我的收藏
版主
申請
開區
申請
蛇哥
加入日期:2004-8-8
流動積分:40625
查看 74941 回覆 63
按讚 0 按彈 0

參加中央開考的你地, 係咩學歷架

• 請大家揀最高學歷啦
    單選投票, 共有 741 人參與投票
    您所在的用戶組沒有投票權限
    0 0
  • LierK 2012-12-4 09:09:30

據我所知, 我有幾個同學係雙學位

• LierK 2012-12-4 09:09:34

• 遊吟詩人 2012-12-4 16:28:49

咁犀利......

• nba 2012-12-4 17:42:00

據我所知, 連第一關都唔合格的,即使雙博士也没用

• sengseng37 2012-12-4 19:54:42

我比較有興趣知, 剛高中畢業或者正讀緊大學GE考生, 如果佢地考到政府, 會唔會連書都唔讀..就接受任用?

• henry188649 2012-12-4 20:01:31

sengseng37 發表於 2012-12-4 19:54
    我比較有興趣知, 剛高中畢業或者正讀緊大學GE考生, 如果佢地考到政府, 會唔會連書都唔讀..就接受任用? ...

DEL

• tsunami2012 2012-12-4 20:17:24

LierK 發表於 2012-12-4 09:09

睇下讀邊科咯,如果兩科都無聯繫,再加上澳門無機會發展的話,專業有幾勁都無用

• 遊吟詩人 2012-12-5 10:39:02

就係D 新鮮人入晒去.一D經驗都冇. 導致工作效率低下....
    只係筆試高分...唔代表做到野

• tsunami2012 2012-12-5 16:41:50

遊吟詩人 發表於 2012-12-5 10:39
    就係D 新鮮人入晒去.一D經驗都冇. 導致工作效率低下....
    只係筆試高分...唔代表做到野 ...

但調返轉講,如果首先係出面工作過既,代表有經驗,如果仲係人才,出面發展其實更好,如果唔考慮家庭穩定等因素,政府工係好難吸引到人才考的,至少目前既經濟社會環境係咁

• 蛇哥 2012-12-5 19:30:05

講野公平D啦...........你剛畢業都係新仔.......係咪叫人唔好請你?

我覺得考試好公平.....

BTW...我缺考左

• 遊吟詩人 2012-12-6 15:34:14

但係人地去到辦事一睇就覺得唔PRO囉....

• kitarochan 2012-12-7 17:30:31

蛇哥 發表於 2012-12-5 19:30
    講野公平D啦...........你剛畢業都係新仔.......係咪叫人唔好請你?

我覺得考試好公平.....

考試只係相對公平~~同個人實質工作能力冇乜關係~~

• 你不會了解 2012-12-8 17:28:47

無錯...筆試高分唔代表做到野

但係連筆試都pass唔到哥d亦唔代表佢地做到野

唔通請哂全部人再炒返做唔到野哥d? 比著你係老細, 係唔知工作能力ge前提下, 你會請高分定低分哥d?

考試的確好公平囉......只不過成日都考中學野......d fresh grade考筆試真係幾有優勢......

• 遊吟詩人 2012-12-8 19:33:06

我覺得政府應該係人材集中地, 我唔識講. 可能你地唔明我想表達D咩.
    算啦. 唔好再拗...