我的收藏
版主
申請
開區
申請

澳門坐船去香港機場

• 初戀 2013-5-20 09:22:45

creamylam 發表於 2013-4-1 01:46
    但我無收過呢張退稅單嘅〜

下?
    唔通你唔合乎退稅資格??

• mno123 2013-7-3 12:23:58

初戀 發表於 2013-5-20 09:22
    下?
    唔通你唔合乎退稅資格??

想問下,如果跟團的有冇退稅?

• 初戀 2013-7-5 10:15:23

mno123 發表於 2013-7-3 12:23
    想問下,如果跟團的有冇退稅?

有! 跟團一樣可以退回 HK 120元.
    跟團的話,你需要求旅行社單獨出返張機票證明比你
    攞住張證明去噴射飛航櫃位CHECK-IN , 抵達香港國際機場海天客運碼頭後,
    用機票證明及護照係AIRLINES 櫃台CHECK-IN,就可以退回HK120元機場稅!

• caracol 2013-7-5 11:23:54

我6月由cotai去,覺得仲正,冇jetfoil咁多人

• 5MB幾 2013-7-5 14:34:01

退稅位置:辦理check-in,過安檢後,落電梯前嗰個轉角位(未落電梯),凹入去,一般都有人排隊辦緊退稅~

• mmsugar881 2013-8-25 01:16:13

想問如搭香港airasia去沙巴,是否都可以直接搭機場船去香港機場check in??

• love1738 2013-8-26 00:24:21

我都係airasia去沙巴 ...但朝早09:55機..  答7:30 機場船又趕吾到.. E+ 煩緊點算好

• monchacha 2013-9-5 18:46:27

love1738 發表於 2013-8-26 00:24
    我都係airasia去沙巴 ...但朝早09:55機..  答7:30 機場船又趕吾到.. E+ 煩緊點算好

一係香港過夜, 一係搭凌晨船過港再轉搭機場巴士....

• DeDe2009 2013-9-8 00:23:30

我下星期都係經HK搭國泰飛大阪, 我搭10:10分, 都係買直接去HK機場船, 我問櫃台搭早上07:30分趕到嗎? 職員話只要你加多20蚊買張登機證就OK了

• angerpig 2013-9-19 13:41:20

初戀 發表於 2013-7-5 10:15
    有! 跟團一樣可以退回 HK 120元.
    跟團的話,你需要求旅行社單獨出返張機票證明比你
    攞住張證明去噴射飛航 ...

你好呀! 想問下點先知有冇得退稅?

我係網上book左 貴公司ge機票, 航班係:
    sun 6 oct 14:25-18:20 cx735 (hk to sg)
    fri  11 oct 16:05-20:05 cx734 (sg to hk)

因為今次係公幹, 基本上唔會點購物, 同埋係自己一個人去, 打算搵定多d資料, 想問下:
    1.  去程我應該選擇11:30個班船? 因為係網上訂購, 冇機票, 係咪出示itinerary就可以購買船票?
    2.  到達海天客運碼頭後, 係咪有張機票證明就可以去退稅?
    3. 回程預計係20:05抵達香港, 呢個時間後得一班船(22:00)可以直接由機場返澳門, 請問建議我應該一早買左呢班ge船票先(買去程時已買回程) , 定係抵達香港後先再買? 同埋回程洗唔洗出示機票證明?

謝謝!

• 初戀 2013-9-23 09:58:50

angerpig 發表於 2013-9-19 13:41
    你好呀! 想問下點先知有冇得退稅?

我係網上book左 貴公司ge機票, 航班係:

1) 係! 你只可以選擇 11:30 個航船.
        網上訂船票唔洗出示電子機票 , 只要唔好填錯資料就OK.(填錯後果自負)

2) 唔係.
        你要先CHECK-IN後,如果你符合資格,櫃台會出張 "退稅證明 $120" 比你 ,
        過咗安檢之後先可以取回機場稅 . 如果你唔符合 , 就冇呢張野啦 .

3) 20:05 返到香港 , 理論上係足夠時間去坐 22:00 直返澳門船.
        但係,如果你有寄艙行李 , 一定要係 21:00前 (開航前1小時) 到船公司櫃台.
        如果你冇寄艙行李 , 21:30 就可以啦!

• angerpig 2013-9-23 11:11:29

初戀 發表於 2013-9-23 09:58
    1) 係! 你只可以選擇 11:30 個航船.
        網上訂船票唔洗出示電子機票 , 只要唔好填錯資料就OK.(填錯後果 ...

多謝你詳細GE回覆呀!!

1. 因為我要攞船票向公司CLAIM返錢, 想問網上訂GE船票上會顯示價錢嗎?

2. OK , 明白了

3.我諗應該不寄艙行李了, 因為得一個20吋的喼。如果係咁, 其實我坐21:00船都應該OK??

4. 網上購買船票, 係咪要來回一齊買? 同埋假設如果航班DELAY了, 搭唔到原定GE船, 咁有冇得候補下一班??

謝謝呀!!

• angerpig 2013-9-23 21:45:04

angerpig 發表於 2013-9-23 11:11

1. 因為我要攞船票向公司CLAIM返錢, 想問網上訂GE船票上會顯示價錢嗎?

-           乘客必須於船隻出發前最少30分鐘到達碼頭機場航線櫃檯辦理登船手續

-           乘客必須於航機出發前兩小時前抵達香港 國際機場海天客運碼頭辦理登機手續 (前往海天客運碼頭所需之航行時間除外),並請確定 所屬航空公司於海天客運碼頭能夠提供辦理登機服務

-           乘客必須持有有效旅遊證件(有效期不少 於六個月)及目的地簽証

-           乘客必須提供已確認機位之證明文件 (例如航空公司發出的電子機票確認書或傳統機票),行程表將不被視為有效之證明文件;前往菲律賓的乘客必須同時持有回程或下一目的地機票之列印本 ,於手提電腦或電話上展示機票將不獲接受。

-           乘客如持有職員機票、家屬機票、贈送機 票(如SA、RQ、Standby 、IDxx、Waitlisted等) 或未確認機位機票(包括開放機票(沒有指定日期機票)及如曾更改機位,但不能出示乘船當日日期的訂位確認書)將不獲接受

-           海天客運碼頭位於香港國際機場禁區內, 只適用於前往轉機的乘客,乘客不能經此進入香港境內,故請確定沒有行李寄存在機場禁區外

-           倘若乘客未能遵守上述規定而被航空公司 拒絕辦理登機,噴射飛航將不會就乘客因此而引致之任何損失承擔責任

• 初戀 2013-9-25 08:59:42

angerpig 發表於 2013-9-23 11:11

回答:
    1) 如果你自己去碼頭買船票 , 要出示護照正本和電子機票 , 船票上會有齊所以資料.
    方便你 Claim錢,如果你自己上 turbojet個網買 , 個張電子船票都有齊資料(包括價錢)
    , 不過你要自己列印出來 .
    PS.如果你係自己上網買仲好 , 可以做埋網上預辦登船 , 咁樣你只要提早30分鐘到
    碼頭就可以了,如果你冇寄艙行李 , 只要提早15分鐘到碼頭就得.
    (船開航前15~30分鐘抵達就OK)

2)已OK

3)你有個20吋喼,但係又唔寄艙 , 你要問清楚航空公司 , 如果你個喼的 "長闊高"
    超過航空公司標準,一定要你寄艙,如果要寄艙,你可能只搭到 22:00 呢班直達澳門船!
    不過......我以前有個經驗 , 我係搭國泰由新加坡返香港 , 原訂20:40到香港機場,點知
    佢DELAY左10分鐘 , 20:50先到機場,架機LANDING後,再TAXI返停機坪,已經21:05 ,
    我去到turbojet櫃台,佢話已經冇晒返澳門的船.

4)你返到香港先再買船票 , 因為航班好易DELAY , 如果你OVER個時間 , 張船票係作廢!
    22:00已經係最後一班,冇得候補,而且張船票$245會作廢,只係退返15元你(碼頭稅)!

• angerpig 2013-9-25 13:33:52

初戀 發表於 2013-9-25 08:59
    回答:
    1) 如果你自己去碼頭買船票 , 要出示護照正本和電子機票 , 船票上會有齊所以資料.方便你 Claim錢,
    ...

真係好多謝你咁詳盡GE回覆呀!!!

重要聲明:本網站討論區內容是以即時上載留言的方式運作,澳門流動社區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,應自行判斷內容之真實性。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。澳門流動社區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。並遵守特區政府個人資料保護辦公室所公佈的「在互聯網上發佈個人資料的注意事項」.切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的內容,敬請自律。

小黑屋| Archiver| 澳門流動社區 CyberCTM.com