我的收藏
版主
申請
開區
申請

希望永援學校檢討下

• nomad_job 2013-5-31 22:43:22

iris.ip 發表於 2013-1-25 15:41
    學校係你揀既, 你就係覺得呢間好先至叫子朋友讀呢間.
    好多時學生都係咁樣逼住讀書架啦, 我以前細個, 讀紅校 ...

唔係其他家長唔出聲,而係佢地唔識點樣出聲,我地D家長常常都話你地D老師變態,只有你係做老師先冇聽過。

• nomad_job 2013-5-31 22:50:54

celia0102 發表於 2013-4-17 20:59
    絕對有呢份工......教師就係一個好好既例子~~d野永遠冇做完既一日...改簿備課處理學生事務~仲有好多你想 ...

講來講去,你米係做老師,老師發表的意見同家長發表的意見一睇就知

• mtv 2013-6-1 22:50:32

每間學校都有個名,名為"名校",競爭"名牌"苦了學生!

• mtv 2013-6-1 22:54:51

我不是老師或家長,我相信不是老師"變態",咁多工課背後有好多原因?

• iris.ip 2013-6-2 09:33:51

nomad_job 發表於 2013-5-31 22:43
    唔係其他家長唔出聲,而係佢地唔識點樣出聲,我地D家長常常都話你地D老師變態,只有你係做老師先冇聽過。 ...

哦, 我唔係老師黎GA.
    不過如果你真係覺得學校功課測驗多到你接受唔到既話, 可以轉校, 轉去浸信果D, 會輕鬆D, 咁點解你唔幫你小朋友轉校?? 反正你都覺得永援嚴重有問題LA...

另一樣野, 我相信密集既TESTING同功課, 係可以令學生對書本入面既知識印象深刻D.

• nomad_job 2013-6-3 00:24:47

iris.ip 發表於 2013-6-2 09:33
    哦, 我唔係老師黎GA.
    不過如果你真係覺得學校功課測驗多到你接受唔到既話, 可以轉校, 轉去浸信果D, 會輕 ...

其實你地有冇睇清楚我寫D野,我從來都冇話過我個小朋友讀唔上,我主要係講佢地D老師常常都將D測驗寫咗下星期二測,到咗星期一時又話改再下星期二測,我話D老師教學進度有問題,我得默書內容太多,唔通將來做工作時,你老細會叫你寫全課書咩 ,我只係覺得可以改變下,不用死背全課書,可默半課,半課默下生字,小朋友米唔洗咁辛苦。我想話比你地知我小孩係考12名,你地覺得要轉校咩,我只係覺得教學可以改下

• 蟒民 2013-6-11 18:46:28

Gabe_ng 發表於 2012-11-5 21:07
    怪獸家長就係咁培養出黎。你要小朋友讀名校,就預左要咁。你肉痛佢辛苦佢就轉校,唔應該要全校就你一個人。 ...

我都系咁話

• johnnygogogo 2013-6-21 19:46:39

忠肯些說,永援教學方法已絕對不合時宜,今時今日的社會,不應再以背誦,填鴨式灌輸知識給學生為主,今時今日之社會是要解決問題,創新為重要,現今互聨網的發展,所需知識是如何去尋找,而不是盡量把他記入䐉,事實上,人䐉儲存量亦極為有限,學校多年的確有創造出不錯的學生材料,但數量多少,心中有數,似乎不及較靈活教學的粵華,學校高層,你可否知道,你這種壓迫學生的方法,已破壞多少家長和小朋友的親子時間,關係,磨滅了他們學習的興趣及最重要的好奇心

慶幸女兒離開學校後選讀一間能以靈活教學,培養學生學習興趣的中學升讀,現已就讀一間全球百大的大學,假如她繼續就讀的話,我和她關係可能破裂,她亦失去學習興趣,因此,如小朋友不合適,真的正如校長金句,找其他學校。

• ggg123 2013-7-11 14:53:45

我也是永援畢業的,但已是很多年前了,以前的課程真的比較簡單,校風好好,所以為小兒選了永援,讀了一年後, 發覺小兒資質相對其他小朋友較為平庸,平均將近80分,但仍考尾十几,所以很吃力,我很責怪自己,胡亂為兒子選校,令他有低人一等的感覺,請問Johnnygogogo樓主為女兒較了那間學校?

• johnnygogogo 2013-7-11 19:57:01

ggg123 發表於 2013-7-11 14:53
    我也是永援畢業的,但已是很多年前了,以前的課程真的比較簡單,校風好好,所以為小兒選了永援,讀了一年後, 發 ...

我當時選擇了在氹仔一間以英語及普通話為教學語言的學校,當然,要視乎小朋友性格而定,不能說他一定合適不合適,佢地亦有佢地不足的地方。

我印象中,永援小學部教學也是很不錯,朱修女很明白小朋友要什麼,但到中學,果個要的是她認為係 Role model 之學生(聽教聽話,上堂坐定定,不淮挑戰老師問題,權威,讀書,讀書,又讀書),仲要佢地威個佢死對頭聖心,所以,不及適,最好就是選擇其他合適你小朋友之學校,免得他們抗拒學習。

• versus 2013-7-11 23:55:52

謝謝分享.............................

• lala_song 2013-7-12 00:08:44

永援一向多人冧班, 現在有中文部已經叫好D啦, 以前起碼半班都冧過

• lydia1340 2015-3-3 02:01:59

睇你個post又話拉低分又話多測驗,請問重視分數的係你定你個小朋友?想當年我幼稚園年年考前十名,阿媽當我如珠如寶,一朝轉左上小學,轉左第二間學校考得果33名阿媽剷到我飛起,最後係我自己走出黎無視阿媽,自己鐘意既科目就考高分輕鬆考,唔鐘意唔擅長既科60分合格就可以,同自己比唔同人比,開心快活。雖然父母都係鬧但我對得住自己。但你明顯又幫小朋友揀左間好深既學校,又要佢成績好,又要學校就佢,咁你何不降低自己個標準只要合格就好,唔駛佢讀得咁辛苦,你未唔心痛囉!唔通佢第日做野辛苦你又間公司唔好比野佢做又要出糧比佢咩!你最多未又係叫佢轉工!一樣係心痛,點解人地建議你轉校你就反彈呢?而加我都係賺極都買唔起樓,唔通我老豆又要心痛我叫曬D屋主唔好賣咁貴D屋,等我個小朋友買到屋啦!定係自己將自己半世人賺既錢買層樓比我住咩,從小就要學習生存之道,從小就護住佢,大個左幫唔起個小朋友點算,不如早早習慣個世界啦!

• windy 2015-3-3 09:59:57

永援好似是無重讀的....

• cemjoe 2015-3-3 13:49:53

眾所週知 永援作風不嬲都係汰弱留强架喇, 你覺得你戈小朋友讀得辛苦咪揾過第二間囉, 人哋學校教育制度係咁, 冇可能因你一个半个跟唔上而降低水平嘅, 个个小朋友都係咁上課加喇, 得你一个係咁咩?想當年我个小朋友咪一樣讀到成只嘢咁, 自己跟唔上咪同佢轉校囉, 一定要讀尼間加咩, 正一又發姣又怕痛. 不過都係2012年嘅事lu, 樓主的小朋友應該升上讀小學了吧?