我的收藏
版主
申請
開區
申請

請問澳門邊度有買整烘焙材料D地方,松下麵包機,kenwood廚師

• 摩摩 2012-9-20 09:53:01

datdat 發表於 2012-9-19 21:47
    國內既網站,我在京東,他系貨到付款,不過你要有收貨人幫你俾錢啊,淘寶都好多,但系我個人認為京東有保 ...

原來你買了SD-P205 成品如何? 可唔可以半人手操作?

• 摩摩 2012-9-20 09:55:39

cake_cake 發表於 2012-9-19 21:56
    我覺得2-3千蚊買部麵包機太貴,所以買左部唔洗1千蚊既KENWOOD,好洗好用,平時做手工麵包都會用麵包機搓麵團 ...

kenwood 好似無中文說明書, 操作上好似無咁方便, 哪裡買唔洗1千蚊?

• 摩摩 2012-9-20 09:59:45

CeliaX 發表於 2012-9-7 12:27
    部機有本食譜跟,仲有DVD中文教學,除咗整面包,仲可以整PIZZA、意大利麵條、果JAM,我都係咩都唔識,跟 ...

請問你部象印可唔可以自編程式 單獨搓粉、 發酵、烘焙,半人手操作?

• cake_cake 2012-9-20 15:22:40

摩摩 發表於 2012-9-20 09:55
    kenwood 好似無中文說明書, 操作上好似無咁方便, 哪裡買唔洗1千蚊?

有齊中英文說明書,來來都有得賣,我朋友見過88伴都有部6-7百蚊既,其實麵包機我覺得主要係要黎搓麵團,所以太貴我覺得唔抵

• 摩摩 2012-9-20 15:54:27

cake_cake 發表於 2012-9-20 15:22
    有齊中英文說明書,來來都有得賣,我朋友見過88伴都有部6-7百蚊既,其實麵包機我覺得主要係要黎搓麵團,所以 ...

88伴我都睇過, 有3隻機 BM250 ($1019), 366 (唔記幾錢), 450, ($2xxx)  

• cake_cake 2012-9-20 23:17:03

我就係用BM250,係舊款,出面有D地方賣700幾

• cake_cake 2012-9-21 01:11:53

部機我自己好小整磅包,通常搓完面發埋酵就會用番人手做,部機整蛋糕,果醬同意粉都得嫁

• 摩摩 2012-9-21 09:32:59

嘩! 你d成品好得呀~系米好好咪? $700幾, 等我得閒都出去周圍睇吓先, 唔該你呀!!

• datdat 2012-9-21 13:09:36

weng21 發表於 2012-9-19 23:19
    想問吓你部機要唔要再跟火牛?如果要咪同我在YAHOO網上買一樣,不過是HK1500同人仔的分別
    ...

國內款系220v,唔洗火牛。

• datdat 2012-9-21 13:10:31

摩摩 發表於 2012-9-20 09:53
    原來你買了SD-P205 成品如何? 可唔可以半人手操作?

可以只搓粉,亦可以搓粉發酵。

• datdat 2012-9-21 13:12:21

因為我地屋企成家人一直咳,所以部機都未整過麵包,只用於搓粉整饅頭。哩部機麵團模式有2檔,45分鐘&20分鐘,饅頭我只搓10分鐘就已經夠曬,自己停機拿出發酵。

• datdat 2012-9-21 13:14:51

我仔仔好中意饅頭,每晚都整~

• datdat 2012-9-21 13:16:10

業餘興趣~蘋果批~

• datdat 2012-9-21 13:20:24

最近發現一個網站介紹5分鐘麵包,完全唔洗搓粉,只系攪拌之後靠浸泡來形成麵筋,放入冰箱,可以2個星期超長待用期,隨用隨拿,想食時整形二發再入焗驢。歐式麵包。

• 摩摩 2012-9-21 16:37:38

datdat : 你好叻, 睇泥我都要勤力d出去睇番部機啦!
    我個你都好鍾意食曼頭架, 唔知可唔以提供曼頭的食譜呢?