我的收藏
版主
申請
開區
申請

日侵華都未道歉,憑甚麼要求中國道歉!

• 未來人 2013-2-14 16:38:46

如果日本人說:"你們中國人都未為支持赤柬同好多東南亞共產政權而令佢地人民受苦而道歉,憑甚麼要求日本道歉!",你會點同佢講!!!!

• 星之子 2013-2-14 17:12:49

Mac Au(麥歐) 發表於 2013-2-14 16:10
    即係海禁期間(幾百年時間)中國無去管有這些島嶼.

閣下仲未明白, 咩叫海禁???

已經比埋解釋你睇咖啦喎..仲有咁的回應???

果真係你唔願意去明白丫, 定係我解釋得唔清楚, 定係你明知道但郤要打橫來講???

海禁只係禁止對外國的貿易, 或船不準離開本國海域...

所以不存在海禁之間, 無去管理島嶼的問題,

即使清朝的海禁, 當時亦只係管唔到台灣, 因為台灣當時比明朝遺孤佔領左, 但係明朝也是曾經統治中國的一個朝代, 即係話, 所有島嶼都有被管理

管理不一定要派駐軍隊, 或去開發, 可以係用其他方式的. 請不要同我斟酌 " 管理 " 依個字眼上的操作細節.

• 星之子 2013-2-14 17:22:38

未來人 發表於 2013-2-14 16:38
    如果日本人說:"你們中國人都未為支持赤柬同好多東南亞共產政權而令佢地人民受苦而道歉,憑甚麼要求日本道 ...

事實上, 黨派政權只係一種政治取向, 就好似美國都有共和黨和民主黨, 至於管理得好唔好, 人民苦與樂係當地國家當政者的管治手法問題, 中國支持佢地, 但冇叫佢地只顧錢, 不顧人民死活, 也冇叫佢地只顧自己, 對其他人莫視不理.

但點講都好, 中國無派兵去侵略佢地國家, 殺佢地國民, 奪佢地國家主權, 論層次, 中國有排都未夠日本侵華o個個級數囉

• 未來人 2013-2-14 17:29:39

星之子 發表於 2013-2-14 17:22
    事實上, 黨派政權只係一種政治取向, 就好似美國都有共和黨和民主黨, 至於管理得好唔好, 人民苦與樂係當地 ...

係咩,咁赤柬D經費同初期軍事訓練係邊個比架,唔好話無出過兵就唔關我事,美國支持拉登時都無出個兵幫佢啦,點解現在仲有大把人覺得美國911係自作業呀!!!!

• 星之子 2013-2-14 17:33:25

未來人 發表於 2013-2-14 17:29
    係咩,咁赤柬D經費同初期軍事訓練係邊個比架,唔好話無出過兵就唔關我事,美國支持拉登時都無出個兵幫佢 ...

即係打個比喻, 有一個人好窮, 我比錢佢去食飯, 但轉個頭佢去打劫, 咁打劫單野關唔關我事?

最多只可以話, 幫錯人, 有眼無珠.

當然啦, 國家之間的經濟援助, 有軍事上的策略意義, 就好似點解會有越戰同援朝咁, 如果當年越戰同援朝打輸左, 基本上, 好大機會唔會有今日的中國, 因為極有可能比歐美瓜分左

此外,比錢去支援窮國獲取利益, 非只有中國, 日本, 美國, 英國都大把, 至於911單野, 只可以說美國要稱霸世界的野心太大, 不停想搶奪全世界的利益, 被恐佈分子列為眾矢之的.

環保問題, 金融問題, 地理政治, 基本上美國都想全世界幫佢埋單

• Mac Au(麥歐) 2013-2-14 18:12:27

星之子 發表於 2013-2-14 17:12
    閣下仲未明白, 咩叫海禁???

已經比埋解釋你睇咖啦喎..仲有咁的回應???

海禁期間應該無民間漁船啦,
    那麼中國官船有無開往這些島嶼管理?

• Mac Au(麥歐) 2013-2-14 18:15:39

星之子 發表於 2013-2-14 17:22
    事實上, 黨派政權只係一種政治取向, 就好似美國都有共和黨和民主黨, 至於管理得好唔好, 人民苦與樂係當地 ...

哈哈, 有無聽過輸出革命?

• Mac Au(麥歐) 2013-2-14 18:22:47

星之子 發表於 2013-2-14 17:33
    即係打個比喻, 有一個人好窮, 我比錢佢去食飯, 但轉個頭佢去打劫, 咁打劫單野關唔關我事?

最多只可以話, ...

美國要稱霸世界, 因為佢會服務全世界.
    美國壓住恐怖份子對世界包括中國都有利,(阿爾蓋達都有支持彊獨武裝分子)
    不過中國有了資源, 就只會為自己著想; 不會貢獻世界.

• jay851125 2013-2-14 22:04:46

johney8899 發表於 2013-2-14 14:21
    我要舉報你講粗口!!!!

廣東話操它媽B邊係粗口~日本真係一蚊兩隻表~

• 星之子 2013-2-15 00:00:31

Mac Au(麥歐) 發表於 2013-2-14 18:12
    海禁期間應該無民間漁船啦,
    那麼中國官船有無開往這些島嶼管理?

有, 海禁期間有民間漁船, 海禁係作業船隻要有官方准許及不可出中國海界, 唔該, 唔好不停去爭論依D 可以上網GOOGLE 到的資訊, 只會浪費大家時間.

你GOOGLE 完先再回覆依一個論點, 唔該俾D 資料我睇下, 我已經將我搵到的網上資料POST 左出來了

討論也要有POINT, 有POINT 也要有根據, 如果只是把 "個人認為"不停反覆, 是沒用的

近日都見到閣下不少的帖子, 就係以一敵眾的感覺, 不過論點都係老調重彈, 空洞而缺乏理據, 近日過年得閒, 所以想同閣下一起討論切磋下, 不過最後, 我覺得....我會以" 無乜動力再討論" 而自動放棄的感覺

• 星之子 2013-2-15 00:01:00

Mac Au(麥歐) 發表於 2013-2-14 18:15
    哈哈, 有無聽過輸出革命?

我有聽過, 英美可以輸出革命, 中國就不可以嗎???

• 星之子 2013-2-15 00:09:12

Mac Au(麥歐) 發表於 2013-2-14 18:22
    美國要稱霸世界, 因為佢會服務全世界.
    美國壓住恐怖份子對世界包括中國都有利,(阿爾蓋達都有支持彊獨武 ...

美國要稱霸世界, 因為佢會服務全世界. ----------韓戰同越戰O個時死咁多人, 點服務法??? 一個老軍人講, 一場戰役, 為了護住一個山中據點, 死了足足可以堆幾層樓的人。

美國壓住恐佈分子對世界有利------ 一. 我無講佢壓住恐佈分子唔O岩, 二. 壓住恐佈分子的同時, 美國也用不同的辯護理由, 去做緊恐佈分子的事. 搶奪資源, 輸出金融危機, 妄故地球自然環境, (當時有一個美國當權者說,我把他當時說話的意思用我的文字轉述出來,  美國不會加入保護地球的行列, 因為要保住美國經濟, 氣候係全世界的事.保護環境的事可以由其他人去做, 反正有事, 地球所有人一齊去受)

仲有, 美國壓住的恐佈分子全部都以針對美國為主的, 因為他們影響了美國的利益, 當時敍利亞都話恐佈分子, 唔見美國出手???  係法國拉頭.

討論還討論, 但閣下要適可而止, 支持外國也要謹記一些事實. 我們今天能活在世界, 享受著現在的生活, 是用好多先輩的生命去換回來的. 日戰, 越戰, 援朝, 先輩打仗係用萬丈高的血肉之軀, 如無數湖泊般咁多的血淚, 為我們爭取的.

試想一下, 假若抗日唔成功的話, 亡國奴是好慘的, 不要以為當時葡國保住澳門免被入侵, 如果二戰失敗, 葡國被滅係遲早的事. 中國同美國等國家一樣是聯合國常任理事國就係因為中國對世界有貢獻, 二戰看來好像是美國投原子彈將其終結, 但過程中, 戰略的配合, 沒有了中國的支援, 結果係點也是未知數. 當時, 要遙距投彈可是沒像今天那麼容易, 艦載技術剛起步和飛機等裝備均沒有今天咁完善.

還有不要用一些有關內戰的論點, 全世界好多國家均有內戰, 美國南北戰爭更是歷史的表表者.

• Mac Au(麥歐) 2013-2-15 20:59:59

星之子 發表於 2013-2-15 00:09
    美國要稱霸世界, 因為佢會服務全世界. ----------韓戰同越戰O個時死咁多人, 點服務法??? 一個老軍人講,  ...

1) 美國有幫助中國抗日, 你有無感激過美國人?
    2) 越戰, 援朝係幫助中華人民共和國穩住共產黨權威, 不見得同中華民族有什麼關係!  而美國從來無消滅一國文化或民族.

• Mac Au(麥歐) 2013-2-15 21:01:59

星之子 發表於 2013-2-15 00:00
    有, 海禁期間有民間漁船, 海禁係作業船隻要有官方准許及不可出中國海界, 唔該, 唔好不停去爭論依D 可以上 ...

海禁期間有無民間漁船去過呢D海島呢?
    有無外國漁船無知會中國政府去過呢D海島呢?

• 星之子 2013-2-15 23:01:54

Mac Au(麥歐) 發表於 2013-2-15 20:59
    1) 美國有幫助中國抗日, 你有無感激過美國人?
    2) 越戰, 援朝係幫助中華人民共和國穩住共產黨權威, 不見得 ...

1. 點解美國會出兵打日本, 請查歷史書吧, 係比日本迫出手,

2. 這個各人有各人的觀點, 就不討論了, 現在美國的圍堵政策是什麼?

至於美國有冇滅左一國民族或文化?? 請查歷史書吧, 順道查埋中國有冇滅左別國的民族和文化..

你的問題, 歷史已有答案