我的收藏
版主
申請
開區
申請

參加中央開考的你地, 係咩學歷架

• 蛇哥 2013-7-10 16:17:03

tsunami2012 發表於 2013-7-10 01:34
    平時死慳爛慳,無咩特別娛樂,只要一有錢就投資地產和證券,又把握到澳門樓市黃金十年,有幾個單位係手,識計 ...

有空咪出黎飲杯野, 分享下囉, 我後生仔, 都想站在巨人的肩膀上

• casterfate 2013-7-11 18:30:17

tsunami2012 發表於 2013-7-10 01:34
    平時死慳爛慳,無咩特別娛樂,只要一有錢就投資地產和證券,又把握到澳門樓市黃金十年,有幾個單位係手,識計 ...

但係唔係個佪人都有投資才能, 投資亦有風險, 所以先咁多人考政府工求安定吧...

• 極品 2013-7-29 02:22:02

唉~我筆試都唔過, 真係樣衰~好似好多野都唔記得晒咁..btw, 我想問係未而家全部都係用中央入職黎考嫁啦.? 其他部門係未都唔會自己請嫁啦??

• 蛇哥 2013-7-29 10:45:14

極品 發表於 2013-7-29 02:22
    唉~我筆試都唔過, 真係樣衰~好似好多野都唔記得晒咁..btw, 我想問係未而家全部都係用中央入職黎 ...

暫只有430與260中央開考....

• oscarwong886 2013-9-22 13:27:55

tsunami2012 發表於 2013-7-9 22:04
    大把人幾千萬甚至過億身家,但都唔係做政府工出身,咁講明咩野?就係政府工唔係唯一出路,特別係好景既時候,我 ...

咁又係 , 有運有眼光 , 幾日就執過百個啦咁講 , 唉, 身邊有個有就中了 ,實德環球 , $0.2 , 幾日 ,升到近$
    0.6 , 咁講無得講

• oscarwong886 2013-9-22 13:33:31

政府工用黎草下錢,進修下, 累積下資本都OK ge, 資本累積好啦, 咪去自己開公司, 或者跳出去lor

• oscarwong886 2013-9-22 13:37:45

"平時死慳爛慳,無咩特別娛樂,只要一有錢就投資地產和證券,又把握到澳門樓市黃金十年,有幾個單位係手,識計 ..."

可以把握到黃金十年 , 你肯定係 1980 或以前出世的, 大約係2000年畢業出黎做野, 草到幾年錢, 2003 賭業開始上, 樓價都跟上

• Kylix 2013-9-22 19:12:28

zarbon:"不要搞錯,政府工不是比你發挥所長地方,只係夠hea 稳定吧了!"

錯了,超多野做。

• Kylix 2013-9-22 19:19:50

你咁有衝勁,出去衝,搵大錢。
    政府工,一方面服務大眾,另一方面係求穩定。
    追求既野唔同。

• kit91 2013-10-11 18:58:22

準備大學畢業,,諗住求其做住份政府工先,,,當拎下經驗之後轉工..考到就唔洗煩住,,可以慢慢簡工

• cyber20122013 2014-1-10 15:22:05

其實我一直好好奇葡國政府時期同近几年GE政府工差別係D咩

• easttall 2014-4-11 10:03:45

cyber20122013 發表於 2014-1-10 15:22
    其實我一直好好奇葡國政府時期同近几年GE政府工差別係D咩

1. 冇長糧
    2. 人工水平回歸前195已經係高過居民入息中位數50%
        依加195已經低過居民入息中位數

• im2 2014-6-29 18:16:24

easttall 發表於 2014-4-11 10:03
    1. 冇長糧
    2. 人工水平回歸前195已經係高過居民入息中位數50%
        依加195已經低過居民入息中位數 ...

74*(195+30) = 16650 > 15000

應該仲係高啲喎

• fastpig 2014-6-29 22:59:09

angelababy1988 發表於 2013-7-9 11:22
    一時風光不代表永恆~~
    到被所謂的"外資公司"一腳踢出黎個時
    先後悔當初唔做安穩既政府工~~到時就悔不當初 ...

我覺得佢咁積極進取的人,應該係中年已經搵夠退休嘅錢,但係相信佢唔會咁快退落黎,因為睇得出佢要嘅係成就感,並唔係安逸嘅生活

• fastpig 2014-6-29 23:00:44

tsunami2012 發表於 2013-7-9 22:04
    大把人幾千萬甚至過億身家,但都唔係做政府工出身,咁講明咩野?就係政府工唔係唯一出路,特別係好景既時候,我 ...

認同