我的收藏
版主
申請
開區
申請

6名丹麥遊客於上海高架集體小便

• 讚賞 2013-3-26 17:56:37

講得好清楚, 唔好扭曲 ! 一樣米養百樣人, 十幾億中國人, 當中有好人有賤人. 不文明行為尚係事少, 數典忘宗認賊作父既也有的是 !
    刻意有目的地將個別中國人不文明行為故意誇張渲染, 藉此達到攻擊抹黑中國以及大多數中國人既醜惡目的. 呢種行為就係一種侮辱中國人, 即係侮辱緊你同我既行為, 明白未 !? 咁鍾意成日強調幾個賤人既衰野, 點解唔去其餘十幾億中國人既日常好野呢 ??

• 啄木鳥 2013-3-26 19:06:53

人生如賭博 發表於 2013-3-26 16:31
    其實我好想反問一句,究竟這裡甘多網友由細到大有沒有試過在街邊小便???

小就無,大就有

• 估估下 2013-3-26 19:20:40

人生如賭博 發表於 2013-3-26 16:31
    其實我好想反問一句,究竟這裡甘多網友由細到大有沒有試過在街邊小便???

舉手!........

• 澳門故事 2013-3-26 20:42:16

長大做貪官 發表於 2013-3-26 17:50
    其實我好想反問一句,究竟這裡甘多嘅網友,大家都會做咗同樣嘅錯事,點解大陸人就可以指責,外國人就要幫 ...

我只承認抽水, 但就絕對無守龍門.

• 澳門故事 2013-3-26 20:45:03

讚賞 發表於 2013-3-26 17:56
    講得好清楚, 唔好扭曲 ! 一樣米養百樣人, 十幾億中國人, 當中有好人有賤人. 不文明行為尚係事少, 數典忘宗 ...

只得幾個賤人... 同你仲有乜好講?

• 迷路的小孩 2013-3-26 22:17:33

講得好清楚, 唔好扭曲 ! 一樣米養百樣人, 十幾億中國人, 當中有好人有賤人. 不文明行為尚係事少, 數典忘宗 ...

其實,我比較贊同你嘅講法。

• 迷路的小孩 2013-3-26 22:22:35

澳門故事 發表於 2013-3-26 20:45
    只得幾個賤人... 同你仲有乜好講?

我發呢則新聞嘅目的就係想講:其實呢D行為唔係只係中國人先有,外國人就係我地所諗嘅咁高尚,唔使講到中國人就係處於幾咁野蠻嘅狀態。當然,我們對於有D大6人隨便過馬路、兼隊、大大聲講嘢等等呢D行為反感,好正常,不過,唔好一棍子打死,要知道只係有部分人係咁,完全無必要提升到民族層面,更加無必要否定成個中國,因為整個國家文明嘅發展係有一個過程嘅。我地反對不文明行為嘅時候,無必要咁激動,無必要搞到要同大6劃清界線咁。

• 南灣湖天空 2013-3-26 23:58:34

澳門人去旅行尿急了也這樣,有咩奇怪。

• 文明笔 2013-3-27 00:55:31

我親眼見大陸人在舊葡京酒店大堂小便,另一次在粤通碼頭門口屙屎,碼頭有厠所,2次都係大人操作的小朋友,在香港大商場都係就地解决,佢地角度認為無問題,講咁多,重點係有厠所佢哋唔用随街屙,才招人討厭

• 迷路的小孩 2013-3-27 09:58:29

文明笔 發表於 2013-3-27 00:55
    我親眼見大陸人在舊葡京酒店大堂小便,另一次在粤通碼頭門口屙屎,碼頭有厠所,2次都係大人操作的小朋友, ...

我都睇到個新聞話個老外係內地坐高鐵,除左鞋伸到前排嘅扶手,前邊個乘客講下佢,佢仲打人添。係我地澳門,你睇下,第一個亂過馬路嘅有無鬼佬?我見過好多次啦。

• 讚賞 2013-3-27 10:45:45

迷路的小孩 發表於 2013-3-26 22:22
    我發呢則新聞嘅目的就係想講:其實呢D行為唔係只係中國人先有,外國人就係我地所諗嘅咁高尚,唔使講到中 ...
    長大做貪官 發表於 2013-3-26 17:50
    其實我好想反問一句,究竟這裡甘多嘅網友,大家都會做咗同樣嘅錯事,點解大陸人就可以指責,外國人就要幫 ...

世界由人所組成, 人總有劣性. 無論乜野國家邊個民族都冇分別, 美國有賤人, 中國有賤人, 即使表面最守規距既咖仔, 獸性大發之時先至最賤 ! 刻意將個別中國人不文明行為故意誇張渲染既, 都係一種賤人 ! 呢種賤人政治目的不過係反共, 但又冇吉屎去搵個真正既共產黨黎兜口兜面去反夠飽佢, 淨係識縮埋一二角專門去挖人家陰暗面d屎屎尿尿黎無限發酵, 不惜攻擊侮辱晒成個國家同所有中國人 ! 所以講得岩, 響外國人眼中, 呢種賤人先至係中國人之中最賤既幾隻 !

• superintels 2013-3-28 22:38:06

迷路的小孩 發表於 2013-3-26 11:46
    我發現有D人,逢大6必衰,逢外國必好

我都覺 班傻仔

• bigb524 2013-4-1 10:31:36

迷路的小孩 發表於 2013-3-26 11:46
    我發現有D人,逢大6必衰,逢外國必好

講得非常好,偏坦外國人

• 201203 2013-4-1 15:01:06

嘩,爆你嘅衰格嘢就話人數典忘祖呀,係要歌功頌德先啱聽嘅,幾咁膚淺呀你還在膠論滔滔自以為很醒,你話你同胞係賤人喎,共產黨統治下點解有賤人呀?