我的收藏
版主
申請
開區
申請

焗爐

• ttoommmmyy 2012-5-5 20:49:28

connie 發表於 2012-5-5 19:02
    唔該呀,不過唔係焗爐要有三個制先OK,時間制,較溫度,同較上下火個個...因為新手,唔識用技巧來就呀.哈哈~~ ...

新手唔洗要要較上下火,就算比你買到都會浪費,你知道呢d就算家庭式要幾多錢嗎??係要幾千蚊由香港買的,買呢d爐係要有最少幾年經驗的人同你去經貨,因為賣方會有可能出古惑,見你係唔識會比部有問題的爐比你,買之前最好先去試爐,我原先係上年師傅陪我買,去到佢地都想出古惑,記得有部問題係唔夠火力,以為我地唔知,我的確差d中招,走個時師傅先同我講番,真危險差d比佢地當水魚

• 小小高 2012-5-5 22:11:05

ttoommmmyy 發表於 2012-5-5 20:49
    新手唔洗要要較上下火,就算比你買到都會浪費,你知道呢d就算家庭式要幾多錢嗎??係要幾千蚊由香港買的,買呢 ...

之但係條LINK果個似乎係細細個的多士爐仔咋喎.....
    至於樓主講果D有得較上下火只不過係D普通焗爐,廿零升,平的幾百,貴的千零蚊果D,唔係你講果D囉....

• 小小高 2012-5-5 22:16:54

新手唔洗要要較上下火???

焗曲奇有D都要分上下火,日式芝士蛋糕都有分上下火喎

唔通因為我學果度唔係乜野藍帶課程,所以零舍唔同?

• connie 2012-5-5 22:40:16

小小高 發表於 2012-5-5 22:11
    之但係條LINK果個似乎係細細個的多士爐仔咋喎.....
    至於樓主講果D有得較上下火只不過係D普通焗爐,廿零升 ...

係呀,我講的係普通個種焗爐咋,我見Delonghi eo2070 都係12XX ,未計折,因為我之見看過有網友話如果得二個制個種,跟唔到食譜整,我呢類新手,少個樣野就會手忙脚亂...

• ttoommmmyy 2012-5-5 22:40:48

小小高 發表於 2012-5-5 22:16
    新手唔洗要要較上下火???

焗曲奇有D都要分上下火,日式芝士蛋糕都有分上下火喎

你根本就唔知佢講果d係指上火同下火分開黎控制個就在到講d野,我係指一健上下火控制個d,唔只你講果d好多野都有分上下火,我話讀藍帶係勁係因為人地會有大師級教你做餅方程式同好多你想象唔到的食物,出黎的學生出黎實習幾年都會勁過幾十年經驗的老師傅

• ttoommmmyy 2012-5-5 22:49:45

connie 發表於 2012-5-5 22:40
    係呀,我講的係普通個種焗爐咋,我見Delonghi eo2070 都係12XX ,未計折,因為我之見看過有網友話如果得二個 ...

我覺得你唔洗問個位小小高,佢應該得把口唔係懂得做好多野,又在到扮q晒野個d

• 小小高 2012-5-6 00:00:27

ttoommmmyy 發表於 2012-5-5 22:49
    我覺得你唔洗問個位小小高,佢應該得把口唔係懂得做好多野,又在到扮q晒野個d ...

你都睇左樓主回覆,知佢要乜啦~~~
    我真係乜都唔識架,你識咁多野,仲唔快D幫下佢~~

• Sharon4 2012-5-6 03:04:37

小小高 發表於 2012-5-6 00:00
    你都睇左樓主回覆,知佢要乜啦~~~
    我真係乜都唔識架,你識咁多野,仲唔快D幫下佢~~ ...

你好修養!!

• bean168 2012-5-6 13:58:55

上下火同熱火對流有咩分別,邊樣貴點,我覺得上下火實用點
    我屋企舊焗爐就就無上下火,後尾睇點食譜書都會較上下火,我覺得有上下火既爐會焗得好點同無咁易LON,不過我都係新手
    有上下火既焗爐應該唔會好貴掛,我覺得有上下火比教襟用點

• connie 2012-5-6 14:15:22

係呀,如果唔差好遠(價錢),我會找有上下火,同熱風對流..費事LON 左唔知點算,高手唔同,我聽講話可以加錫紙,咁可以減輕熱力,我應該冇呢個能力,...不過呢兩日看緊高速智能煲,好似好好用,娥姐個個,...呵呵~~

• 小小高 2012-5-6 14:47:57

分享d失敗經驗先~~~真係衰過架~~~

一般焗蛋糕就唔需要開熱風,曲奇同肉類果d都ok啱用........
    仲有,一般家用焗爐溫度都唔均勻,內面熱d,開口冇咁熱,所以焗到咁上下要將個盤轉一轉方面,咁就唔會焗到入面燶,出面唔夠黃金

• connie 2012-5-6 15:05:07

咁咪,焗新都要看住個爐,半人手.

• ttoommmmyy 2012-5-6 21:37:40

connie 發表於 2012-5-6 15:05
    咁咪,焗新都要看住個爐,半人手.

你錯啦,我平時係入左爐就去上網打下機,總之差唔多夠時間去睇睇就可以啦!!

• 野蠻小C9 2012-5-7 01:10:15

connie 發表於 2012-5-6 14:15
    係呀,如果唔差好遠(價錢),我會找有上下火,同熱風對流..費事LON 左唔知點算,高手唔同,我聽講話可以加錫紙,咁 ...

我都林住買焗爐喔,但我林住買個平平地既,應該都系HOMEY,但看完你帖...乜原來有甘多考慮架...甘你研究過之后,邊部好D啊?

• connie 2012-5-7 11:53:51

HOMEY 我看過百佳499,我問過教我個個阿SIR,佢話都OK,不過我見冇下火,所以冇買,因為我個阿SIR 是教我中菜,唔使用焗爐.
    Delonghi eo2070 貴D攞,我等緊母親節減價,豐X最平.