我的收藏
版主
申請
開區
申請

狗肉即食麵

• cemjoe 2012-4-30 11:35:37

上帝造世, 世上所行走, 都可以供人食用, 食與唔食, 因人而已. 大家觀點與角度唔同.

• ruamendes 2012-4-30 11:39:42

唐寅 發表於 2012-4-30 11:12
    老馬有火?

莽民出火....

• 唐寅 2012-4-30 11:44:11

cemjoe 發表於 2012-4-30 11:35
    上帝造世, 世上所行走, 都可以供人食用, 食與唔食, 因人而已. 大家觀點與角度唔同.  ...

文明做成觀念偏差.........
    30年前我問過一個高官,你職位咁高點解仲要貪污?,佢答我,人工得果一千幾百,可尿片都要百幾一包,不貪食什麼?,講的理直氣壯,我欲反駁也詞窮

• ruamendes 2012-4-30 11:55:40

300年前我問過一個包青天,你職位咁高點解仲要杜絶貪污?,佢答我: 天地有正氣....

• ciciwong613 2012-4-30 11:59:16

討論ja,你話人唔尊重狗,但對人講粗口亦唔見得你好尊重人!
    韓國法律寫明食狗肉合法,咁你唔通話呢個國家的人,無人性,低人一等?
    文化唔同,個人觀點唔同! 無話邊個岩邊個錯,除非法律寫明食狗肉違法!
    不過最好都係唔好食狗、猫或其他野生動物的肉,因為病毒太多,如沙士正是野生果子狸為源頭!
    而牛、羊、豬因是圈養動物,所以較容易控制其健康狀態!
    而我就覺得人以素食為主是養生健康之道,又可減少殺生!

• cemjoe 2012-4-30 12:00:09

有人堅持唔食榴槤, 聞到陣味, 覺得佢好嗅, 但食完第一口之後, 就以後愛上了它.

• kingken 2012-4-30 12:35:20

到時多d人養豬養牛做草物..
    到時點算

• 唐寅 2012-4-30 12:35:56

ciciwong613 發表於 2012-4-30 11:59
    韓國法律寫明食狗肉合法,咁你唔通話呢個國家的人, ...

豬牛羊都有不同的致命病源,唔好太過偏見

• 唐寅 2012-4-30 12:37:12

ruamendes 發表於 2012-4-30 11:55
    300年前我問過一個包青天,你職位咁高點解仲要杜絶貪污?,佢答我: 天地有正氣.... ...

其實青天背後有野係大家睇唔到的,例如唱紅打黑就係例子

• 斯文人 2012-4-30 12:56:07

莽民 發表於 2012-4-29 23:13
    更年期,無計...

係就早講呀,我封定101蚊呀

• 斯文人 2012-4-30 13:00:48

noyesmo 發表於 2012-4-30 00:50
    幫你隻狗公奶鳩啦,死肥狗乸, 鬼唔知你仲肥過隻豬咩,狗乸

哈哈.........果然連狗都不如

• 斯文人 2012-4-30 13:02:44

cemjoe 發表於 2012-4-30 11:35
    上帝造世, 世上所行走, 都可以供人食用, 食與唔食, 因人而已. 大家觀點與角度唔同.  ...

咁食埋你老婆仔女啦

• 斯文人 2012-4-30 13:05:28

ciciwong613 發表於 2012-4-30 11:59
    韓國法律寫明食狗肉合法,咁你唔通話呢個國家的人, ...

一個唔尊重生命既人,根本唔駛當佢係人,
    至於韓國自古以來都係蠻族,一向都被視為低等民族,

• 斯文人 2012-4-30 13:14:09

totti 發表於 2012-4-29 18:01
    唔好食豬年雞呀,笨

道德主義者

我地緊係有道德啦,邊好似你咁,冇道德冇修養冇文化有娘生冇爺教者,全澳門有幾多個你d咁既人者

• dj_chim 2012-4-30 13:19:53

其實狗係生命,豬,牛.羊,雞都係生命...眾生皆平等...勿五十步笑百步...阿彌陀佛!!!