我的收藏
版主
申請
開區
申請

大家好, 我是新版主silowman

• silowman 2012-8-18 03:35:18

rbbrbb 及 風鈴草 :
    針對「投訴帖/開名帖」會作出新的版規指引, 保障投訴者及被投訴者的權利
    歡迎提出任何意見

• rbbrbb 2012-8-18 10:25:10

既然現在還沒有版規指引, 而且對發言者是否"打手"仍未明確的情況下, 因個別人提出質疑, 就對帖子進行了處理, 刪除了留言, 有點草率。
    就我個人來講, 原來就很少留言, 現在更不想留言, 幫下口就俾人話係打手, 仲俾人刪埋留言。
    當然, 在未有規定和指引的情況下, 版主有權作出任何他認為正確的決定。
    也許可以借鑒一下ESDLIFE的版規, 這個問題不容易解決, 有勞版主了。

• rbbrbb 2012-8-18 10:29:27

我覺得版規還是要鼓勵網友發言和提供資訊的

• fiona288mo 2012-8-18 11:42:40

無錯,喱個版原意係俾新娘子交流既!既然有對商家不滿,點解唔可以講?出黎做得生意既就預左人討論!

• YFM 2012-8-20 12:22:58

新版主加油呀.

• YFM 2012-8-20 12:23:31

新版主加油呀.

• silowman 2012-8-21 15:42:53

謝謝各位意見

我支持開名, 但不支持開全名。
    原因係, 這裡的媒帖及打手實在太多。

現時版規對媒帖有所規範, 防止媒帖開名單一去稱讚某某公司/freelancer
    所以, 對投訴的, 理應亦需有所規範。

參考過其他討論區:
    有討論區容許開全名, 但會員註冊時, 需輸入身份證號碼及電話, 導致做媒及做打手的會有多一些顧慮。
    有討論區不容許開全名, 註冊時只需要輸入email, 情況同我們的討論區相似。

PM問題, 其實好多討論區不容許PM帖, 以下是某某討論區的版規:
    「嚴禁灌水及呃 post,本版不接受 "thanks for sharing"、"請pm我"、 "已經pm你" 之類的回覆,
    如有違反,將刪帖處理,嚴重者將扣分警告。
    如有需要聯絡其他會員,可直接使用論壇的短訊息(pm) 功能,
    於版面回覆已用pm 聯絡對方,屬無意義的回覆,一律作灌水違規處理。」

• onoyu 2012-9-15 14:53:37

蘇菲亞公主 發表於 2012-8-6 22:51
    加油。支持你。有你討論區變得真的反應民意,而不是大量做媒貼。由其Angel Wedding 開十幾廿個不同的Accoun ...

我想問, 間angel wedding  係指rose 對面間angela? 佢發生咩事? 因為我有join 佢化粧同衫, 有唔好野發生嘛? 好耐冇上呢度~ follow 唔到

• ejchiang 2012-10-3 23:56:13

新手, 我明白了, THX

• 肥熊貓貓 2012-11-1 09:41:11

HALLO~ 版主.....我是新手

• 鶴山炸雞 2013-5-13 23:46:18

新人過黎支持下羅!

• 燈火闌珊處 2013-6-19 18:10:16

版主加油!

• MyMemoryHK 2014-1-28 21:52:37

新手 too, 各位多多指教!

• 雲娜 2015-8-24 15:14:14

支持你~ 加油啊!!

• 薯格格 2017-8-7 17:05:52

加油