我的收藏
版主
申請
開區
申請

有無人用過for電磁爐用既瓦煲煑煲仔飯呀???

• hangman1011 2012-3-8 17:14:35

之前睇中醫要煲藥,一般都唔用金屬煲,但係,因為屋企只得電磁爐,所以自己煲唔到!!!!  

• 小小高 2012-3-8 17:38:01

hangman1011 發表於 2012-3-8 17:14
    之前睇中醫要煲藥,一般都唔用金屬煲,但係,因為屋企只得電磁爐,所以自己煲唔到!!!!   ...

咁不如買個gas爐~~~

• wingwing11 2012-3-9 11:32:32

hangman1011 發表於 2012-3-8 17:14
    之前睇中醫要煲藥,一般都唔用金屬煲,但係,因為屋企只得電磁爐,所以自己煲唔到!!!!   ...

我用左電壓力煲黎煲.......=_=

• hangman1011 2012-3-9 12:22:47

買左啦.....買左啦......$289大元

• hangman1011 2012-3-9 12:27:34

wingwing11 發表於 2012-3-9 11:32
    我用左電壓力煲黎煲.......=_=

金屬煲煲完中藥,d積去唔到架喎!!!! 蝕晒落去~~

• wingwing11 2012-3-9 12:30:37

hangman1011 發表於 2012-3-9 12:27
    金屬煲煲完中藥,d積去唔到架喎!!!! 蝕晒落去~~

甘我又唔怕wor~不過就留左dd味係個煲度.......
    我仲煲左成個星期.....

• wingwing11 2012-3-9 12:31:35

不過其實唔係甘好~好似話金屬會同中藥起反應~無甘好
    但而加d人煲涼茶都係甘煲ga啦....我又無其他野可以煲

• hangman1011 2012-3-9 12:33:40

小小高 發表於 2012-3-8 17:38
    咁不如買個gas爐~~~

廚房已經容不下一個gas爐,難道要放係電磁爐個面板上面??

• hangman1011 2012-3-9 12:34:41

wingwing11 發表於 2012-3-9 12:31
    不過其實唔係甘好~好似話金屬會同中藥起反應~無甘好
    但而加d人煲涼茶都係甘煲ga啦....我又無其他野可以煲
    ...

係呀....所以,唯有叫中醫煲埋,一係淨係睇西醫啦!!!

• 小小高 2012-3-9 12:51:14

hangman1011 發表於 2012-3-9 12:33
    廚房已經容不下一個gas爐,難道要放係電磁爐個面板上面??

平時唔用可以收埋架嘛~~~

• willisLL 2012-3-9 23:57:19

電磁爐

• wingwing11 2012-3-10 10:33:46

甘你買個光波爐啦~果個爐用紅外線~咩保都用得ga~而且健康過電磁爐.......我廚房好多野~微波爐焗爐炸汁機豆漿機咩都有...就係無明火爐~因為我覺得用電安全好多........我都睇緊買邊隻光波電陶爐.......

• hangman1011 2012-3-10 10:43:12

我今晚就會試下個新煲整煲仔飯........

• meow2 2012-3-12 12:52:32

我買左個STAUB鑄鍋, 可以用電爐煮煲仔飯! 用明火又可以, 仲可以入oven

如果用明火又怕個火太大會燒黑OR燒爆D靚煲, 外國人會買塊叫節能板的東西隔住個火同個煲, 可以諗下!

• hangman1011 2012-3-12 16:26:03

試驗成功,煮得好快,十分鐘d飯已經熟,我煲耐左,所以個底唔係飯焦啦,係黑晒!!!!!