我的收藏
版主
申請
開區
申請

參加中央開考的你地, 係咩學歷架

• fufu311 2012-12-9 22:47:16

遊吟詩人 發表於 2012-12-8 19:33
    我覺得政府應該係人材集中地, 我唔識講. 可能你地唔明我想表達D咩.
    算啦. 唔好再拗... ...

但份野我好似考過一次,,,點解我咁有印像..因為之公職局有考在個聯招接待員.有些題好似一樣.但我肯定形式一樣

• zarbon 2012-12-10 01:18:32

不要搞錯,政府工不是比你發挥所長地方,只係夠hea 稳定吧了!

• 澳門民 2012-12-10 23:08:55

得大專................

• Jerrybeckham 2012-12-14 12:35:56

遊吟詩人 發表於 2012-12-8 19:33
    我覺得政府應該係人材集中地, 我唔識講. 可能你地唔明我想表達D咩.
    算啦. 唔好再拗... ...

認同詩人所說~考到的人有一定實力

• Bell2012 2013-1-2 13:38:02

zarbon 發表於 2012-12-10 01:18
    不要搞錯,政府工不是比你發挥所長地方,只係夠hea 稳定吧了!

一般憑自己考入的政府工,99%無机會俾你Hea~

好做的,基本都被返"自己人"撈啦!!

好多做死你唔知!!

• Christina963135 2013-1-3 23:09:04

Bell2012 發表於 2013-1-2 13:38
    一般憑自己考入的政府工,99%無机會俾你Hea~

好做的,基本都被返"自己人"撈啦!!

100%同意!!!!!
    自己考得入的位一般都吾好ga, 入到去, 樣樣野都比晒你做, 個個都點你做野,
    好多朋友考入左政府之後都覺得辛苦過做私人好多,
    有人係頂唔順而轉出去做私人工

• hapikmnr1 2013-1-3 23:17:00

Christina963135 發表於 2013-1-3 23:09
    100%同意!!!!!
    自己考得入的位一般都吾好ga, 入到去, 樣樣野都比晒你做, 個個都點你做野,
    好多朋友考入左 ...

同意!
    尤其係政府部門入面, 無咩特別制度. 基本上個個同事都可以"點"你做佢哋唔鐘意做的嘢!

• henry188649 2013-1-3 23:24:02

hapikmnr1 發表於 2013-1-3 23:17
    同意!
    尤其係政府部門入面, 無咩特別制度. 基本上個個同事都可以"點"你做佢哋唔鐘意做的嘢!  ...

其他私人公司很多都是這樣的

• Bell2012 2013-1-4 14:21:08

Christina963135 發表於 2013-1-3 23:09
    100%同意!!!!!
    好多朋友考入左 ...

個個都點自己做嘢, 真係做到頭昏腦脹吧??

• Bell2012 2013-1-4 14:22:10

henry188649 發表於 2013-1-3 23:24

其實多人的部門, 如果自己做細,都會有可能咁........

• Christina963135 2013-1-4 21:01:30

henry188649 發表於 2013-1-3 23:24

呢個情況係政府中更為嚴重, 詳情就不多說了...

• Christina963135 2013-1-4 21:07:20

hapikmnr1 發表於 2013-1-3 23:17
    同意!
    尤其係政府部門入面, 無咩特別制度. 基本上個個同事都可以"點"你做佢哋唔鐘意做的嘢!  ...

有人經常放假都要拎野返屋企做或返公司做, 搞到星期六日根本就無假放,亦無OT收的,
    無計,為了有得續約...

• henry188649 2013-1-5 16:14:39

Christina963135 發表於 2013-1-4 21:01

@.@ !~~~

• tsunami2012 2013-1-7 12:31:05

Christina963135 發表於 2013-1-4 21:01

事實的確如是,我打私人工,甚至自己出來搞生意,都無政府工咁多野做,我又唔好意思刁七D同事,叫佢地自己野自己做返,但唔講,佢地又只會得寸進尺,不過無關係,我好快跳返出政府工,去私人公司闖天下,有句話講得好岩,如果你想無野做,位置必須站得好高先得,做基層永無出頭,我出到去,假假地都係一個管理層,幾人之下百人之上,終於可以一嘗點人做野既滋味,哈哈

• henry188649 2013-1-8 19:21:49

tsunami2012 發表於 2013-1-7 12:31
    事實的確如是,我打私人工,甚至自己出來搞生意,都無政府工咁多野做,我又唔好意思刁七D同事,叫佢地自己野自 ...

你做邊個的管理層哦.加油