我的收藏
版主
申請
開區
申請
bobosinsin
加入日期:2008-11-13
流動積分:717
查看 13469 回覆 103
按讚 0 按彈 0

一些場地佈置資訊(6月26日已更新)

呢段日子開始不停咁比較花店及場地佈置公司,價錢普遍要6千至萬8甚至2、3萬都有,真係花多眼亂!

自己初時預計了一定要做攝影區,但報價基本要在萬2以上,而且每間材料也不盡相同,暫時仍然未搵到心水店舖,令到覺得擺幾個鐘的佈置相差上一萬的話,真的好像不值得!

現階段還在心大心細要不要攝影區,主要貴在多了一塊背板的裝飾而已,但價錢就相差幾千或以上,如果是背板要噴畫的單單個幅畫就一定要5千以上了,但自己真的沒心水一定要用背畫,就算不用背板,也還未找到一間合預算而且又合要求的花店。一些合預算的,裝飾又不合心水,一些較合心水的,偏偏是佈置也要一萬,還未計花車等佈置,暫時價格也偏貴,還在比較中。

以下係幾間我地比較過的店(意見純粹個人認為)

珍珍花店(龍園百佳)價格一般,約6000~10000,佈置的款式也是一般,大多要自己問老闆娘包咩唔包咩咁樣,而8000元左右就已有一般基本佈置。

緻妍舍(粵華燒味對面)報價頗有條理的,去到報價已有3個PLAN,淨花車1個PLAN,價格由6XXX~15XXX不等,6千多元的有基本野,但無門框,入場花柱等等,由於我地係漁人碼頭3號廳,故亦要加500元,暫時認為12XXX已算是比較不錯的選擇。

千慧花舍(啤利喇街)價格較高的一間,亦有多種PLAN可選及加購,基本上想要的都可以去做,例如較新穎的紙藝佈置,只要有預算就OK,佈置算是較好亦比較有口碑的。不過對我們來說還是太貴了些~

精心創作(栢蕙)報價有條理,亦是較有口碑的一間,有多個PLAN可選擇,各個項目亦有清楚報價;連花車的基本是1萬左右,但此PLAN不包留影區,另亦有較多佈置的約為15XXX,有些東西亦可自己加錢,亦是如有預算可以做得很靚的一間。但由於我地係想用老爺車去做花車,佢呢方面花車要加1200,我地就覺得太貴了,只係睇過佢的佈置係有多過人地,連車頂都有整埋的,所以都算係貴得有原因,至於值唔值~就見人見置~

晶盈軒(沙梨頭)較便宜的選擇,淨花車花球手花約3000,場地佈置只有一個PLAN約8XXX,制作就比較一般,沒有太大驚喜。但加留影區背板連裝飾(當然係用布啦)只係900~係暫時所見加呢樣最平GE~

JNC(香港公司/駐澳門嫁世堂)很喜歡這間的DESIGN,做得可以很有個性,有大量紙藝係該公司較特出的方面,價格算是中上吧,如要用紙藝創作的,BASIC都要1萬,我地係漁人碼頭細廳擺,個台還要加2千蚊呢!所以頗貴,不過有我地想要的TIFFANY BLUE色調~

VISUAL(荷蘭園)較新的創作公司,同JNC一樣主打DESIGN,可以有自己主題,再同設計師溝通,早前係CTM個度見佢做PROMO,18XXX有晒場地佈置花車花球等等,如以紙藝同DESIGN方面,都算係不錯選擇。

Ncm(近盧九啤利喇)亦是較新的創作公司,BASIC PLAN約1萬3,都有幾個PLAN可揀,有互動投射係比較特別的地方,佈置方面都不錯,價格我們認為中上。

以下2012年4月5日更新
    最近其實都比較偏和緻妍舍,因為老闆娘好好人咁話會去HK搵我地想要GE顏色布,而且都唔洗加錢,之前有間問過本身無GE布就要加成8千蚊,都咪話唔嚇死人~

不過我地都係繼續問問問~ 又搵多左幾間資料(個人意見)

甜心(近維多利亞酒店~三角花園對面):價錢較平,之前係地下商場的,但佈置就比較一般。

花亭(墨山街):價格由12XXX起跳,但只是基本PLAN,無留影區,亦有較貴的可以做主題式及一般的佈置,佈置出來效果不錯,如預算在2萬的新人亦可考慮。

WOW(氹仔地堡街):佈置得幾靚,但價格偏高,像單是花車都要45XX,最BASIC的PLAN都要15XXX,所以我地你考慮,但是佈置的確幾吸引!

NEW(2012/6/26):

THE ONE WEDDING(花店係鏡湖附近):亦係較新的佈置公司,價格都是萬多~2萬多,視預算可以做不同效果,似乎係JOIN埋佢婚攝個D會有折扣,如喜歡較新個性的佈置亦可問問。

花語花店(祐漢街市附近):係較舊的花店,但價格相當便宜,花車場地佈置分開報價,真的是豐儉由人,想要4千幾都有,最合有預算限制又沒有太大要求的新人們。

===========================
    想知多些我的婚禮準備情況,歡迎進入我的BLOG
    http://blog.yahoo.com/raybobo/articles/662216/index?bb=0

0 0
  • STELLA 2012-3-28 10:05:32

嘩~~~你寫得好細心又好詳細呀!!多謝你分享~~等我有時間再刨下你個BLOG先!!!

• smilewong 2012-3-28 10:09:14

多謝分享,好有用!

• bobosinsin 2012-3-28 10:49:21

STELLA 發表於 2012-3-28 10:05
    嘩~~~你寫得好細心又好詳細呀!!多謝你分享~~等我有時間再刨下你個BLOG先!!! ...

THX

• 纓子 2012-3-28 11:00:47

THX~!!

• 6aaaaaa9 2012-3-28 11:31:22

真係好詳細呀...多謝你的分享~~~

• easyshopping 2012-3-28 11:36:55

你除左好有心機準備自己既婚禮,仲好好心同大家分享!很讚!

• katyli 2012-3-28 13:58:04

多謝你的分享ar~

• loupeng 2012-3-28 14:02:44

抵讚讚讚讚讚啊~~~多謝樓主share甘好既資訊出來~~~
    我也剛好在想這個部分的事情~~~thanks!!!

• uhoju 2012-3-28 14:09:42

多謝你嘅資料~

• rebeccai 2012-3-28 16:52:06

好多謝樓主的資料呀~~
    等我有機會都分享一下先~( 而家都在找緊佈置公司的資料~)

• Honey_Baby 2012-3-28 17:27:58

多謝樓主分享

我join左JNC

• bobosinsin 2012-3-29 00:26:09

rebeccai 發表於 2012-3-28 16:52
    好多謝樓主的資料呀~~
    等我有機會都分享一下先~( 而家都在找緊佈置公司的資料~)  ...

好呀,大家互相搵下交流下!!

• bobosinsin 2012-3-29 00:31:57

Honey_Baby 發表於 2012-3-28 17:27
    多謝樓主分享

我join左JNC

可唔可以同大家分享下?

• comebuy11 2012-3-29 09:36:49

好有心機呀!!