我的收藏
版主
申請
開區
申請

澳門家庸快活過神仙

• qq725 2012-3-15 16:27:03

遊行記得預埋我, 我個工人堅決要星期日放假,叫佢星期一至五放任何一日都唔得,依家佢個mum 我係工人,要聽佢話

• 莽民 2012-3-15 16:43:29

qq725 發表於 2012-3-15 16:27
    遊行記得預埋我, 我個工人堅決要星期日放假,叫佢星期一至五放任何一日都唔得,依家佢個mum 我係工人,要聽佢 ...

勞動關係法無規定僱員特定週假放邊一日,一於去阿孫度告佢啦,開創老細告打工仔先河啦...

• 鋼琴敲酒杯 2012-3-17 00:04:22

我個越南工人曾在家看完鹹碟忘記收,被我見到。

• 莽民 2012-3-17 06:20:06

鋼琴敲酒杯 發表於 2012-3-17 00:04
    我個越南工人曾在家看完鹹碟忘記收,被我見到。

咁佢有無依樣畫葫蘆式友你呀...

• mattkeong 2012-3-17 11:42:18

係咪五一遊行呀?去家傭區呼籲一下!
    因為澳門人再唔團結,真係無運行架喇~
    家務野做唔好,仲要同我地搶飯碗,勾男人,叫孫局長同班外傭雞一齊返去"食x"啦!

• sonkuan63 2012-3-18 11:38:07

真係可悲...唉

• yybb2011 2012-3-18 13:10:01

冇錯,無論發生咩事都吾使負責,老人家跌落床,BB燙傷,衝出馬路,甚至病人氧氣喉甩佐都吾關佢地事。。。澳門就是與別不同,呢度系外傭的天堂,無法無天,快樂似神仙。

• CHRISTINA1212 2012-3-19 13:37:12

系lor,不如開個貼呼籲下一齊游行了

• Wonderhouse 2012-3-19 14:58:53

莽民 發表於 2012-3-12 23:13
    搵個好樣啲嘅仲難呀...

找个有责任心最难,整个家都交给她啦,真是人合人缘啊!

• 莽民 2012-3-19 16:07:05

Wonderhouse 發表於 2012-3-19 14:58
    找个有责任心最难,整个家都交给她啦,真是人合人缘啊!

喱樣嘢就打工仔之中都難搵啦...

• Wonderhouse 2012-3-22 12:21:57

有时好彩都会找个合自己用的人,碰个运气啦

• qq725 2012-3-22 20:17:00

游行拉大隊,全家總動員加埋隻狗一齊支持,隻肥佬諗完d屎橋一走了之

• lm1116 2012-3-23 02:39:01

依家的越傭真的好差! 我朋友過個,成日BB訓覺她都跟住訓,一訓就係成個下午. 朝早大家返曬工, 巨就9點都未起身,又成日帶BB落街唔知做什麽... 都算...最慘又成日唔比BB著夠衫,搞到個BB成日病. 真係激X死!

• Bellakt 2012-3-23 22:48:17

真的去遊行, 請轉post 在家庸區, 大家要齊心, 我會叫d friend 一齊去, 你地都親朋好友吧. 就在三角花園出發吧!

• Bellakt 2012-3-23 22:50:48

係呀, 我都有這樣的情況, 搞倒我同個仔成日要看醫生, 用了錢事少, 身體壞了, 以後就慘了.