我的收藏
版主
申請
開區
申請
TypeR
加入日期:2008-3-29
流動積分:900
查看 105285 回覆 33
按讚 0 按彈 0

發覺IT 界的薪金越來越低

• 做野就多到爆, 經常要ot,又要成日俾人插,有衰就關你事, 但人工又唔見高

0 0
  • 冬目 2012-9-25 23:25:56

比上不足, 比下有餘, IT唔算好差

• Pakpak 2012-9-27 09:36:27

Need to find another job?

• lewisseng 2012-10-3 12:07:57

pakpak 有咩好介紹?

• pastic 2012-10-3 13:56:13

你做咩post?

• eddie88 2012-10-3 23:07:19

薪金沒有越黎越低, 只係由07 至今都無加過咁解~~~
    但計返通脹6% 黎講, 又真係低左~~ 其實唔止IT , 各個專業一樣~~~ 除非近年熱門職缺~ 教師, 護士, 警察~~

各個行業其實都無點加過~~~

• Pakpak 2012-10-8 14:18:45

I think my company is still hiring for Programming Analyst... But, you have to be very good at programming and general problem solving skills...... If you have done any project (I don't really care if it's personal or commercial) that can excite me...... that will be even better ;)

• raylei7456 2012-10-14 22:56:31

咩野it工先, 不好將寫code的碼農, 裝機的技工,拉網線的苦力 和operator 雜工 都當是it工

• cwcheng 2012-11-26 14:37:52

Programming Analyst........china labor analyst :D

• midautumn 2012-11-28 12:38:21

MJC 做 IT , 人工"好"到你唔信, D 人 "nice" 到你打死都唔信~

• netwalker 2012-12-18 13:49:15

raylei7456 發表於 2012-10-14 22:56
    咩野it工先, 不好將寫code的碼農, 裝機的技工,拉網線的苦力 和operator 雜工 都當是it工 ...

幾時開始,coder都唔屬於IT工呢

• raylei7456 2012-12-22 16:40:39

netwalker 發表於 2012-12-18 13:49
    幾時開始,coder都唔屬於IT工呢

好耐己不是。code只是按上层框架师设计,填写标准代码的重复性农民工

• netwalker 2012-12-27 02:43:17

raylei7456 發表於 2012-12-22 16:40
    好耐己不是。code只是按上层框架师设计,填写标准代码的重复性农民工

但如果你唔code過,你怎知架構呢?
    其實好多上層框架設計都是從code開始。
    無奈,coder都有呢個夢想嘎。
    不過,我已經決定脫離programmer....

• Pakpak 2012-12-28 10:28:10

cwcheng 發表於 2012-11-26 16:37
    Programming Analyst........china labor analyst :D

Actually, I really want to make them like a factory coder.... but my boss seems to move them to be more like a business analyst.....

• raylei7456 2013-1-1 18:11:26

netwalker 發表於 2012-12-27 02:43
    但如果你唔code過,你怎知架構呢?
    其實好多上層框架設計都是從code開始。
    無奈,coder都有呢個夢想嘎。

Coder 不过技校, 大专就可以完成的工作。
    框架师还是需要比较高学历的