我的收藏
版主
申請
開區
申請

關於民署處罰放狗人仕

• tamchan 2013-3-2 09:15:22

民署可吾可以整多少少狗糞箱?真是好少!

• 莽民 2013-3-3 07:53:12

citycat@dog 發表於 2013-1-18 21:44
    d食肆將d污水就咁通度倒, d人扔垃圾同周圍扔煙頭, 你話狗隻隨處大小便唔執, 咁你地又知人地無執?? 唔好用你 ...

你啱!一於齊齊整臭條街...

• 超級勇者王 2013-3-3 12:06:03

平心而論,我都有養狗,但唔會帶落街疴,但我見有好多養狗人仕好無品囉,唔知係有心定固意,帶D狗去學校門口或者近學校位置疴,我有時帶小朋友返學都好幾次中招,中成條街臭到死,我覺民署嚴厲執法係好,等D人養前諗清致好養,免得害已害狗!

• 大大大帝 2013-3-3 13:25:22

http://forum1.cyberctm.com/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=10646912&extra=page%3D3
    日日都好多好多養狗人仕放狗

• partsman 2013-3-5 01:46:35

返屋企疴啦唔該!

• 海浪 2013-3-18 02:21:17

partsman 發表於 2013-3-5 01:46
    返屋企疴啦唔該!

你都唔好出街疴, 留返屋企至疴啦,唔該好弄髒人地D廁所

• partsman 2013-3-18 10:52:17

海浪 發表於 2013-3-18 02:21
    你都唔好出街疴, 留返屋企至疴啦,唔該好弄髒人地D廁所

我係宅男, 無出過街疴.

• ccw06 2013-3-20 05:22:34

除左屎尿之外,唔該d自私狗主用番條狗帶拖住放狗,唔係任得d狗亂咁跑,要俾佢亂跑,唔該去狗公園,好多時d狗亂咁跑出馬路,真係嚴重影響駕駛者安全,你係想謀殺隻狗定係謀殺d私機先?

• jackwave 2013-3-21 00:56:19

何先生 發表於 2013-2-28 15:56
    明知戈D地方係狗人仕的聚集點都唔起D相關設施. 而去罰錢. D錢最後會左去邊?冇人得知 ...

罰錢係開罰單架喎,上中華廣場交,點會現場罰囉,如果係咁要小心D,佢唔SHOW證,鬼知你做緊野,

• anson3449 2013-3-21 10:32:09

其實只會狗公先會響燈柱之類的物品周圍射,天性係咁~好難教~~~~~~等同男人一樣~鍾意周圍射

• whatislove 2013-3-21 14:17:06

莽民 發表於 2013-1-18 15:15
    咁做絕對唔人道,狗都可以隨街痾,人點解唔得呢?

照你咁講,即係"男人"同"狗"要有同等待遇,可以係街痾尿啦﹗
    但點解要將"男人"同"狗"比較呢?難道D人稱男人做"狗公"係真既?

• whatislove 2013-3-21 14:25:28

養狗既人的確係要自律,但我覺得係未可以比機會兼記錄在案?有好多師奶或公公婆婆佢地真係未必識咁多政府規定,一係政府做多D野,宣傳多D教下養狗既人放狗時要點處理狗既大小便囉﹗第一次唔識...民署既人又係未可以講解一下比佢地知呢?再講,政府部門執勤時唔係應該要出示証件嗎?

• 何先生 2013-3-21 15:18:10

jackwave 發表於 2013-3-21 00:56
    罰錢係開罰單架喎,上中華廣場交,點會現場罰囉,如果係咁要小心D,佢唔SHOW證,鬼知你做緊野, ...

咁我唔show証又唔比佢掃我隻狗. 咪開唔到單?

• 莽民 2013-3-21 17:03:46

whatislove 發表於 2013-3-21 14:17
    照你咁講,即係"男人"同"狗"要有同等待遇,可以係街痾尿啦﹗
    但點解要將"男人"同"狗"比較呢?難道D人稱男 ...

女人都得架...

• tokutome102 2013-3-22 03:35:05

fioralei 發表於 2013-1-24 09:12
    不過平心而論,啲狗尿真係好嗅,你只係用小小水去沖係無用,佢乾左一樣係度,夏天你行過的狗狗尿跡既行人路,真 ...

咁係一部份人作狀沖下,
    對真係沖乾淨個d人唔公平
    周圍打飛機係剩整到臭夠臭到作嘔啦 !