我的收藏
版主
申請
開區
申請

+ (不PM地址)日式咖喱蛋包雞飯!東京來的《cafe little tokyo》+

• 老陳 2012-8-4 18:53:43

simonhoi 發表於 2012-8-4 18:05
    嘩,評論到咁專業既,真系吾試吾得

多謝讚賞...!!!試完記得返來留言啊...!!!

有興趣的話可去以下連結睇o下...

本地飲食文章191篇:
    https://www.facebook.com/fb.oldchan/app_7146470109

澳門以外地區的飲食文章227篇:
    https://www.facebook.com/fb.oldchan/app_4949752878

• 老陳 2012-8-4 18:55:22

小曉 發表於 2012-8-4 14:48
    地址係邊??

全部已pm...

大家以後可以直接按「[悄悄話」o黎PM老陳啊...因為希望大家reply都係講o下食後感之類...多謝大家捧場...

• ltlnl 2012-8-4 19:06:49

老陳 我想要地址, thanks,吾該

• chidoni 2012-8-4 19:13:03

係邊度嫁、賣相好吸引!

• 老陳 2012-8-4 19:19:39

ltlnl 發表於 2012-8-4 19:06
    老陳 我想要地址, thanks,吾該

你好...各位網友希望留意一下...每日的PM數字已由CTM FORUM限制了quota...

因為太多人PM我喇...單是「直接按悄悄話的PM」已有77個(還一直增加中)...而forum reply問我o既都至少有十多個...

所以呢2日都一直到o左24小時內PM數字o既「上限」(係CTM FORUM限的)...故仲有十幾位我係send唔到PM...(包括「直接PM我」及「在forum reply要地址」的)...

所以如急想要地址...就要去 https://www.facebook.com/messages/fb.oldchan 問我...(fb專頁唔like都可msg我)

希望大家都明白及體諒...多謝...!!!

• fxck 2012-8-4 20:34:38

其實簡單d
    老陳你影下附近建築物
    貼地圖或者講係邊一區

咁咪可以唔使怕俾詳細地址之餘又免卻好多麻煩囉
    不過講真d 人又係
    識上網, 知道店名google 下咪搵到地址囉
    我每次都係咁架啦, 人地咁辛苦寫大篇食評, 但個個只求地址
    連自己用少少力google 下都懶........

• roy5656 2012-8-4 21:41:14

老陳!!!地址,唔該曬

• LongBB 2012-8-4 22:48:26

今日試左,味道ok, 但我覺得又未去到極級水準,以佢80蚊一個咖哩飯,呢個水準只係可以。

提外話,老陳返工時間可以發咁多post, 唔使做架?

• sandym 2012-8-4 23:44:03

謝謝老陳的極級推介。已有一段時間沒有看你的食評了,但感覺好像寫得保守了很多。在推介食物時會先說不要跟這個比較,那個比較。但不比較又怎能說出好在那裏呢?打個比喻,pizza看來不及il teatro 的做得好,但你會先說不要跟意大利的pizza比,那麼應該跟怎麼比?如何介定是好呢?我對日式pizza無了解,怎樣的是好的日式pizza,怎樣是不好,請指教。謝

• yvettess 2012-8-5 02:39:34

呢間食店我係大約3個月前去過一次,,戈日岩岩好過左LUNCH SET時間..無咩客....!! 食左個蛋包芝士咩咩飯, 唔係好記得...食物常可以, 可能本人唔係太好蛋包飯啦, 無咩特別大感覺!! 但對間鋪裝修擺設幾鐘意, 特別係落地大玻璃, 有陽光時好舒服 ^^  睇完老陳呢篇介紹,搵日再去試下其他野先 ^^

• 老陳 2012-8-5 03:18:22

sandym 發表於 2012-8-4 23:44
    謝謝老陳的極級推介。已有一段時間沒有看你的食評了,但感覺好像寫得保守了很多。在推介食物時會先說不要跟 ...

你好...!!!多謝你的意見...!!!也多謝你的捧場...!!!

因為以往的寫法...會令太多網友誤會...所以如今要詳細一點講出「應該如何去吃」...而因為詳細了...而令你覺得保守了...是我控制不到的...因為沒有任何食評是可以滿足所有人...但你的意見亦寶貴...令我知道原來會令人覺得保守了...雖然我覺得不是...

至於為何我說別跟正宗意式的比...原因在食稿的開段早有講及...因為這是日式洋食...即是日本人的豉洋西餐...正如澳葡菜...跟傳統葡國菜一定不同(葡國當地沒葡國雞非洲雞及tacho等)...所以硬跟不同風格的食品來比較...是沒意思的...

例如日式咖喱飯...也不可能跟印度的比...也不可能跟越式咖喱及泰式咖喱比...一來各國咖喱就各有風格...二來是有歷史原因令日本咖喱有其溫和風格...

再例如...廣東銀絲蛋麵...跟北方的刀削麵...同樣是麵...但地域之不同而有非常不同的風格...亦是沒必要硬比較的...

所以...我覺得既然吃日式洋食...便要以日式洋食的店的食物來比...以同類食品來比...

最後...究竟日式pizza怎樣才好吃...???老土一句...各人口味不同...而食稿內我有對此日式pizza作出分析...若然有人覺得要pizza hut般又厚又多料又芝心批才叫好吃...也奈他不何啊...

• 老陳 2012-8-5 03:24:52

yvettess 發表於 2012-8-5 02:39
    呢間食店我係大約3個月前去過一次,,戈日岩岩好過左LUNCH SET時間..無咩客....!! 食左個蛋包芝士咩咩飯, 唔 ...

多謝你的意見...

所以我覺得其實美食是不能靠單一印象...而要本身吃過坊間的同類食品...才能作出比較...比較過...才知這店有幾好...故之前介法式pastry時...很多人用一般cake去比...我覺得一定要用法式pastry的店的出品去比...才知有幾好食...就是如此了...

係啊...我都覺得佢o地環境幾舒服...希望你試完會再返來留言...

• 老陳 2012-8-5 03:27:37

LongBB 發表於 2012-8-4 22:48
    今日試左,味道ok, 但我覺得又未去到極級水準,以佢80蚊一個咖哩飯,呢個水準只係可以。

提外話,老陳返工 ...

你好...!!!多謝你的留言...!!!

咖喱飯只要mop$50啊...加蛋包再加漢堡扒才要mop$80啊...

其實在皇朝區賣這價錢也OK了(我意思不是指水準不好)...因又貴又難吃的店也不少呢...而且澳門來講好的蛋包飯及咖喱飯真的很少很少...

• 老陳 2012-8-5 14:34:10

fxck 發表於 2012-8-4 20:34
    其實簡單d
    老陳你影下附近建築物
    貼地圖或者講係邊一區

你好啊...!!!多謝你的意見...!!!你的出發點很不錯...!!!我完全明白的...!!!

其實我會考慮將來可能直接將少量圖片貼出來...再貼linking...讓大家直接去我fb page看...這樣就最好了...

• MD8280 2012-8-5 16:43:03

老陳請PM給我