見到你將相放上網,否則我哋有權追究你。”,該警員並稱:“我哋公職人員有自行發佈新聞權利。”隨後另一警員表示,若記者就可以拍照,普通居民就不可。    傳媒聽罷即時“O嘴”,反問警員有何法律依據?為何不能拍照?獲回覆是“你識法律就好啦”。事件擾攘一番後,三名警員離開。
        居民及旅客不能在街上拍照?警員的說話及行為令人莫名其妙,更有濫用警權之嫌。
    http://www.macaodaily.com/html/2011-09/18/content_631219.htm

0 0
  • 紫禁成人 2011-9-18 11:18:01

佢係話吾比你地影佢炸.你影咩都得.就係吾比影阿SIR做野.

我試過一之影人地跳樓都差D比人拉.

• tommee 2011-9-18 17:23:25

回覆 #1 kymco 的帖子

單憑短短一篇文章,我並非想指責是某一方對錯,只是想八一八以下問題:

"我哋公職人員有自行發佈新聞權利"係咩意思?
    "若記者就可以拍照,普通居民就不可"又係咩原因?
    係咪系澳門街吾可以隨街影相?或是有事故的地方影相犯法?甘當時執法人員有冇明確表明需封鎖現場?

• partsman 2011-9-20 23:25:05

作賊心虛,班有牌爛仔好驚見報,因為蛇王煲煙玩手機聽歌樣樣齊,一陣比人影到放上網真係大檸樂

• bomdiamacau 2011-9-21 01:50:34

過海對面的policia係咁,呢度個d又係咁,根本就無法可依

• 小一 2011-9-22 09:54:20

• whyyouaresoon9 2011-9-22 11:12:42

原帖由 tommee 於 2011-9-18 17:23 發表
    單憑短短一篇文章,我並非想指責是某一方對錯,只是想八一八以下問題:

"我哋公職人員有自行發佈新聞權利"係咩意思?
    "若記者就可以拍照,普通居民就不可"又係咩原因?
    係咪系澳門街吾可以隨街影相?或是有事 ...

"我哋公職人員有自行發佈新聞權利"係咩意思? 呢知個我知, 只講對自己有利既事情!~

• MR.KM 2011-9-25 12:37:47

佢地只係驚佢地唔係份內事ge醜事會被影到 因為佢地不論點都係唔可靠
    係呢度真係唯有自求多福唔好發生d咩事就好

• cctak319 2011-9-26 12:20:02

首先叫旅遊局同d旅客講, 喺澳門拍照會比差人拉,
    澳門--就是與別不同.
    煙花, 睇好喇, 拍照, 拉你架.

• partsman 2011-9-29 18:46:53

原帖由 MR.KM 於 2011-9-25 12:37 發表
    佢地只係驚佢地唔係份內事ge醜事會被影到 因為佢地不論點都係唔可靠
    係呢度真係唯有自求多福唔好發生d咩事就好

講中晒

• 阿奇哥 2012-2-22 05:29:15

澳門差佬冇乜常識,學堂冇教呢D問題,

• csw 2012-3-13 22:56:18

d c法咪一樣廢到5廢
    果日我在巴士下車
    兩名男子突然行過來叫查証
    我驚一驚問乜事
    佢話差人查証
    我話下..我點g你係咪差人
    佢問:你係咪玩野??
    我唔出聲之後要求佢出示証明佢係差人
    佢好火話我違令
    唉....我問差人唔係大晒
    佢話我辱警....
    澳門點會變成甘ka....

• 失憶人 2012-3-14 14:50:17

澳門做警察真好

• chickens827 2012-3-15 21:36:02

紫禁成人 發表於 2011-9-18 11:18
    佢係話吾比你地影佢炸.你影咩都得.就係吾比影阿SIR做野.

我試過一之影人地跳樓都差D比人拉.  ...

haha,你甘犀利既....

• Gigichan` 2012-4-20 23:52:17

唔, 真系未必個個阿sir都系想像中咁英雄 :D