我的收藏
版主
申請
開區
申請

華夏忠魂 (我生國亡,我死國存.向各抗日先烈致敬)

• 藍天飛虎 2013-1-19 22:34:12

常德戰役是抗日戰爭中一場戰役,於1943年(民國32年)11月至1944年1月期間。在抗日戰爭中,中國第六戰區部隊在湖南西北部常德地區對日軍第11軍進行的防禦戰役。
    11月24日,日軍形成了包圍常德城郊之勢,在飛機配合下,與國民革命軍74軍第57師師長余程萬展開激戰。日軍三萬多主力部隊包圍此地區。日軍由東、北兩門突入城內,雙方展開逐屋逐巷的戰鬥。57師堅守該城至12月3日,12月2日晚,57師堅守在已成火海的常德城師部指揮所「僅300公尺左右」的彈丸之地,士兵剩下300多人。
    城中防衛第57師師長余程萬向第33集團軍馮治安總司令(前張自忠死後繼任)、第74軍長王耀武、第6防衛戰區上將司令孫連仲發出「彈盡,援絕,人無,城已破。職率副師長,指揮官,師附,政治部主任,參謀主任等固守中央銀行,各團長劃分區域,扼守一屋,作最後抵抗,誓死為止,並祝勝利。第七四軍萬歲,蔣委員長萬歲,中華民國萬歲!」的最後一電文。
    余師長口述電文完畢,準備舉佩槍自裁,衛士見狀立即奪下槍枝,並苦苦勸阻。最後,余帶領104人突圍,突圍中3名團長戰死,3日,常德大西門失守,全城淪陷。
    12月9日第9戰區歐震兵團由常德東西兩面擊破日軍,攻入城內。日軍開始退卻,守軍轉入追擊作戰。雙方的援軍抵達及戰鬥一直持續日軍最後在12月20日撤退。
    此次會戰,日軍死傷:25718人,斃傷和繳獲戰馬共1384,擊毀敵汽車75輛,擊沉、擊傷敵舟艇122艘。此戰役中,中華民國空軍對日軍先後進行216批次(戰鬥機1467架次、轟炸機280架次),對常德、藕池口、華容、石首等地的日軍部隊及補給營站發動攻擊,此外還有利用軍機空投物資,甚至使用戰鬥機的副油箱攜帶子彈空投至常德守軍提供援助,在會戰的11月28日至11月30日兩天空投了2萬多發彈藥與7000斤肉類維繫常德守軍戰力。

• 讚賞 2013-1-19 22:42:41

macaufriend127 發表於 2013-1-19 21:31
    這些戰死沙埸的將軍和士兵, 不論是共軍還是國軍, 都是值得尊敬。當然政治領袖包括毛澤東和蒋介石可能只將他 ...

讚!要補充, 這些為保衛國家而戰死沙埸的將軍和士兵, 不論是共軍還是國軍, 都是值得尊敬。

• 讚賞 2013-1-19 22:47:20

johney8899 發表於 2013-1-19 20:36
    就憑你呢句已足以證明你係幫共產黨講說話啦

對你隻低能 "八黐九" 以及樓主一類法輪過客黎講, 任何人唔認同你地既反共反中反到壞腦言行既, 你地不嬲都當晒人地係 "幫共產黨講說話" 啦, 呢個只係你地既低B白癡諗法, 請便啦!

• 讚賞 2013-1-19 22:49:23

wwwggg 發表於 2013-1-19 21:25
    你條蝗虫還有思覺失調呀?唔怪之得閣下吠得禁大聲啦!呵呵

一隻笑死人既低能"八黐九", 越吠得大聲表示佢越膽怯....

• 9394abc 2013-1-20 01:00:46

讚賞 發表於 2013-1-19 15:04
    幾十萬共軍, 只不過係幾十萬支破槍. 事實上國民黨幾百萬裝備精良軍隊, 係敗於老蔣政權既腐敗. ...

國共內戰成敗其中一個重要關鍵是蘇聯在美國向日本投下原子彈後,在日本投降前7天向日本宣戰,佔領了中國東三省,並阻止國民政府在戰後接收東三省,且將俘獲日本最精銳關東軍的軍備武器轉移給中共,其中包括戰機、坦克、重型大炮、機槍、裝甲車等等,使中共裝備一下子提升爲先進部隊,並不是如你所說只得十萬支破槍。
          抗戰勝利後,打了八年抗戰帶着疲憊身軀的國軍已不想再打仗,且不是對外而是對內及在抗戰中傷亡慘重元氣已大傷,士兵士氣當然不及中共;反之,中共在抗戰中趁機擴張勢力雌伏八年,養精蓄銳,內戰中如猛虎出閘,國軍當然處於下風。
          還有跟隨蔣介石身邊十多年的女秘書竟是中共間諜,國軍很多軍事部署都一早被中共獲悉,這也是國軍戰敗另一大因素;美國總統派去調停國共內戰的特使馬歇爾比較同情中共,認為是蔣介石不願和談,馬向杜魯門建議停止軍援國民黨,這也直接影響到國軍實力。
          所以並不是如你所想憑十萬支破槍就可打敗國民黨取得政權這麼簡單。

• 大醉俠 2013-1-20 03:02:45

• 大醉俠 2013-1-20 03:08:24

• johney8899 2013-1-20 08:38:55

讚賞 發表於 2013-1-19 22:47
    對你隻低能 "八黐九" 以及樓主一類法輪過客黎講, 任何人唔認同你地既反共反中反到壞腦言行既, 你地不嬲都 ...

證據證據:s102:

• johney8899 2013-1-20 08:51:41

讚賞 發表於 2013-1-19 22:49
    一隻笑死人既低能"八黐九", 越吠得大聲表示佢越膽怯....

你要咁諗,係你既自由噶,反正你地諗野,都唔洗理係唔係事實架啦:s102:

• johney8899 2013-1-20 08:58:36

wwwggg 發表於 2013-1-19 21:25
    你條蝗虫還有思覺失調呀?唔怪之得閣下吠得禁大聲啦!呵呵

你條蝗虫還有思覺失調呀?唔怪之得閣下吠得禁大聲啦

• 讚賞 2013-1-20 09:47:28

9394abc 發表於 2013-1-20 01:00
    國共內戰成敗其中一個重要關鍵是蘇聯在美國向日本投下原子彈後,在日本投降前7天向日本宣戰,佔領了 ...

唔好咁傻啦, 打完八年抗日戰爭, 無論作為正規軍既國軍以及遊擊戰既共軍有那一方唔係疲憊不堪?更重要既係 ~ 如果武器裝備係當年國共內戰勝負關鍵, 就唔該你上網查清查楚當年國軍既裝備係精良到乜野程度, 共軍既落後裝備根本遠遠唔係個皮!

你講既只係敗軍之將一面之詞, 唔好坐響度憑空想像, 搵多d唔同角度資料睇返, 以求史實啦!

• 讚賞 2013-1-20 09:49:40

johney8899 發表於 2013-1-20 08:38
    證據證據

"八黐九" 每個反共反中反到壞腦既貼都係證據囉 ~~

• 讚賞 2013-1-20 09:51:36

johney8899 發表於 2013-1-20 08:51
    你要咁諗,係你既自由噶,反正你地諗野,都唔洗理係唔係事實架啦 ...

阿"八黐九", 你養過狗未?你養過狗就明白所我分析你既行為, 就係事實囉 ~

• johney8899 2013-1-20 10:08:58

讚賞 發表於 2013-1-20 09:51
    阿"八黐九", 你養過狗未?你養過狗就明白所我分析你既行為, 就係事實囉 ~  ...

當狗的當然明白狗的行為,你地最明顯既特徵係自己當狗之餘又唔想人地當人,所以我好明白你既分析既方向噶,:s102:,真係可悲:s102:

• johney8899 2013-1-20 10:11:06

讚賞 發表於 2013-1-20 09:49
    "八黐九" 每個反共反中反到壞腦既貼都係證據囉 ~~

阿燦果然係阿燦,罪證確鑿仲要係度死撐,果然係阿燦既特徵