我的收藏
版主
申請
開區
申請

請問澳門邊度有買整烘焙材料D地方,松下麵包機,kenwood廚師

• datdat 2012-9-21 19:33:42

摩摩 發表於 2012-9-21 16:37
    datdat : 你好叻, 睇泥我都要勤力d出去睇番部機啦!
    我個你都好鍾意食曼頭架, 唔知可唔以提供曼頭的食譜呢? ...

我都系學緊野。
    饅頭配方(12只):
    普通麵粉 360g
    水 200ml  (先放180ml,之後20ml酌情放,因為麵粉同空氣濕度對麵團吸水有影響)
    酵母 2.5ml (0.5 茶匙,大概1g)
    泡打粉 2.5ml (0.5茶匙,如果希望麵團更加鬆軟的話)
    白糖 15g
    老酵面 50g (每次麵團發酵完留一個雞蛋大小的麵團保鮮紙包住放入冰箱,保鮮格可以放3日,急凍格可以放3個月,可忽略不用)

• datdat 2012-9-21 19:46:08

麵粉和糖的牌子。

• datdat 2012-9-21 19:49:27

陣間上埋過程圖啦。今晚我地食既手工水餃。
    Ps:手搟餃子皮系一項自虐的玩意。

• weng21 2012-9-21 20:41:28

請輸入內容

• cake_cake 2012-9-22 00:03:56

睇左喱個譜我都想整饅頭,應該幾好食
    http://blog.yahoo.com/iamtaisiu9/articles/684759/index

• datdat 2012-9-22 00:09:01

cake_cake 發表於 2012-9-22 00:03
    睇左喱個譜我都想整饅頭,應該幾好食
    http://blog.yahoo.com/iamtaisiu9/articles/684759/index ...

多谢分享

• datdat 2012-9-22 00:11:18

摩摩 發表於 2012-9-21 16:37
    datdat : 你好叻, 睇泥我都要勤力d出去睇番部機啦!
    我個你都好鍾意食曼頭架, 唔知可唔以提供曼頭的食譜呢? ...

http://forum.cyberctm.com/forum/ ... &extra=page%3D1

• 摩摩 2012-9-22 11:21:42

多謝各位的分享!