我的收藏
版主
申請
開區
申請

Mercedes - Benz A200/ B class/ A class 討論區

• messi12345 2013-1-3 01:02:16

HI..我都訂左A200...但今日收到SALESMAN 通知有可能冇環保稅優惠呀!!!!! 可能要加多4萬...有冇其他收到類似消息....

• 靚車仔 2013-1-3 07:10:31

因為環保稅項的問題, 香港很多準車主都由A200轉A250.

• mcse2k_i 2013-1-3 09:08:30

messi12345 發表於 2013-1-3 01:02
    HI..我都訂左A200...但今日收到SALESMAN 通知有可能冇環保稅優惠呀!!!!! 可能要加多4萬...有冇其他收到類似 ...

你指你係澳門訂? 然後話係澳門冇環保稅優惠?

• mcse2k_i 2013-1-3 09:12:21

靚車仔 發表於 2013-1-3 07:10
    因為環保稅項的問題, 香港很多準車主都由A200轉A250.

A250型好多,如A200冇環保稅優惠,加埋d options,其實同A250差不多

• manh 2013-1-3 14:26:33

There is no news that macau will cancel the environmental friendly tax for car yet.
    if you worry, you can swtich to A250

• keigo 2013-1-3 17:18:13

澳門財政局都出左, 係法例未取消時, 都會有環保稅優惠

• messi12345 2013-1-3 19:43:51

keigo 發表於 2013-1-3 17:18
    澳門財政局都出左, 係法例未取消時, 都會有環保稅優惠

佢係話有可能囉....咁我都有去稅務局到睇...日期係至到2013年6月31號, 問題就係呢到我部車應該未到呀==

• keigo 2013-1-4 02:24:08

半年期係車行報車價, 然後財政局再因新車價乘固定稅率計入口稅

與環保稅取消與否無關

• messi12345 2013-1-4 03:23:58

keigo 發表於 2013-1-4 02:24
    半年期係車行報車價, 然後財政局再因新車價乘固定稅率計入口稅

與環保稅取消與否無關 ...

哦哦! 你唔講我真係唔知...我以為係個稅既限期...THANK YOU!
    希望係我聽錯同埋個優惠KEEP 住落去啦....

• SJ1634 2013-1-5 10:50:42

日前我去落大訂時都有問佢知唔知取消環保稅問題,佢都話都未知。香港要取消好容易,但澳門就比較複雜,你地看看澳門最大果幾間車行的老闆係邊個。所以我想現時都沒有人有肯定的答案。

我個Sales只同我講:「你等唔等得。」同暗示佐我可能要在2014年初才有。

至於A250我之前都有想過,但車價比香港貴成五萬。主要係澳門的稅率計算方式與香港有別,呢五萬主要係比馬交府,唔係仁孚行。

稅務價格        :        $310,000.00
    應繳稅款        :        $142,000.00

唔知呢度有幾多人訂佐 A / B Class?

• SJ1634 2013-1-5 11:05:01

manh 發表於 2012-12-24 16:46
    I Choose
    AMG 尊貴套裝AMG Exclusive Package
    後視攝像鏡

我訂佐:

- Reversing camera
    - Automatic panoramic sliding sunroof
    - AMG sport with 18'' AMG multi-spoke light alloy wheels and run flat tyres (950+646)
    - Intelligent light system
    - Stowage space package

等架車到佐再看看有什麼包圍,或者做一些小改。

• manh 2013-1-6 12:48:32

http://www.dsat.gov.mo/tc/events_detail.aspx?a_id=400044

澳門 牌費
    澳門幣
    輕型客車

不超過1500 c.c.
    由 1501 c.c. 至 2000 c.c.
    1,270.00
    由 2001 c.c. 至 2500 c.c.
    2,100.00
    由 2501 c.c. 至 3000 c.c.
    3,000.00
    超過 3000 c.c.
    4,500.00

• manh 2013-1-6 12:50:43

- Intelligent light system  這個有什麼特別用途
    - Stowage space package  --AMG packet 不是已經included 這個嗎

• SJ1634 2013-1-6 16:28:01

manh 發表於 2013-1-6 12:50
    - Intelligent light system  這個有什麼特別用途
    - Stowage space package  --AMG packet 不是已經inclu ...

Intelligent light system=智能燈系統。即是當你晚上轉左彎時(打燈或軚盤轉動時),左邊有個燈會亮起。唔知大家晚上有無留意到 Benz C class 或者 VW Golf 在轉左時,左霧燈會自動開啟。當轉右時,右霧燈會自動開啟。 至於 A class 係邊組燈開啟我就不太了解,不過我幾喜歡這個玩意!因為我現在渣緊部Golf係有呢個小玩意。

Stowage space package 包括腳下的網架,前座椅底的存物櫃及車尾箱的電源等。

你選了咩色? 我部係紅色。

• MIDI 2013-1-7 11:09:18

加埋ILS會精神好多。5400都抵加喎!不知道各位CHING有無A CLASS ILS&普遍燈做對比呢?