我的收藏
版主
申請
開區
申請

[遊記] 泰國一問

• 督督查 2012-2-20 19:18:46

未來黃太 發表於 2012-2-20 18:02
    泰國需唔需要搞d咩入境証...?
    係咪淨係渣住個照去就得la?

有特區護照就得喇,下了機跟指示去到入境處排隊,排foreigner(外國人)隊伍,勿排錯Thai people(泰國人)隊伍。蓋上印後就可離開。(建議在澳門上機時行李跟身,勿寄運,一來要錢,二來落機又要等行李)
    出閘後去的士站報到,將預先打印好的酒店地址交給的士專櫃職員,職員會安排司機比你,司機唔識英文,故職員會告訴司機酒店地址,然後將印有各項司機、酒店、時間、車牌等資料的便條交給你。便條千萬不要交給司機,(因曾有部份司機會在半路收起紙條以毀滅證據,然後唔跳錶,亂開價)。你照錶付款另加50銖機埸停泊費再加高速公路費70銖(如你行高速公路)

• KIKI0515 2012-2-20 19:49:57

http://www.thailandfans.com/forum/

可以參考下呢個網站.... 我次次去泰國都會上去看下其他人的遊記做參考

不需要擔心語言問題..... 因為我都係唔識英文.... 一樣年年去自由行....

• 未來黃太 2012-2-21 03:44:19

督督查 發表於 2012-2-20 19:18
    有特區護照就得喇,下了機跟指示去到入境處排隊,排foreigner(外國人)隊伍,勿排錯Thai people(泰國人)隊 ...

行李都可以帶埋上機架?
    咁係機上食野要比錢...可唔可以攞水上機架?

• 督督查 2012-2-21 08:21:39

未來黃太 發表於 2012-2-21 03:44
    行李都可以帶埋上機架?
    咁係機上食野要比錢...可唔可以攞水上機架?

可帶手提行李(約小皮kit)大小,7kg以下上機,Airasia托運行李是要額外比錢的。一般去程冇乜人會托運行李。以你兩人只玩三日,基本上冇咩行李要帶。水是全世界都唔比帶上機架。機上食野唔貴,杯麵、三文治個d快餐都好平。
    如果你有BNU金咭,可在澳門機場入閘後,在三樓餐廳內免費食自助餐。

• 林小安 2012-2-21 11:58:25

有BNU金咭,可在澳門機場入閘後,在三樓餐廳內免費食自助餐? 我有呀!但是..自己一人享受的嗎?

• 督督查 2012-2-21 12:21:22

林小安 發表於 2012-2-21 11:58
    有BNU金咭,可在澳門機場入閘後,在三樓餐廳內免費食自助餐? 我有呀!但是..自己一人享受的嗎? ...

對,是一卡一人。不過只求飽肚,不要期望太高。

• 未來黃太 2012-2-21 17:00:57

督督查 發表於 2012-2-21 08:21
    可帶手提行李(約小皮kit)大小,7kg以下上機,Airasia托運行李是要額外比錢的。一般去程冇乜人會托運行李 ...

尋日上網訂左機票連酒店....但係仲未收到佢個mail....
    今日上網check...但係check唔到d 資料....
    但係比晒錢...我打去澳門airasia問...佢比左馬來西亞個電話我...
    叫我自己打去問...我應該點做呀....?

• 督督查 2012-2-21 17:20:48

即時會有確認編號。airasia澳門冇辦事處,有問題好難追,冇辦法!

• 未來黃太 2012-2-21 17:30:35

尋日訂好晒都有6個數字彈出黎....
    但係今日入唔番去....仲要話有le個訂單....
    依家好頭痕

• 督督查 2012-2-21 19:21:16

未來黃太 發表於 2012-2-21 17:30
    尋日訂好晒都有6個數字彈出黎....
    但係今日入唔番去....仲要話有le個訂單....
    依家好頭痕 ...

我一向會在完成預訂後,將有出現確認編號的畫面打印/複制到電腦中,並印下,唔會等電郵,你點知電郵會唔會覆呀!有了確認編號、信用卡賬單,就算冇電郵回覆都上到機!

我諗你應該冇乜外出旅遊的經驗

• 未來黃太 2012-2-21 20:49:58

因為第一次自己上網預訂機票酒店d野....多數都係係旅行社買package

• 督督查 2012-2-21 21:51:51

未來黃太 發表於 2012-2-21 20:49
    因為第一次自己上網預訂機票酒店d野....多數都係係旅行社買package

我仲以為你未離開過省港澳添

• 未來黃太 2012-2-21 22:16:14

請輸入內容

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,澳門流動社區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。澳門流動社區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。並遵守特區政府個人資料保護辦公室所公佈的「在互聯網上發佈個人資料的注意事項」.切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。

小黑屋| Archiver| 澳門流動社區 CyberCTM.com