我的收藏
版主
申請
開區
申請
CHAN.CK
加入日期:2012-7-11
流動積分:4070
查看 28687 回覆 91
按讚 0 按彈 0

投票結束

投票結束
    單選投票, 共有 258 人參與投票
    您所在的用戶組沒有投票權限
    0 0
  • sergioramos 2013-1-15 12:09:34

3个盘实用都比较低.....

海天居但地点位于新区,周围比豪宅包围,投资价值3者最高,用料一般...自住一般..

海擎天位于林茂堂,都系新楼林立,周围的楼都用家为主,周边配套好近街市..用料都系一般...自住投资都好..

凱泉灣就下环区.近街市,周边买野都好方便,有露台...用料三个盘中最好...会所管理都比较好...景观唔错...但缺点系无车位买,水浸,同管理费最贵...

• supraslk 2013-1-15 12:29:46

參觀過朋友海擎天D同F單位, 間隔都唔錯, 又有大型會所, 行去街市都好方便. 而且附近有個社屋公共parking, 泊過好多次都未見過佢FULL~

• nickant 2013-1-15 14:56:49

以實用面積計, 三個盤的呎價其實都差唔多.... 其實真係要睇你想住邊區?

• 芝士焗龍蝦 2013-1-15 17:26:55

sergioramos 發表於 2013-1-15 12:09
    3个盘实用都比较低.....

海天居但地点位于新区,周围比豪宅包围,投资价值3者最高,用料一般...自住一般..

基本上認同,只係凱泉灣會所管理比較好??呢個第一次聽,佢係何泉記自己做返管理,朋友親戚厚道D話都算過得去,要同國際一流管理公司比,就經驗差幾十年了~~~~

• markchan1030 2013-1-15 19:07:41

支持海擎天, 價格比其餘兩屋苑平宜很多, 海擎天平均5200元/呎, 海天居平均6200元/呎, 凱泉灣平均6400元/呎, 投資或自用優勝

• nickant 2013-1-15 19:40:01

markchan1030 發表於 2013-1-15 19:07
    支持海擎天, 價格比其餘兩屋苑平宜很多, 海擎天平均5200元/呎, 海天居平均6200元/呎, 凱泉灣平均6400元/呎, ...

但係海擎天實用得六成幾, 其他兩個豪宅都有七成五至八成.... 所以實用面積計尺價差唔多....

• edison01 2013-1-16 12:57:17

凱記有7成5?海天有8成?你有看過嗎?
    三個單位我都有,我都親身度過LOR

• 芝士焗龍蝦 2013-1-16 17:12:15

edison01 發表於 2013-1-16 12:57
    凱記有7成5?海天有8成?你有看過嗎?
    三個單位我都有,我都親身度過LOR

其實我都有睇過呢三個盤,凱記有埋示範單位(差唔多三年前),12XX呎,間三房,主人房、兩間客房都比海擎天間三房細,印象中示範單位係廿幾樓,除了個景唔錯外,整體一般,樓底又太矮有壓迫感,度過約2.6左右,海天度過係實用最細,不過其實三間實用率都差唔多,印象中唯一差別較大係海擎天第二及四座單層伙數多,實用面積真係好細,不到7成,第一、三座都有7成幾~~~~每個人度都有分別,如果同我差得多可能係我功夫差~~~~

• markchan1030 2013-1-16 18:45:50

nickant 發表於 2013-1-15 19:40
    但係海擎天實用得六成幾, 其他兩個豪宅都有七成五至八成.... 所以實用面積計尺價差唔多.... ...

尺價相差2成,但實用面積只相差1成,所以都係海擎天著數D

• pop-corn 2013-1-16 23:29:48

芝士焗龍蝦 發表於 2013-1-16 17:12
    其實我都有睇過呢三個盤,凱記有埋示範單位(差唔多三年前),12XX呎,間三房,主人房、兩間客房都比海擎天 ...

不恥下問, 你話海擎天第二及四座單層伙數多,
    咁樣公用空間面積不是有更多伙數來攤分嗎? 照計實用面積應該更高喎,
    但為何實用面積反而更細?
    第二及四座大概得6成實用左右,
    第一、三座都冇7成, 最多6成半......

• 芝士焗龍蝦 2013-1-17 09:12:25

pop-corn 發表於 2013-1-16 23:29
    咁樣公用空間面積不是有更多伙數來攤分嗎? 照計實用面積應 ...

所以你可以到第一、三座及二、四座各選一個單位度一下,親身度比理論重要,而且可能你度到同我結果唔同,我只係將印象中的結果供大家分享~~~

• pop-corn 2013-1-17 09:48:24

芝士焗龍蝦 發表於 2013-1-17 09:12
    所以你可以到第一、三座及二、四座各選一個單位度一下,親身度比理論重要,而且可能你度到同我結果唔同, ...

我睇過海擎天第四座2房同第一座3房....

第一座3房個廳長但比較窄, 電視同梳化距離唔合乎15xx呎比例,
    房間要用窗台造床先有較多空間走動......

第四座9xx呎2房, 整體感覺同海天居8xx呎2房差唔多, 只係海天居房細廳大,
    但計實用率, 一間9xx呎, 一間8xx呎,
    如果海天居實用7成, 海擎天實用最多6成......

• forgetme_not 2013-1-18 00:09:51

海擎天

• tammy27 2013-1-18 09:59:46

pop-corn 發表於 2013-1-16 23:29
    咁樣公用空間面積不是有更多伙數來攤分嗎? 照計實用面積應 ...

海擎天第二座1099呎單位查屋紙顯示71.X平方米,71*11/1099=71.06%,點會無7成呢??
    有無人可提供下其他兩個屋苑的查屋紙數據啊???