我的收藏
版主
申請
開區
申請

南韓發起抵制日本貨,你估同中國比邊個會成功呢?

• VOVOVO 2013-2-25 20:30:24

韓國的民族主義值得一贊!
    在首爾街頭可以見到日本製造的汽車嗎?

• shibala 2013-2-25 20:40:28

長大做貪官 發表於 2013-2-25 19:53
    就算中國貨冇問題,咁多祟日的中國人,點似南韓會全心對付日本吖...南韓抵制日本貨一定成功 ...

你一講呢D話題,大把人撐日本啦。

• 紅塵過客 2013-2-25 20:49:07

俾你快過我添!
    唔使講都係南韓會做到啦!

• 督督查 2013-2-25 20:50:43

中國人只會抵制國貨,看看奶粉幫就知啦!

• cybershort 2013-2-25 20:56:43

從民族角度,抵制日本貨,
    從經濟角度,很難買歐州貨,
    從理性角度,萬萬不能買中國貨。
    那你叫我用甚麼貨 ?

• 紅塵過客 2013-2-25 21:00:49

cybershort 發表於 2013-2-25 20:56

母乳!

• cybershort 2013-2-25 21:08:00

我戒咗奶啦! 現在長大成人,重好虛榮。中意玩電子產品,汽車,手錶 。冇得玩,叫我怎麼辨 ?

• 1king 2013-2-25 21:11:42

督督查 發表於 2013-2-25 20:50
    中國人只會抵制國貨,看看奶粉幫就知啦!

自己早各嘅貨品唔爭氣啫, 食咗有問題都重買? 為國捐軀咩!!

• momen 2013-2-25 21:16:55

cybershort 發表於 2013-2-25 20:56

為國捐軀

• cybershort 2013-2-25 21:25:22

momen 發表於 2013-2-25 21:16
    為國捐軀

捐軀? 冇所謂,但要轟轟烈烈嘛。死得不明不白還被人笑儍仔。叫我屋企人情何以堪呀!

• 長大做貪官 2013-2-25 21:41:43

既然你哋唔食中國的豬牛肉,咁中國的豬牛肉加價,都與你這一批人生活無關啦...大概你哋食的係”和牛”,或者是”歐盟的牛肉”吧....

• 1king 2013-2-25 21:46:19

cybershort 發表於 2013-2-25 21:25
    捐軀? 冇所謂,但要轟轟烈烈嘛。死得不明不白還被人笑儍仔。叫我屋企人情何以堪呀! ...

捐咗都未知乜嘢事,        原來食得假嘢多!

• 長大做貪官 2013-2-25 21:53:23

我都鄧你哋高興,e+d豬牛肉大部份來自中國內地,仲貴到豬肉四五十蚊斤,牛肉六七十蚊斤...你哋唔食中國豬牛肉...咁你哋真係慳番好多!

• shibala 2013-2-25 21:55:33

長大做貪官 發表於 2013-2-25 21:41
    既然你哋唔食中國的豬牛肉,咁中國的豬牛肉加價,都與你這一批人生活無關啦...大概你哋食的係”和牛” ...

我個人唔用日本貨品好耐。我一般用德國嘢同韓國嘢多,雖然韓國人都好衰格,但日本仔根本系披著羊皮的狼。唔可以太靠近。

• cybershort 2013-2-25 22:09:09

長大做貪官 發表於 2013-2-25 21:41
    既然你哋唔食中國的豬牛肉,咁中國的豬牛肉加價,都與你這一批人生活無關啦...大概你哋食的係”和牛” ...

盡吓人事啦! 可免則免啦!