我的收藏
版主
申請
開區
申請

希望永援學校檢討下

• knocknakarra 2012-11-6 16:38:20

睇下以下呢篇文章,大家啱吾啱睇?

http://lifestyle.etnet.com.hk/column/index.php/family/childeducation/12926

• boboegg 2012-11-7 04:05:34

坦白講,比貴學費迫仔女讀名校都是家長自己虛榮,就是因為這小小無聊的虛榮就要自己的子女受苦,讀不上咪轉環境,有甚麼大不了,不是子女健康開心是最重要嗎?其實令小朋友受苦的不是學校,而是一個完全唔理解自己子女的能力,仍然堅持名校是好的偉大媽媽

• ZIYIONG 2012-11-7 14:41:20

大家的看法無交集,所以討論都系得個吉。不過客觀D來講,澳門現時的教育系陷入了一個怪圈,D學校灌輸俾學生的知識系填鴨式,所謂名校與普通學校之分,不是在精英教育,而系應試教育,提前學多幾年也,甘就系名校。教出來的學生,唔系自信滿滿,而系隨頭喪氣,烏眉“狎”睡。出到去外邊,同其他地方的人比,即刻就比落去,只不過系響澳門呢個小圈子號稱名校。如果死記硬背可以造就一個精英,甘今日的世界絕對唔會有進步,講真,所有的知識,以而家資訊甘發達,根本上一上網就查到,你死記千遍都唔夠電腦來。學校,作為一個育人的地方,應該系啟發思維,推動自我內省的地方。不過講太遠啦,澳門而家根本上沒甘的師資,D先生,好多都系一路做一路考政府工,真系當自己打工。
    我地那時的年代,身邊不乏尖子,日日都系玩得好開心,後尾米去劍橋哈佛。

• nomad_job 2012-11-8 01:03:43

ZIYIONG 發表於 2012-11-7 14:41
    大家的看法無交集,所以討論都系得個吉。不過客觀D來講,澳門現時的教育系陷入了一個怪圈,D學校灌輸俾學生 ...

講得好!重點係無須要學生死背書,死默書,唔係唔比你間學校默書,而係你將來工作會唔會默一課語文出來?你可以默,可以默下兩次課文,默下兩次生字,咁小朋友咪唔洗咁辛苦,最重要係如果老師教得課文好,學生默生字,都可以掌握其內容!選擇這間學校,並非你地所講名校,也不是虛榮感。第一,係因為這間係男女校,第二係校風好,唔會好似某些學校的學生揸住支煙。其實我覺得你地估我的心態,只不過係你地D心態。我小時候夠讀名校,又唔見咁多嘢讀,我覺得我地以前教品德教得非常之好,現在D學校教到D學生都唔識讓座給老人,小朋友和大肚婆。你地話係唔係。

• BELLE 2012-11-8 22:34:57

咁點解當初家長你要將小朋友放喺呢間學校呢?呢間學府出名嘅係學生辛苦,家長更辛苦架啦,所以出名唔一定適合,轉校啦!

• Skater 2012-11-12 18:13:46

boboegg 發表於 2012-11-7 04:05
    坦白講,比貴學費迫仔女讀名校都是家長自己虛榮,就是因為這小小無聊的虛榮就要自己的子女受苦,讀不上咪轉 ...

I agree

• cctak319 2012-11-13 11:17:44

希望樓主可以同子女溝通一下,
    堅持定放棄, 給他們一個選擇權利,

• fiona821028 2012-11-13 16:42:00

食得鹹魚抵得渴...........

• bbh 2012-11-15 11:54:51

喺呢間學校讀書ge學生辛苦都唔係今時今日ge事, 呢個係學校ge傳統, 承受到咪讀咯, 承受唔到咪轉校咯, 我唔覺得係教學安排上要作出咁樣ge遷就, 如果咁,間學校咪保全唔到佢地ge比其他學校高ge品質咯, 每年都因學生應付唔到而作出調整, 到最後間學校就變成垃圾學校啦!! 樓主, 既然你小朋友應付唔到咪轉校咯, 讀唔上又何必勉强呢!!!!  

• carmens 2012-11-15 16:27:19

Bebeian 發表於 2012-11-5 12:49
    你覺得測驗內容好深, 而要學校就你, 真係好點說不通,小朋友答唔到可能係能力真係應付唔到呢間學校,或者自己 ...

講得好~~

• Gabe_ng 2012-11-16 01:59:43

男女校,校風好,响澳門唔止永援一間。點好的學校都一定有壞學生,點壞的學校都一定有好學生,視乎小朋友夠唔夠堅定架啫!

品德依家野,更加講唔通。以前品德好梗係正常,以前網路冇咁發達,學校講咩你就照做。依家時代唔同,個個細路都識上網,網民講一句絕對好過學校家長講十句。學校一定會教德育呀,公民與敎育之類,但個學生聽唔聽得入耳又係另一回事咁解囉!

• papaleung 2012-11-17 17:20:56

其實都唔關名唔名校事,而家的小朋友返學都好似打仗咁,真係幾慘...

• aa319 2012-11-17 20:01:36

永援幾十年黎都係同人地有咁GE分別架啦, 之前未無點聽人咁講, 只係依家啲家長未有真正了解, 依家好多家長都乜都掂賴學校
    ...其實香港都係咁, 學校與學校間就會有咁GE分別, 選擇權就係家長手, 先唔好講名唔名校, 大家教學理念不同, 大家取態不同, 呢個本來就係好事, 教學自主, 佢就係要學生勤謹, 呢個就係佢GE方式, 我都相信每個自永援畢業GE學生諗返轉都唔會埋怨學校多功課多測驗,反而更興幸自己可以係呢間學校畢業.
    如果按有啲人GE觀點, 唔通覺得以後全澳就係澳門一中, 氹仔二中, 統一教材, 齊齊系紅領巾咁就最好?如果以為澳門幾所名校係小圈子名校, 只係有人未太了解, 澳門幾所有名學校的教學質量, 都被外面認同, 近年港大中大都會較集中收呢幾所學校的學生.
    \ 一般人所講的名校的名的原因, 我覺得係學生的視野跟想法的差異. 但的確近年已經拉近距離,

• sam sam sam 2012-11-27 10:32:18

點樣令小孩有快樂的童年?
    返工都無禁辛苦啊,做學生真辛苦!

• eva1234mo 2013-1-13 14:22:54

可以唔讀永緩呀,其他學校都得,
    每間學校功課不一定不會少,小學一般都係多(因為難,特別數學)啦
    升上中學就OK啦