我的收藏
版主
申請
開區
申請

新加坡

• civer 2012-12-3 09:54:09

木瓜牛奶 發表於 2012-12-1 00:47
    我現在人在新加坡,這邊食住都貴,以一支可樂計大約澳門币13元左右,我識人係找換店換HK 6.25對1,來到哩邊換大 ...

hi, 請問新加坡系吾系30幾度, 澳門而家好凍, 我過2日就出發

• ca ca 2012-12-5 23:32:34

新加坡是無冬天,你可以看看天氣報告,新加坡搭MTR是很方便,自由行就比較方便,去環球片場可以在網上買票,網上買機票及訂酒店可以更彈性的決定行程.又唔使比導遊費,新加坡是很安全的國家,garden by bay 是最新的景點,絕對值得看一看.

• ca ca 2012-12-5 23:37:23

如果參團去鳥節路記得買雪糕食,一元坡幣一件, 在魚美公園要1.5元.所以記得試吓,有很多唔同的味.新加坡的小印度有很多美食.都好平民的.飲杯拉茶都是0.9坡幣,食份早餐都是3元坡幣.

• candy_cat 2012-12-6 20:06:59

新加坡都幾熱架! 12月會多雨落!!!

• popmacau 2012-12-10 03:37:55

新加坡全年都係夏天,10月~2月係雨季,其實無論幾時去新加坡都好,真係分分鐘落雨,而已可能會落好大甚至行雷,不過就一定唔會好似澳門咁落成幾個鐘甚至整日,落都係落一陣,落完仲會出太陽tim~~  基本上新加坡MRT(地鐵)都可以去晒好多地方,好方便. 景地當然必去聖淘沙,魚美人,濱海灣金沙,牛車水. 食野方面,當然係海南雞飯,求其一檔都好好味,絕對唔同港澳果D海南雞飯,我會建議係街市熟食中心度食新加坡當地美食,平靚正,夠地道!都好多本地人食.特色係街邊車仔檔店雪高磚合方包,$1坡紙. 仲有不可不食馬來西亞榴槤,係mrt綠線"kallang站"度,落站後問人就知,成條街都係賣生果,紅毛單戈d好平,推薦d24,貓山王,千期唔好係牛車水果度買(旅客地區),貴d.如果有時間去下紅線"ang mo kio站",街市有間叻沙店"喜相奉"好好味!食飯時段有好多當地人排隊食.又可以去試下綠線"bugis站"度打邊爐,都唔錯.治安方面請放心,好安全! 記住唔好係新加坡食香口膠wo!

• manman288 2012-12-15 12:06:00

Fantasy 發表於 2012-11-24 11:26
    乜咁貴呀, 不如自己book機票去好過囉

agree with you

• gypsyai 2012-12-27 00:42:56

當地落左機係機場換最高! 11月個陣去係~

• miffyel 2013-4-27 20:54:54

其實想問下大家,換坡元係未係澳門換高D

• SWLei 2013-4-29 11:48:49

miffyel 發表於 2013-4-27 20:54

岩岩係4月份去左星加坡, 當時係鳥節路其中一間商場的找換店換過錢, 當時的兌換率真的比澳門貴, 如果可以的話,係澳門換左先, 好似百匯的rate係最抵, 你比較下喇 !

• 亞卡比天使 2013-4-29 15:05:37

我都早2日先番黎, 我0係機場換, 由於當日係星期日, 所以匯率比較貴, 但平過係澳門機場換(同一日計), 但我家人早幾日(weekday時)係找換店或銀行換, 匯率是比較高的.
    過2日去到酒店樓下的找換店睇過, 匯率就高番啲... (証明係星期日貴啲囉)

• lisanaparadise 2013-5-2 22:42:34

miffyel 發表於 2013-4-27 20:54

如果換坡紙,在澳門換比較好,大約6.28~6.32,就算去牛車水最抵個間換,,個RATE同澳門差不多!!!前幾天在新加坡睇大約是6.4~6.5

• lisanaparadise 2013-5-2 22:43:54

SWLei 發表於 2013-4-29 11:48
    岩岩係4月份去左星加坡, 當時係鳥節路其中一間商場的找換店換過錢, 當時的兌換率真的比澳門貴, 如果可以 ...

我也是百X 換的,同埋經常有貨^^

• 窮爸爸 2013-5-12 17:36:56

請問如果自由行去二大一小由澳門出發邊到訂機票平d,另外當地邊間酒店較好和交通較方便,謝謝。

• miffyel 2013-6-2 10:29:12

我想問下,你地係澳門,邊度換會好D