我的收藏
版主
申請
開區
申請

大家來傾下金峰南岸

• reserve 2013-1-4 09:48:55

chiseng 發表於 2013-1-3 21:22
    吾知到時金峰多吾多本地人住呢?我半年前都買左個開放式,成5400蚊呎,好似買貴左,希望無買錯。 ...

我估未必多本地人住, 你講個開放式我睇過, 岩晒COUPLE或高薪外勞 不過我覺得金峰最吸引係有個大面積既綠化花園。

• sergioramos 2013-1-4 11:33:33

reserve 發表於 2013-1-4 09:48
    我估未必多本地人住, 你講個開放式我睇過, 岩晒COUPLE或高薪外勞 不過我覺得金峰最吸引係有個大面 ...

如果炒的话,最后承接的还是用家,始终两房间单位比较容易

• Orange 2013-1-5 23:24:32

澳門買樓花風險太大,之前又一單。

• bears 2013-1-7 09:54:56

chiseng 發表於 2013-1-3 21:22
    吾知到時金峰多吾多本地人住呢?我半年前都買左個開放式,成5400蚊呎,好似買貴左,希望無買錯。 ...

實冇買貴

• OMG2011 2013-1-7 12:05:31

bears 發表於 2013-1-7 09:54
    實冇買貴

何以見得,金峰是否具備潛質呢?請指點,看報紙好多放盤。
    邊座正呢,有沒有人推介一下呢?

• EDR 2013-1-7 12:32:44

2手樓花開放式都要400頭.現金夠先有得諗.

• chiseng 2013-1-7 13:28:32

bears 發表於 2013-1-7 09:54
    實冇買貴

我見中原最近成交@5000左右

• cl040307 2013-1-7 15:33:00

依家放嗰d通常係第一期, 當年用 $3xxx呎, 預計明年入伙的....如果唔打算自住或上會, 就會依家開始出貨....一手用$5xxx-7xxx呎買的應該係第三期, 第十/ 窿座的朋友, 嗰批預計2015-2016先入伙....

買第一期係平, 有一定水位, 但依家未有輕軌, 周邊配套未齊(仲係地盤...), 自住同出租都相對有難度....
    第三期係貴, 但如果2016 成個 project 同路氹已有一定發展, 加上係4年後的事....如果外圍經濟冇大波動, 新樓呎價要升過$8000 亦非唔合理(依家都around $6-7000 啦)...家上佢present 到個 project 咁high class, 加上預期橫琴發展對路氹有正面影響....所以我都認為金峰有一定的潛力....

但縱觀現時樓價已累積相當升幅...如果潛力係要求爆升一、兩倍的話.....咁又有d難度......加上第一同二期的盤會相繼放出市場, 盤多議價空間較大....所以短線投資的話, 佢又未必咁理想, 但中長線投資樓花的話...我本人都睇好呢個盤

• bears 2013-1-8 12:30:41

chiseng 發表於 2013-1-7 13:28
    我見中原最近成交@5000左右

要睇幾高 向邊

• moschino 2013-1-8 14:35:39

仲乜感覺咁多account係同一人sale樓feel ge~

• Hbt666 2013-1-12 13:46:51

金峰好似牽涉入一單貪污案wor...現在仲有水魚買??

• chiseng 2013-1-12 18:29:46

Hbt666 發表於 2013-1-12 13:46
    金峰好似牽涉入一單貪污案wor...現在仲有水魚買??

金峰第一期已經平頂啦喔,你係咪記錯左御海南灣啊,

• Hbt666 2013-1-12 18:45:40

哈哈....應該記錯....佢地係咪都係附近炸??

• CarX 2013-1-16 23:39:38

差左成個乙水仔咁遠囉.....
    如果佢係御海南灣附近....呎價就唔係呢個數囉~

• 小豬佩奇 2020-6-7 14:57:01

sheeta@wang 發表於 2012-12-31 14:23
    我朋友過來澳門買樓,去過海天居後,她買左海一居,因為可以分兩年給3成,如果海一居同金峰比較既話,大家 ...

海一居,依家爛地喔