我的收藏
版主
申請
開區
申請

班馬線停車比人呠!!!

• sakai 2012-3-23 03:11:51

樓主所為係好事,,十個鑽...但又另一方面,,發唔發覺我地揸車就有心讓人過斑馬線,佢地就係斑馬線上散步甘呢,,所以有時想讓人都好谷氣架,,

• 莽民 2012-3-23 09:30:13

sakai 發表於 2012-3-23 03:11
    樓主所為係好事,,十個鑽...但又另一方面,,發唔發覺我地揸車就有心讓人過斑馬線,佢地就係斑馬線上散步甘呢,, ...

喱啲係法律嚟架,谷氣都無計嘅,好似法律容許通街煲煙,唔想吸入二手煙嘅人咪一樣咁谷氣...

• 左少白 2012-3-23 11:55:50

斑馬線有人過緊馬路真係唔應該呠........未過睇情況讓人過斑馬線都應該!

• 我姓劉 2012-3-23 14:02:07

d兩地牌司機好得人驚, 行人過斑馬線都唔停車, 當澳門係大陸.

• howareu 2012-3-24 22:51:29

今日下午約六時, 在鮑士高斑馬線前讓一位女士拖著小朋友過馬路, 竟然被在後面的SxM中巴呠, 真係識唔識交通常識架!

• KITKO 2012-3-26 14:49:32

樓主真係做得好0岩,我都係成日過斑馬線都俾人呠,或者一見到人過斑馬線d司機就加速,上次我拖住個仔過斑馬線,有個兩地牌既女士,都照開過黎,差d撞到我個仔,唉,d人真係~~~

• tokunaga 2012-3-26 15:16:27

建議澳門政府,兩地牌要考交通,先可以係澳門駕駛

• Ellenwai 2012-3-26 16:42:26

都唔一定全部係兩地牌嘅, 真係老嘅嫩嘅咩司機都有, 行人過緊都唔慢車, 係慢車, 唔係要佢停車, 嚇死人, 依家就算係斑馬線, 我都要睇到無車先過, 最多等耐啲, 事關試過幾次過咗一半斑馬線, 啲車(私家車同電單車都有)仲要高速飛過嚟, 好彩我睇到, 搏命走過去對面, 如果唔係, 死咗都未知咩事........

• perlman 2012-3-26 16:52:25

有一種情況, 佢會咇你, 就係你渣40時速以上, 突然刹慢在班馬線前, 後面ge車速好快, 所以你讓人過馬路都要讓得有技巧, 例如你學車戈陣都係差不多到班馬線就應慢車, 你有無咁做, 唔係等有人先黎刹車, 咁做對你對人地都好危險.

• 莽民 2012-3-26 16:52:41

tokunaga 發表於 2012-3-26 15:16
    建議澳門政府,兩地牌要考交通,先可以係澳門駕駛

兩地牌好多係"澳門人"嚟架...

• Ellenwai 2012-3-26 16:57:49

perlman 發表於 2012-3-26 16:52
    有一種情況, 佢會咇你, 就係你渣40時速以上, 突然刹慢在班馬線前, 後面ge車速好快, 所以你讓人過馬路都要讓 ...

咁唔好跟車太貼, 要有兩秒安全距離(成龍廣告), 都係常識嚟架......

• perlman 2012-3-26 17:06:22

Ellenwai 發表於 2012-3-26 16:57
    咁唔好跟車太貼, 要有兩秒安全距離(成龍廣告), 都係常識嚟架......

無撞車即係都有兩秒距離, 或者車速唔高. 不過澳門渣車後面對前面基本上都輸, 不過輸贏都好, 人命最緊要, 所以刹車要刹得安全d, 意外就會減少.

• Ellenwai 2012-3-26 17:37:12

perlman 發表於 2012-3-26 17:06
    無撞車即係都有兩秒距離, 或者車速唔高. 不過澳門渣車後面對前面基本上都輸, 不過輸贏都好, 人命最緊要,  ...

我意思都係澳門地方細, 人多車多, 無咩必要開咁快, 同埋唔好成日講輸贏, 輸贏都唔好, 小事就因快得慢, 大事有人傷亡, 為咩呢?

• stella24 2012-3-27 12:10:24

過馬路,都要自求多福了

• tokunaga 2012-3-27 15:03:45

莽民 發表於 2012-3-26 16:52
    兩地牌好多係"澳門人"嚟架...

你咪係佢哋其中嘅一份子囉,,,,,,哈哈