我的收藏
版主
申請
開區
申請

婚後分享之結婚前三天被化妝師放飛機

• Holow 2012-10-19 18:05:17

Dior,我覺得有d野叫意外懷孕lor.如果真係有咁多個parties咁巧合有左。你未免太黑仔。
    如果我結婚有咁既事情出現,我會選擇佢介紹既化妝師lor.佢介紹都一定係pro 嫁啦。人地騙你有好處咩。試都唔試就自己個問題lor.

• Dior2 2012-10-19 18:31:14

Holow 發表於 2012-10-19 18:05
    Dior,我覺得有d野叫意外懷孕lor.如果真係有咁多個parties咁巧合有左。你未免太黑仔。
    如果我結婚有咁既事情 ...

佢介紹ge就一定pro?? 其實佢自己都唔系真系咁pro lor.....唔該.

Holow ,系啦系啦,個化妝師岩嗮啦,佢放個客飛機系非常專業ge行為,好有專業操手呀,值得鼓勵!
    只好怪個新娘咁黑仔啦,搵到個意外懷孕ge化妝師。新娘你仲唔快d同化妝師道歉?

Holow 你滿意嗎? 系咪講中你ge心聲呢?仲有冇野想加?  

• 黑心新娘 2012-10-19 18:47:14

Dior....
    講得幾好聽呀
    如果個kiwi小姐真係覺得自己甘話有錯就唔會無聊到打成篇野出黎啦!
    新婚屎x痕冇洞蜜月去係度搞甘多野

• rbbrbb 2012-10-19 18:50:20

chick 發表於 2012-10-19 14:52
    睇得出 holow 同 kwkw78 都係今朝先登記的新帳戶, 明曬 !
    大家都知你們的立場 !

連"KiwiOng9" d咁既帳戶名都出埋黎, 真恐怖... 希望佢只用呢一次啦...

• Holow 2012-10-19 18:53:06

Dior,專唔專業見人見志。你合作過啦?咁sorry,佢可能係你眼中真係唔pro既。唔使唔該^^   
    咩上文有提過我話佢專唔專業咩?
    一直講緊都係話,佢唔應該提人私事je。
    唔好咁稚氣啦,“叫佢同化妝師道歉“講d咁既野做咩je..仲細?你真係好攪笑呀。。哈。。

• KiwiOng9 2012-10-19 18:55:02

Dior2 發表於 2012-10-19 18:31
    佢介紹ge就一定pro?? 其實佢自己都唔系真系咁pro lor.....唔該.

Holow ,系啦系啦,個化妝師岩嗮啦,佢放 ...

係啦係啦..... 化妝師自己本身唔怕俾d"喜歡罵街"嘅人唱衰佢呀???? 佢特登做壞自己個朵咩??? 係呀, CL可能對唔住樓主, 但touch wood 如果個baby有事, 咁又對邊個唔住呢??

悔氣嘅說話及所謂嘅認同應該無乜意義lol.... wakakakakakakaka

• rbbrbb 2012-10-19 18:58:22

唉, 我都係識少少, 唔敢扮代表, 如果唔係涉及到cexx的私人問題, 呢個post應該去法法相關版...
    為了對得起我所讀過的書, 講一下我的觀點。cexx出黎做freelance咁耐, 佢絕對應該清楚訂金的意義, 佢收得客人的訂金, 只有兩個選擇, 1, 履行(口頭)合約, 按雙方的協議提供服務; 2, 違反合約, 並承擔違約責任, 雙倍返還訂金。
    佢兩樣都做唔到, 係呢一點上絕對係佢處理失當。

而至於樓主不體諒cexx的處境, 因為錢又好, 因為啖氣又好, 將件事放左上黎, 放左上fb, 我又見到好多罵樓主不體諒孕婦的人, 似乎也並沒有體諒樓主的處境呢!

• Holow 2012-10-19 19:08:46

Rbbrbb...其實我覺得你最心平氣和,講得對,c小姐handle件事真係一般。
    我體諒新娘心情差透。

但。。有無需要講哂人地bb唔穩俾咁多人知?fb forum係人都睇到。除非新娘覺得係件值得咁多人知既開心事啦。如果唔係只講c小姐無做佢生意咪算lor.

唔通佢第事有b時,唔穩陣都會係fb  forum 大事宣揚?將心比己je.

• kwkw78 2012-10-19 19:26:28

Dior2 發表於 2012-10-19 17:56
    我支持樓主wor!!!
    你做得邊一行,就要有個一行ge職業道德!
    如果化妝師明知自己計劃生bb,就唔好接job啦。  ...

平心論,當然每個職業都有佢專業ge 道德,所以呢位化妝師都親自打比所有受影響的客人,遂個道歉,亦無編一個大話出黎照實講係有BB ge事,首先已經負左通知責任,而且醫生需要佢訓床亦係事實,既然事情已經發生左佢亦唔想,咁梗係揾方法解決最重要,所以都介紹另一位合作ge 化妝師代替,亦照理交還訂金比客人,而新娘不接受解決方法不特止,更在未經任何法律情叙下以言論開名揭私穩公開批評,其實有需要咁樣嗎?難道佢想一個要訓床的人頂梗上幫你化全日妝?對你自己個婚禮會吉利咩?個個結婚都想樣樣順利,吉吉利利~
    你能夠預計你一年後發生的事嗎?一個正常辦工室工,都會有病假,產假,公眾假期,但化妝師就唔可以病,有BB? 唔好話下一年ge 事啦,可能我聽日就死左都唔定啦~ ~唔去體諒人又唔去解決問題就淨係會不停批評

咁你地想CL 點?你想佢自責?想佢退出化妝界?想佢跪低賠罪?想佢身
    體再差d? 如果比你地達到目的之後,你得到的會係出左啖氣?覺得你贏左?你可能損失左一個靚妝,人地可能因為呢d 壓力無左BB 就會係一條生命,唔係話有左就大哂,但你都有亞媽生,每個媽媽都一定最緊張自己骨肉,講真,如果比你意外有左又要訓床,你會唔會選擇繼續番工揾錢保持職業操手,定選擇安胎???我唸你屋企人你老公都唔比你做啦,將心比己一下啦!

• kwkw78 2012-10-19 20:09:58

最大問題係CL 連屋企人都未公佈有BB,而家就比樓主係FB 散播呢個消息出去,我唸連一D 普通朋友都會知哂,身為中國人都知咩叫小器啦,佢講你知有BB 係想講事實唔想呃客人姐,而家搞到咁,主咁都笑得出,咁我都祝福你人生順順利利~~

如果你不滿佢工作咪去消費者委員會告佢lor,做咩做埋呢D 野,只會顯得你人格有幾小器,欠教養欠尊重~
    如果你有左,公司都迫你番工,唔知你老公會唔會好心痛?
            我唸CL 老公而家一定好擔心,好心痛

• 蘇菲亞公主 2012-10-19 21:11:00

下,我真心吾明,點解會咁多人幫CL~
    1. 客人一早落訂,証明對你的信任,亦從來無預你因為你自已私人這麼自私的行為而將責任鬧落新娘子身上。
    2. 你有BB,又見紅又駝吾隱,係好直得同情,但話你知,我覺得平心而論,新娘子慘你十倍,因為人地對你的信任而你只因為私事
        而要人地諒解,你有權解釋,但客人可選譯不接受。你有BB大灑,人地結婚都有大灑者,何況人地提前一年前BOOK 你,CL 係咪應該拿出你的專業態度去解決這件事,而不是唯一這個雙倍訂金要求都拒絕,何為誠意呀?
    3. 本人覺得你化妝SET 頭好肉酸,我知以你咁多粉絲又咁多幫你講好說話的朋友鬧死,靚吾靚好主觀,好慶幸我結婚時沒有找你。

• 蘇菲亞公主 2012-10-19 21:17:44

Holow 發表於 2012-10-19 19:08
    Rbbrbb...其實我覺得你最心平氣和,講得對,c小姐handle件事真係一般。
    我體諒新娘心情差透。

這件事係CL 錯,澳門行頭細,預左比人唱架啦,人地結婚前三日你先話吾得,

吾係又嬲又驚又擔心又訓吾著呀??唱係正常囉,咁你識佢係佢朋友實會幫FD,但外人街外人,

有權知這件事,做咩咁驚人知?莫非你都覺係CL 吾岩驚以後無客找她化?

講真,新娘子巳經好慘,重要被人鬧,對佢好吾公平囉~~咪大家知道,等識和吾識的人評理囉~~

小吾小氣,個個女仔都緊張自已一生唯一一次的婚禮架啦,你對新娘子太吾公平了

• 蘇菲亞公主 2012-10-19 21:19:22

**只是本人立場,新娘子和化妝師兩位我都吾認識,但真係忍吾住樓主被CL FD 蝦啦**

• 蘇菲亞公主 2012-10-19 21:25:16

kwkw78 發表於 2012-10-19 20:09
    最大問題係CL 連屋企人都未公佈有BB,而家就比樓主係FB 散播呢個消息出去,我唸連一D 普通朋友都會知哂,身 ...

完全明白,你一定同CL 好FD,因為人地屋企人未知佢有囍你都知。

現在CL吾岩,你就話新娘子吾岩,原來係CL D BEST FD~~

• KiwiOng9 2012-10-19 21:30:29

哦。。。。 明白哂,錢作怪ja.... 怪不得有人話終生大事比人命更重要!!人死左唔會番生, 但結唔成婚唔代表以後都結唔到。 依個年代真係乜人都有。 慶幸某些無口德嘅人已經有人要, 更希望佢地身體健康,無病無痛, 有bb時要加陪小心,千期唔好有咩事wor.... 記得一有左要話哂俾全澳門知, 幾咁威吖!!!