我的收藏
版主
申請
開區
申請

★置業小貼士★ 買賣樓流程須知

• live_sobranie 2013-1-27 23:07:13

6. 我屋企有層30幾年嘅唐樓係祐漢,屬於政府要重建範圍,約400-500呎,可唔可以按比銀行,然後做我哋新樓嘅首期,如可以,大約可以按幾多?
    *都是估價7成, 只可以分10年供

承上題:
    我可以把這層唐樓直接賣給銀行嗎?如可以,會比市價低嗎?

• ricaken 2013-1-28 00:21:40

live_sobranie 發表於 2013-1-27 23:07
    6. 我屋企有層30幾年嘅唐樓係祐漢,屬於政府要重建範圍,約400-500呎,可唔可以按比銀行,然後做我哋新樓嘅 ...

銀行係唔會買你的物業, 你只可能賣給買家

另不要過份相信政府會重建祐漢, 主要業權政策上未有共識, 所以很大機會會泡湯或無了期.

• live_sobranie 2013-1-29 13:53:44

好多謝你嘅解答

• vicpromises 2013-1-30 23:55:32

我想請問到最後成交時的律師費要由那方支付?雙方還是買方?thank!

• ricaken 2013-1-31 00:53:00

vicpromises 發表於 2013-1-30 23:55
    我想請問到最後成交時的律師費要由那方支付?雙方還是買方?thank!

買方

• gavity 2013-2-5 23:02:44

你好Ricken兄,細佬準備買樓,有也想請教.
    1.我首次置業,免印花稅系未要申請先有?若是,在哪裡申請及幾時開始申請呢?
    2.買家和賣家各需支付什麽費用呢?(比如律師費,之前未繳清的費用,見證費,咩印花稅之類)
    3.有這麼一個狀況。業主在20117月年買入,現賣比我。特別印花稅是多少?由誰支付呢?
    4.續上問題。業主話已經繳清特別印花稅費用,但,又在臨時賣賣合約上加上此條款:甲方(業主)需出示繳交特別印花稅之有關證明,但若需繳交特別印花稅的費用,甲方有權不賣并無息退還訂金不作違約。咩情況啊?
    5.若因為呢樣也買悟成,我有無算違約?

• ricaken 2013-2-11 15:47:15

gavity 發表於 2013-2-5 23:02
    你好Ricken兄,細佬準備買樓,有也想請教.
    1.我首次置業,免印花稅系未要申請先有?若是,在哪裡申請及幾時 ...

對不起, 因為病了所以遲了回覆

1.我首次置業,免印花稅系未要申請先有?若是,在哪裡申請及幾時開始申請呢?
    下了訂才申請

2.買家和賣家各需支付什麽費用呢?(比如律師費,之前未繳清的費用,見證費,咩印花稅之類)
    要睇樓花定已做契物業

3.有這麼一個狀況。業主在20117月年買入,現賣比我。特別印花稅是多少?由誰支付呢?
    10%, 因為賣方支付, 必須在合約註明

4.續上問題。業主話已經繳清特別印花稅費用,但,又在臨時賣賣合約上加上此條款:甲方(業主)需出示繳交特別印花稅之有關證明,但若需繳交特別印花稅的費用,甲方有權不賣并無息退還訂金不作違約。咩情況啊?
    呢點非常有問題

5.若因為呢樣也買悟成,我有無算違約?
    不算.

• 007macau 2013-2-19 10:05:34

Ken兄,想问有关换楼既。一般情況下,先卖再后买。但我想睇中佐心水楼,
    落佐訂,再卖楼,即先买后卖,可以嗎?有乜風險?另外,
    买楼時,只落细訂,不落大訂,可以嗎?现時一般成交期多長?最多可要求多少天?
    印花税30天內交,由签臨时合同(细訂)定係正式合同(大訂)开始計?

• ricaken 2013-2-19 12:49:46

007macau 發表於 2013-2-19 10:05
    Ken兄,想问有关换楼既。一般情況下,先卖再后买。但我想睇中佐心水楼,
    落佐訂,再卖楼,即先买后卖,可以 ...

我係咪已經覆了你WHATSAPP??

• cordelia 2013-2-21 00:25:57

第一次買樓,什麼也不懂,請教一下,謝謝喔!
    請問買樓花除樓價外,有什麼大小費用需由買家支付的?
    例如 律師費(包括什麼?)、印花稅......?
    麻煩詳盡一點,感激!

• ricaken 2013-2-21 14:28:29

cordelia 發表於 2013-2-21 00:25
    第一次買樓,什麼也不懂,請教一下,謝謝喔!
    請問買樓花除樓價外,有什麼大小費用需由買家支付的?
    例如  ...

買家是要支付所有有關買賣費用, 印花, 轉名登記, 契費,按揭契等

• lovedison 2013-2-27 22:57:56

想問下如果買ge物業帶租約, 甘臨約上雖寫明什麼? 要寫將租約轉名比我定係只須在合約上寫明該租約將會under我名下? 如雖轉名, 手續點ga? 有冇呢d轉約ge範本download呢??我將會私人deal..

• ricaken 2013-3-3 15:06:46

lovedison 發表於 2013-2-27 22:57
    想問下如果買ge物業帶租約, 甘臨約上雖寫明什麼? 要寫將租約轉名比我定係只須在合約上寫明該租約將會under ...

臨約上要寫明帶租約, 租約無需新簽

• bee_sou 2013-3-7 02:25:17

ricaken 兄,
    想問下知唔知各大銀行現在樓宇貸款利率多少厘呀????????
    而按歇貸款利率又是多少厘呀????

• ricaken 2013-3-7 15:12:05

bee_sou 發表於 2013-3-7 02:25
    ricaken 兄,
    想問下知唔知各大銀行現在樓宇貸款利率多少厘呀????????
    而按歇貸款利率又是多少厘呀????

樓宇貸款同按揭貸款同是一樣野

p=5.25  減幾多是睇客, 睇時段