我的收藏
版主
申請
開區
申請

投票:不用輪班的195和要輪班的260,大家會點選擇?

• 惜日 2012-2-13 16:42:43

落雨路 發表於 2012-2-9 20:41
    我是剛考到195,正考慮去唔去考保安事務局108名同衛生督察87名,因為而家仲打緊私人工,如果考就要請假去考 ...

反正你都係打算唔做份私人工遲D轉去做份195, 請到假咪去考埋保安同衛生囉,
    因為衛生督察280點, 個BAR TOP 成600點, 真係幾吸引。

• Orange 2012-2-13 17:43:00

dream_workshop 發表於 2012-2-9 10:36
    樓主講哥個部門和職位呢,聽我朋友講哥個位將來可能實行輪班津貼制度。
    計到最盡的情況下,你0係280的基礎 ...

樓主,我唔係好明,政府既培訓課程
    260、195都好難報名成功﹖係因為職級問題,還是其它﹖
    我都考慮緊入政府工,但現在公司既培訓係好好,聽你咁講,咁即係入左政府工以後,所有培訓咪要自己俾錢﹖

• myworld 2012-2-14 03:07:41

個人覺得文職195好,準時收工,周六日OFF,好多自已時間,做咩都得,而且內部野,多寫文書工作,對將來考更高職位有幫助;
    260輪班想讀書想考試想放大假等等,都要同人調更,夾更,夾假,要考慮好多野先可以,而且通常為前線人員,較高相關職位較少。

• 落雨路 2012-2-16 21:42:24

deleted

• 小市民苦狀 2012-2-18 06:43:09

落雨路 發表於 2012-2-9 20:41
    我是剛考到195,正考慮去唔去考保安事務局108名同衛生督察87名,因為而家仲打緊私人工,如果考就要請假去考 ...

不用論更的行政技術助理員,勝在時間隱定同埋可以利用空餘時間修讀多一個學士學位課程,對將來投考高技又或者自己部門主管人員出現空缺時是最佳時機。
    若果要論更的工作,要面對既是時間不隱定同埋當有節日假期時不可同屋企人又或者自己既另一半共同歡渡節日的。而且很難在時間按排上在修讀課程的同時可以提昇自己。

• 小市民苦狀 2012-2-18 06:50:51

惜日 發表於 2012-2-13 16:42
    反正你都係打算唔做份私人工遲D轉去做份195, 請到假咪去考埋保安同衛生囉,
    因為衛生督察280點, 個BAR ...

頂bar 600點,唔知要等幾多個十年先可以去到。><~

• 惜日 2012-2-18 11:11:08

小市民苦狀 發表於 2012-2-18 06:50
    頂bar 600點,唔知要等幾多個十年先可以去到。>

個個職級都要等好多年才去到bar top 呀啦,

• 惜日 2012-2-18 11:14:44

小市民苦狀 發表於 2012-2-18 06:43
    不用論更的行政技術助理員,勝在時間隱定同埋可以利用空餘時間修讀多一個學士學位課程,對將來投考高技又 ...

其實真係好睇自己想要錢定要時間, 就我自己而言, 195, 夠供樓唔夠俾家用, 我都好想生活正常,唔洗返夜
    至於你話分配時間去讀多個學位去考再高職位, 我都認同, 但係連開飯都未夠錢, 我又點去交學費呢???
    不過樓主如果唔係好似我咁等錢洗, 195 係幾好的選擇.

• 落雨路 2012-2-18 21:15:19

deleted

• 左少白 2012-2-20 11:59:45

睇自己需要錢or時間,不過既然揀左195咪做住先囉,有經驗兼進修下可以考技術/或高技

• MSAR 2012-3-31 17:00:56

睇自己喜歡,有人鍾意做少人工不用輪班的195,又有人鍾意輪班的260

• kice 2012-5-7 00:50:42

要睇點樣輪班法
    如果係輪三更
    260不如入賭場

政府工其實唔係外界諗得甘好
    未入政府工之前都係不停考,不停想入政府工,人工高啲,福利好啲,又多假期
    入左之後發覺,其實只係各有各好,尤其是係某一行做耐左,十年經驗+有學歷+識英文,同政府工一比,政府工會輸..
    如果仲要輪班,真係不如入賭場

• hustin 2012-5-7 07:39:17

kice 發表於 2012-5-7 00:50
    要睇點樣輪班法
    如果係輪三更
    260不如入賭場

各有各好, 但我SEND左N次 CV去賭場一次面試機會都無..
    加埋如果入到有長糧的政府工, 賭場係比唔到
    係保障和退休生活方面, 政府工要炒人好麻煩,
    但賭場要搞一個人理由可以好多,
    要穩定, 要保障, 就係入政府工的理由

• easttall 2012-5-7 15:31:07

hustin 發表於 2012-5-7 07:39
    各有各好, 但我SEND左N次 CV去賭場一次面試機會都無..
    加埋如果入到有長糧的政府工, 賭場係比唔到
    係保障 ...

依加邊度仲有長糧???????