我的收藏
版主
申請
開區
申請

北韓核試,牽制美日...好事!南韓料北韓已核試

• niximieshui 2013-2-12 22:19:25

中國人民解放軍第二炮兵部隊
    維基百科,自由的百科全書
    中華人民共和國軍事

最高軍事領導機構
    中央軍事委員會
    (中共中央軍委、國家中央軍委)
    中華人民共和國武裝力量
    中國人民解放軍
    陸軍  海軍  空軍
    第二炮兵部隊
    政治委員·兵種·預備役·人民武裝部
    中國人民武裝警察部隊
    中國民兵
    解放軍四總部
    總參謀部 · 總政治部
    總後勤部 · 總裝備部
    軍委直屬院校
    國防大學 · 軍事科學院
    國防科學技術大學
    七大軍區 三大艦隊
    瀋陽軍區 · 北京軍區
    蘭州軍區 · 濟南軍區
    南京軍區 · 廣州軍區
    成都軍區 · 北海艦隊
    東海艦隊 · 南海艦隊
    駐特別行政區部隊
    駐港部隊 · 駐澳部隊
    部隊編製
    軍事級別
    銜級制度
    軍銜(陸·海·空) · 武警警銜
    元帥 · 大將 · 上將
    政府機構
    國防部 · 國防科技工業局
    國防動員委員會 · 邊海防委員會
    軍事思想
    中國軍事家/解放軍軍事家
    兵家 · 兵法 · 武術
    人民戰爭 · 戰術(三三制)
    游擊戰 · 運動戰 · 超限戰
    其他資料
    中國戰爭史 · 烈士英名錄
    中國軍事史 · 中國水軍史
    中國空軍史 · 中國太空史
    解放軍軍史 · 解放軍軍服
    軍事院校 · 軍事法院
    香港軍事 · 澳門軍事
    中國人民解放軍第二炮兵部隊(簡稱第二炮兵、二炮或二炮部隊)是中華人民共和國的戰略飛彈部隊,是中國人民解放軍的重要力量,武器主要為核彈頭或常規彈頭的戰略飛彈,包括短程、中程、遠程和洲際彈道飛彈,遠程巡弋飛彈。二炮部隊使用的飛彈還分為陸基發射和水下潛艇發射。二炮司令部位於北京海淀區清河街道。

• niximieshui 2013-2-12 22:22:09

baggiochan 發表於 2013-2-12 19:52
    你真是勁,飛咁遠D人都唔識截你嘅,唔讀書打機都知啦。

美國佬會叫契弟國派出NEW GUNDAM 用浮遊飛翅炮截擊, 得左...

• niximieshui 2013-2-12 22:23:47

其實陳哥都係搞爛GAG, 同我地開心下啫, 你估佢真係吾識咩!  

新年樓樓, 大家RELAX

• Mac Au(麥歐) 2013-2-12 23:14:20

有傳中朝關係出現問題。

• tonyso 2013-2-12 23:22:39

baggiochan 發表於 2013-2-12 20:07
    北韓狂試射衛星,就是想提高射導彈技術,但有成功嗎?有時做人虛心D,唔好事事都用有色眼鏡睇,開貼前做 ...

好心您唔好咁無知la
    為嘈而嘈睇野又偏激
    朝鮮衛星光明星3號
    已經射咗出地球好耐la

• niximieshui 2013-2-12 23:23:08

朝鮮甘做係岩的, 無番把刀仔旁身, 根本食吾安, 訓吾落

• niximieshui 2013-2-12 23:24:02

有傳朝鮮核技術背後有人過料

• tonyso 2013-2-12 23:36:08

baggiochan 發表於 2013-2-12 19:52
    你真是勁,飛咁遠D人都唔識截你嘅,唔讀書打機都知啦。

老尾嘅反導彈重未做到百分百嘅攔截!

• BennyWoo 2013-2-13 00:57:33

北 韓 已 經 進 行 第 三 次 核 試

• 長大做貪官 2013-2-13 10:34:57

北韓宣布地下核試成功
    (澳門電台消息)北韓中央通訊社報道,北韓第3次地下核試驗成功。 報道說,經過確認,核試爆炸威力大,使用小型化和輕型化的原子彈,試驗水準高、安全、完美,對周圍生態環境沒有造成任何負面影響。 報道表示,核試的作用特性和爆炸威力等所有測定指標都完全符合設計值,從物理上顯示了北韓多樣化的核遏制力的優秀性能。核試針對美國侵害北韓合法、和平發射衛星權利的敵對行徑,是北韓採取的保衛國家安全和主權的實際對應措施之一。 南韓氣象廳說,當地時間上午11時57分,北韓咸鏡北道吉州郡發生5級人工地震。南韓相信北韓今次核試驗爆炸估計為6,000噸至7,000噸黃色炸彈(TNT)爆炸當量。(黃彩嬋 黃偉鴻)

• baggiochan 2013-2-13 13:26:34

莽民 發表於 2013-2-12 22:03
    導彈都可以携帶核彈頭架...

1. 北韓需要準繩的定位技術;
    2. 核彈你究竟要帶幾大粒? 帶粒鼻屎甘大架去有無用? 重量同SPEED係相對的, 係要快到目的地, 一係要勁馬力, 一係要夠輕.

• baggiochan 2013-2-13 13:28:14

niximieshui 發表於 2013-2-12 22:22
    美國佬會叫契弟國派出NEW GUNDAM 用浮遊飛翅炮截擊, 得左...

老美向菲律賓同沖繩的基地, 要來開PARTY的?

• baggiochan 2013-2-13 13:41:07

tonyso 發表於 2013-2-12 23:22
    好心您唔好咁無知la
    為嘈而嘈睇野又偏激
    朝鮮衛星光明星3號

唉, 原來你所謂架認知, 就是"射出火箭", 拿, 而家我又教你地野啦:

火箭同道彈發射技術, 雖然有高度近似性,所以具備火箭發射技術的國家通常也接近飛彈的發展門檻, 但是, 飛彈最主要的缺陷在於精準度不佳, 2戰後,美蘇等核子國在長程火箭上配備核子彈頭以彌補精準度的缺點.但由於保養費用問題,佢地已經轉到衛星定位, 無人飛機等精確打擊的武器系統上.

或者現實D講, 就是當北韓放道彈時, 美國向日本個邊架基地, 放幾隻無人戰機撞爆你就已經得. 根本唔洗用你地UP個D19 (廣東話口語) 導彈.

所以北韓如果真是想精準地擊中美國, 最好都是由機C親自送核彈頭到美國附近上空, 而且仲要有一堆戰機保護.

我講到甘白, 你都應該明啦.

再講多幾句, 係唔係1次發射成功就是可以代表北韓一定能打中美國呢? 美國成功發射過幾多次呢?如果講技術, 美國LV10, 北韓係LV幾呢? 呢D野, 你地自己問心, 唔洗答我.

打仗, 唔係你想像下就得. 如果北韓是爆南韓, 我反而會100%寫包單佢會成功!

• baggiochan 2013-2-13 13:49:52

長大做貪官 發表於 2013-2-12 19:57
    乜你唔話要打飛機咩...一定截得到你老美都唔使嘈定先啦!

你睇我上貼啦, 不過文盲應該唔會明.

• tonyso 2013-2-13 14:03:07

baggiochan 發表於 2013-2-13 13:41
    唉, 原來你所謂架認知, 就是"射出火箭", 拿, 而家我又教你地野啦:

火箭同道彈發射技術, 雖然有高度近似 ...

你係唔係覆人覆到有問題!
    不如你由頭到尾睇清楚再覆
    我由頭到尾無講過咩D19
    如果你只想拉開你之前所想表達嘅事
    請隨便横掂我都係聽緊不你係度隨口up