我的收藏
版主
申請
開區
申請
小小高
加入日期:2010-6-30
流動積分:6789
查看 12661 回覆 36
按讚 0 按彈 0

私釀櫻桃酒

呢期車厘子好平,義字街25蚊磅都唔錯
    買左兩磅幾準備用黎釀櫻桃酒,唔錯架
    我上年八月釀左D,朋友試過都話OK
    果次用左一磅幾車厘子,都釀到三百幾毫升酒,唔算多

家下室溫都係十零廿度咁上下,啱哂釀酒~~^^

做法唔打喇,下面條LINK已經好清楚詳細
    http://ninesky.pixnet.net/blog/p ... B%E6%A1%83%E9%85%92

0 0
  • cmeiriko 2012-2-10 01:47:06

Thank you

• fernandas 2012-2-11 12:02:21

即係就車厘子和冰糖就OK?得我都試下先,請問你一般用几長時間去風乾D車厘子架?我對上一次整金桔都失敗左,發曬毛~我諗係因為有水份~

• 小小高 2012-2-11 16:31:29

fernandas 發表於 2012-2-11 12:02
    即係就車厘子和冰糖就OK?得我都試下先,請問你一般用几長時間去風乾D車厘子架?我對上一次整金桔都失敗左,發 ...

係呀,就係車厘子同冰糖(我揀D細粒的,大就留返煲糖水)

D車厘子攤哂響枱面,第朝都乾囉~~
    如果都係驚濕的話,最後一次用凍滾水洗,枱面墊多層廚房紙囉~~

至於你講甘桔果樣,會唔會係面層的鹽唔夠厚呀?好似要2吋厚....
    封樽後個零星期要留意下D鹽有冇溶,如果溶左就要再加鹽,隔幾日再睇下要唔要再加
    我上年果次加再一次鹽,之後就唔駛再加,

如果D鹽溶左又加鹽的話,D桔就會浮上面,咁面果D會發霉

• fernandas 2012-2-13 11:44:18

小小高 發表於 2012-2-11 16:31
    係呀,就係車厘子同冰糖(我揀D細粒的,大就留返煲糖水)

D車厘子攤哂響枱面,第朝都乾囉~~

係啦係啦,我一定係少左加鹽個步,所以浮上面個D桔生曬毛...得我試下車厘子先~~~

• 西瓜郎 2012-2-13 16:29:27

睇見就想整來飲下

• kamlou 2012-2-13 16:36:24

今日去相熟既生果檔.佢 話5,6月D車厘子先靚..以家個D有生水味....我打算5,6先買黎釀.
    多謝分享..

• 小小高 2012-2-13 16:52:48

kamlou 發表於 2012-2-13 16:36
    今日去相熟既生果檔.佢 話5,6月D車厘子先靚..以家個D有生水味....我打算5,6先買黎釀.
    多謝分享.. ...

印象中係夏天先當造,上年等到八月中先平D
    今年唔知做乜,2月就有咁平的車厘子

• kamlou 2012-2-13 16:55:41

所以生果檔叫我吾好買住..等5.6月先...以家個D 品種吾靚.

• 小小高 2012-2-13 17:04:41

kamlou 發表於 2012-2-13 16:55
    所以生果檔叫我吾好買住..等5.6月先...以家個D 品種吾靚.

多謝提點~~~
    查實櫻花的花期係2,3月,咁早就有車厘子真係有D反常~~~

• kamlou 2012-2-13 20:14:04

吾洗客氣..多謝你既分享之真.

• 十字架 2012-2-18 21:37:49

多谢分享

• 余bb 2012-2-21 19:43:49

我己經放左成晚,但都有2.3粒有綠色發霉,甘仲要吾要得啊?同埋一斤配4兩糖怕吾怕太甜啊?

• 小小高 2012-2-21 19:59:59

余bb 發表於 2012-2-21 19:43
    我己經放左成晚,但都有2.3粒有綠色發霉,甘仲要吾要得啊?同埋一斤配4兩糖怕吾怕太甜啊? ...

呢兩個問題真係好難答到你
    我上年浸果次同而家呢次都唔怕有綠色發霉......加上冇乜釀酒經驗,所以幫你唔到喇..(我浸水果醋多d)

至於4兩糖怕唔怕太甜呢.....我食得比軟淡口,所以覺係都幾甜下...(我都係浸黎整甜品,所以甜d冇所謂)

• anna.catcat 2012-2-21 23:09:38

想請問車厘子酒飲時需吾需要加水或冰粒,會吾會好甜 thx