我的收藏
版主
申請
開區
申請

大家現在買歐洲車還是日本車?

• KitAu 2014-8-5 17:07:50

歐洲車有身份D,但本人覺得日本車好D.

• 澳門80後 2014-8-5 20:54:32

老實講一句  渣AUDI 同渣 MAZDA 出黎比人感覺都唔同D啦  而家澳門街紙醉金迷 乜都係虛榮心

• !等待有情人! 2014-8-30 22:27:23

老實講句..我自己鐘情於日本車多..唔好講技術..日本仔制造D野係考慮左好多問題....我自己渣架日本車多...真係冇咩點壞
    我朋友買左架AUDI A5 LA..係威呀好有身份象徵TIM...定時定後成日攞返去廠做升級..換油又麻煩..日本車係出面車行換油又OK又快

只於話歐洲車好定日本車好..各人喜歡
    我自己一定鐘意日本車多....講隱定都係日本車好過歐洲車多多聲....唔好講咩...講冷氣..歐洲車已經輸晒LA

• rosco 2014-8-31 11:48:53

!等待有情人! 發表於 2014-8-30 22:27
    老實講句..我自己鐘情於日本車多..唔好講技術..日本仔制造D野係考慮左好多問題....我自己渣架日本車多...真 ...

如果歐洲人用日本仔的20年4AT技術, 無turbo, supercharger,前碟後鼓 (最新corolla) , 無電動鏡(最新suzuki alto), 無電子野, 我相信歐洲車唔需要維修. 看看30年前的化油氣歐洲車, 唔會壞的!!

升級其實是好事, 電腦, 電話也要! 除非好似日本仔車咁唔肯用電腦! 換油出面也可以, 但要保養先去原廠.

冷氣唔涷, 大食係舊觀念. 日本車做到和歐洲車一樣重的話, 因日本車引擎, 波箱技術落後, 自然係日本車大食, 加上歐洲車1400cc用turbo , suprcharger已有160ps, 日本車2500cc先得150ps, 大食是日本車! 並交牌費都多人一大筆!  講冷氣, 現在歐洲車好多用日本compressor, 唔涷只係日本品質差! 就算歐洲compressor現在的也很涷. 唔好講現在, 講我舊audi b5 A4 17年也涷都震! 冷氣的野, 不論歐日美韓車, 都係看不同車不同顏色, 不同型號, 不同環境, 太陽, 等因素. 有些日本車冷氣唔見得好過人.

日, 歐車係一個簡單VS複雜的問題. 日本車好正常唔會壞, 你想唔洗煩, 維修易, 成本低, 代步, 當然日本車. 好似電話咁, 一樣道理. android vs 黑白機. 渣歐洲車你有很多新技術享受, 自然預了很多野煩, 維修率高過日本車等問題. 日歐車, 看自己的取向吧!!

• DCPDOC 2014-10-28 22:34:36

論價錢一定買歐洲車,論維修就日本車,因試過歐洲車一個月入廠兩次,好麻煩

• zero815 2015-10-16 14:39:55

咁二手車買歐洲車咪好唔著數?

• zero815 2015-10-29 17:29:00

我鐘意歐洲車既外型~~本來諗住買部二手歐洲車渣下~依家見到你地咁講~~我都心大心細@@~~

• rc52077 2015-12-26 19:24:50

20 .jpg 20 61 .gif 0024 .jpg

• qq541344912 2017-2-24 17:05:25

Weng1230 發表於 2013-9-1 20:42
    最重要睇個人 我最近出左部scirocco 1.4 我覺得外型吸引到我 就算食油D都認命嫁啦 ...

有几食油?

• qq541344912 2017-2-24 17:06:08

Weng1230 發表於 2013-9-1 20:42
    最重要睇個人 我最近出左部scirocco 1.4 我覺得外型吸引到我 就算食油D都認命嫁啦 ...

有几食油?