我的收藏
版主
申請
開區
申請

共產黨大舉進佔香港 - 呢個貼預咗俾啲5毛來罵。

• xiaoye 2013-1-21 14:16:05

“兩制”嘅前提 喺“一國”,
    “澳人治澳”嘅最高長官喺行政長官
    行政長官嘅合法地位同埋前提喺獲得北京共產黨政府嘅批准任命
    你要唔尊敬呢個事實,講咩都冇用
    你要想改變,唯一嘅辦法喺澳門市民團結一致對準澳門嘅小圈子官商利益集團,要求修改《基本法》
    澳門市民最大嘅假設有害物喺缺乏民主政治投票權利下現有嘅——小圈子官商利益集團
    並非喺咩共產黨員
    澳門現有許多高官,尤其是司法系統,包括大量嘅法官、檢察官,可能都曾經喺共產黨員
    佢啲好像對澳門冇害,有害嘅喺小圈子出身嘅歐生等人

• 紅塵過客 2013-1-21 14:47:01

• xiaoye 2013-1-21 14:53:43

讚賞 發表於 2013-1-21 13:58
    朋友你咁樣講, 又要俾佢罵係五毛囉.
    .
    算啦, 由得佢啦, 人地乜野法輪過客, 不停咁響度玩反共反中宣傅帖只 ...

本人喺一位鍾意講道理嘅澳門人,唔知咩毛係咩意思,閣下多慮咗

• baggiochan 2013-1-21 15:03:38

兩制架前提是一國, 你問左老鄧? 佢尋晚答你? 唔係的話, 即是都是D後人加上去解釋架je, 我夠可以話係兩制緊要過一國.....

我唔係老吹, 係有前文後理去support的, 當時老鄧有講: 馬照跑, 舞照跳, 50年不變, 河水不犯井水! 點為之照跑照跳? 換走隻馬放隻鹿上去可唔可以話係馬照跑? 明明跳緊cha cha而家要跳慢4, 算唔算舞照跳? 仲有50年不變, 河水不犯井水, 即是講到明互不干涉, 你點整李旺羊是你架事, 我唔要共產黨人是我架事, 呢d先是河水不犯井水!

• xiaoye 2013-1-21 15:05:30

紅塵過客 發表於 2013-1-21 14:06
    你唔好左一句法輪,右一句法輪啦, 生平最憎兩個組織,第一個共黨, 第二個就係法輪功!兩個一樣以欺騙世 ...

法輪功係個有害物,共黨有功有過,唔能一概而論

• xiaoye 2013-1-21 15:08:01

紅塵過客 發表於 2013-1-21 14:00
    請問樓上什麼叫一國兩制, 澳人治澳呢?
    以前澳門係殖民地, 唔通而家又係殖民地?
    照你咁講, 一國兩制,澳 ...

回覆閣下你段話:“你好似幫共橙黨倒緊米喎, 佢哋仲要用呢個模式來統一臺灣ga。
    你唔好幫倒忙啦! 共橙黨真多得你唔少喇。”
    你唔好亂扣帽子,你個世界真多得你唔少喇!

• xiaoye 2013-1-21 15:10:34

baggiochan 發表於 2013-1-21 15:03
    兩制架前提是一國, 你問左老鄧? 佢尋晚答你? 唔係的話, 即是都是D後人加上去解釋架je, 我夠可以話係兩制緊 ...

閣下幽默,問唔到老鄧喇,我問嘅就喺老鄧嘅後人啫

• baggiochan 2013-1-21 15:12:20

xiaoye 發表於 2013-1-21 15:10
    閣下幽默,問唔到老鄧喇,我問嘅就喺老鄧嘅後人啫

即是一國先於兩制, 你都是想當然, 事實是點, 你都問唔到啦.

• xiaoye 2013-1-21 15:15:31

baggiochan 發表於 2013-1-21 15:12
    即是一國先於兩制, 你都是想當然, 事實是點, 你都問唔到啦.

冇错,希望有一日阁下把真相昭示天下,明白澳人啫

• baggiochan 2013-1-21 15:21:23

xiaoye 發表於 2013-1-21 15:15
    冇错,希望有一日阁下把真相昭示天下,明白澳人啫

無甘架機會架啦, 而家就一國先於兩制架人把炮, 所以我都無話可說, 難保將來唔會兩制先於一國架人把炮番.

• 讚賞 2013-1-21 18:36:44

xiaoye 發表於 2013-1-21 14:53
    本人喺一位鍾意講道理嘅澳門人,唔知咩毛係咩意思,閣下多慮咗

咁就應該俾個"讚"你, Like!

• kcwong 2013-1-21 18:45:59

什麼黨進注港.澳.有什麼關係????這幾年.港.澳什麼不好???

• 讚賞 2013-1-21 18:48:24

紅塵過客 發表於 2013-1-21 14:06
    你唔好左一句法輪,右一句法輪啦, 生平最憎兩個組織,第一個共黨, 第二個就係法輪功!兩個一樣以欺騙世 ...

你想澄清,  你響度只係幫『大紀元』做喉舌, 而你唔係『法輪功』? 咁又有乜野分別 ? 你唔中意冇問題, 咁以後就尊稱你『大紀元過客』囉, 又唔高興 ?  如果唔想以後呢個『紅塵法輪~~大紀元過客』尊稱成世跟住你, 唔該你先收起你頂臭『五毛』帽子!明白未!
    .
    拿~~~  唔好話唔點醒你, 幾十歲人仲咁天真, 呢個世上邊有政治組織唔係“以欺騙世人來取得利益”? 你傻架 ??
    .
    與你不同, 我沒有主子, 也沒有政治立場, 我只會為自己國家尊嚴同民族利益講野 ! 我生平最鄙視一種人 ~ 就係果d為左些少私利為左取悅主子不惜侮辱本身國家民族尊嚴既賤人. 老實講, 你既言行真係似足果種人, 成日當返工咁週圍搵『大紀元』式垃圾貼文post黎玩政治抹黑, 呢個唔通就係你既職業 ? 仲低賤過d乜野五毛!?
    .
    再講, 本來完全無心罵你, 但既然你仲賤格過五毛, 唔該你以後唔好再左一句五毛右一句五毛咁去罵人, 因為你根本配唔上 !!!

• 讚賞 2013-1-21 18:59:42

xiaoye 發表於 2013-1-21 14:16
    “兩制”嘅前提 喺“一國”,
    “澳人治澳”嘅最高長官喺行政長官
    行政長官嘅合法地位同埋前提喺獲得北京共 ...

認同.

• 紅塵過客 2013-1-21 19:10:46

讚賞 發表於 2013-1-21 18:48
    你想澄清,  你響度只係幫『大紀元』做喉舌, 而你唔係『法輪功』? 咁又有乜野分別 ? 你唔中意冇問題, 咁 ...

你中意啦