我的收藏
版主
申請
開區
申請
loksqqq
加入日期:2008-9-13
流動積分:17
查看 41665 回覆 12
按讚 0 按彈 0

澳門IT工作一問

• 我E+係大三資管
    我想問澳門GE三大IT公司係邊三間???

我淨係識下D  ASP.NET, JAVA, PHP, LINUX, C#.....
    離D基本野
    將來畢業我可以做到D咩會跟IT有關GE工???

睇過D係離到留言GE人
    個個對IT工作都好灰感GE
    感覺對將來有D擔心....

0 0
  • Carloss9400 2013-1-21 09:33:42

Try to get a real project, even something for free。

• wildchoi 2013-1-23 12:05:40

Programming 響澳門好窄. 前景亦唔係幾好.
    而家澳門路數比較多既AREA 係Server, Network, BA 類.
    學啲ESX, AIX, CISP (CISA 已OUT) 會有啲幫助.

BA就要Talk 得. 唔一定要好吹得. 但至少溝通技巧唔好差.
    呢幾年澳門IT 要求越黎越高. 但本地IT人大多經驗不足(亦因為其他行業好景. 好多都轉行). 所以好多大公司都請外援.
    要做IT既捱下就一定要. 怕辛苦就最好咪做IT. 你會覺得好唔Fair

• Pakpak 2013-2-2 13:23:16

如果你有超人一般(?)的programming的能力的話,應該唔係太大問題的。

不過, programmer一般上最缺少的就係理解business requirement的能力。business domain knowledge其實好重要

我的建議係,搵D open source projects尼參與下吧

• midan 2013-2-5 19:42:27

三大好似係netcraft, jos and meta~~

• midan 2013-2-5 19:44:20

如果做programming, 都不是完全沒有出路, 政府部門都請好多programmer~~

• wain_leung 2013-2-6 22:11:53

其實澳門街做IT真係唔好景, 畢竟市場細, 行頭細, 選擇少, 最主要問題係外勞多, 而且越黎越多外勞有澳門身份證, 人工每況愈下,好GE位置幾乎無灑.

如果前幾年甚至更早入行的話就好景,  但如果依家先入行, 前景實在唔樂觀. 建議都係係澳洲或者可以係香港發展, 始終呢D地方選擇多, 咩類型公司都有, 唔駛局限係澳門咁細GE地方.

• frankwonghaha 2013-2-7 14:03:51

澳門應該沒有所謂3大IT公司.....
    如上所言, PROGRAMMER出路係少D, 都無咩好前景. 做一D APPLICATION SUPPORT, 做一D中小型IT公司GE PROGRAMMER, 最好就係政府工.
    如果想做返多D PROGRAMMING, 可以學埋DATABASE, 做一個DBA, 澳門都幾缺依D人. 轉FEILD就可以學多一點INFRA野, 如VM (ESX), Server system (Windows Server, Linux, Unix), Storage (NAS, SAN storage), Security, Networking (Cisco, Exteme, etc). 可以選其中一個AREA入行.
    想做大公司又學到野, 可以去HP, IBM, DELL之類GE大型VENDOR公司, 佢地會有全面D GE TRAINING比你, 又多機會實作. 將來想轉去政府工OR賭場都會易D^^

• Pakpak 2013-2-8 18:58:40

其實我公司晌澳門的分公司(離岸)會請programmer, 主要係做澳洲,歐洲同埋聯合國果邊接到返尼的job. 但我地主要想請有經驗, 有一定business analyst能力的programmer lor....

• netwalker 2013-2-26 00:37:03

wildchoi 發表於 2013-1-23 12:05
    Programming 響澳門好窄. 前景亦唔係幾好.
    而家澳門路數比較多既AREA 係Server, Network, BA 類.
    學啲ESX ...

同意!
    E+做緊BA,快兩個月咯,其實都唔系好清楚到底BA要做D咩,尷尬~~~

• lipseye 2017-9-23 23:48:00

無意中睇翻呢個幾年前的POST,樓主現在入左邊個範疇?
    好多外判服務供應商已是內地勞工位大多數甚至8,9成,人工唔會高。
    賭場好多外地高層走左,SERVICE CENTER 等低技術部門搬去內地,樓主2014年GRAD 的話現在應該還不錯吧。

• 裂魂斬 2017-10-4 10:56:27

學下AI,而家興

• macaupeople2013 2018-1-17 14:43:00

同問, 樓主而家搞成點?