我的收藏
版主
申請
開區
申請

香港佔中難掩暴力,教唆違法

• 藤原亮政 2013-4-2 17:27:33

香港特別行政區基本法第四十五條
    香港特別行政區行政長官在當地通過選舉或協商產生,由中央人民政府任命

行政長官的產生辦法根據香港特別行政區的實際情況和循序漸進的原則而規定,最終達至由一個有廣泛代表性的提名委員會按民主程序提名後普選產生的目標。

• 澳門故事 2013-4-2 17:32:47

藤原亮政 發表於 2013-4-2 17:23
    中央要遵守既係"中華人民共和國憲法"
    基本法係下屬於"中華人民共和國憲法"適用於香港特別行政區憲制性文 ...

因為有"釋法"呢條路所以當然唔需要唔守,
    有事起上黎將基本法解釋成自己想要ge意思就係了,
    呢個就係點解香港人對於"釋法"呢點咁敏感,
    因為隨時會解釋成同字面不同ge意思,
    記憶中當年處理居港權問題時係第一次,
    法律界極力反對因為會開左個壞先例,
    但畢竟係為解決現實問題, 所以尚算有較多香港人接受.

而之後將政改相關條文中"如需修改"解釋成係中央判斷是否"需要"修改,
    硬要將個主導權由較反映香港民意ge立法會搶返到中央自己手中,
    此舉就徹底打破左市民對基本法及中央信任.

• 藤原亮政 2013-4-2 17:39:13

澳門故事 發表於 2013-4-2 17:32
    呢個就係點解香 ...

如果當年要求人大釋法就無而家乜野雙非嬰兒問題了(呢個係題外話)

"2004年4月6日,十屆全國人大常委會第八次會議通過,對《基本法》附件一和附件二作出解釋,當中涉及有關修改「行政長官及立法會產生辦法和法案議案表決程序」的規定。[8]其中最重要一項訂明,所有修改建議除了原有規定的「須經立法會全體議員三分之二多數通過,行政長官同意,並報全國人大常委會批准或者備案」這3項法律程序之外,在展開這些律程序之前還需要另外2項程序,即:(1)行政長官就是否需要進行修改向全國人大常委會提出報告,及(2)由全國人大常委會依照《基本法》第四十五條和第六十八條規定並根據香港的實際情況和循序漸進的原則予以確定;亦即是說由「三步曲」變為「五步曲」。"

• 澳門故事 2013-4-2 17:40:03

當然, 我以上所講ge, 法理角度或者仲有得講, 因為基本法規定人大(姑且俗稱"中央"吧)對基本法有解釋權, 所以明係東都可以指向西, 就算明係曲解都奈佢唔何. 我只係指出好多香港人對中央存有敵意原因.

• 藤原亮政 2013-4-2 17:42:11

澳門故事 發表於 2013-4-2 17:32
    呢個就係點解香 ...

法律呢樣野本身就係當權者按照自己既需要黎解釋的從古到今,中西方都係
    所以識法律真係好重要,唔識法律只會比識法律既人玩死
    香港係有人對中央存有敵意
    但我不認為是大多數

香港講到底都只係一個"地方行政單位"
    而唔係一個獨立國
    呢一點係一切既前提
    部份香港民主派在港英時期不見反英,反"英皇制誥",反"皇室訓令"
    卻在今時今日逢中必反,為何呢...

• Mac Au(麥歐) 2013-4-2 18:09:19

深山野人 發表於 2013-4-2 16:48
    佢有咩法律的理據??真係唔知羅?
    出黎“佔領中環”的法律理據係咩?!
    你可舉例之? ...

佔領中環”的理據係中央沒有真正執行對香港人要求普選的諾言。
    至於法律理據 ... 講明公民抗命, 梗係不太理會法律理據啦。

• Mac Au(麥歐) 2013-4-2 18:44:37

藤原亮政 發表於 2013-4-2 17:42
    法律呢樣野本身就係當權者按照自己既需要黎解釋的從古到今,中西方都係
    所以識法律真係好重要,唔識 ...

英國有君主立憲的傳統。

• 藤原亮政 2013-4-2 19:07:58

Mac Au(麥歐) 發表於 2013-4-2 18:44
    英國有君主立憲的傳統。

當年香港亦無民主...

• Mac Au(麥歐) 2013-4-2 20:15:20

藤原亮政 發表於 2013-4-2 19:07
    當年香港亦無民主...

不過有法治, 同埋不會輕率處理問題。

• 藤原亮政 2013-4-2 20:16:08

Mac Au(麥歐) 發表於 2013-4-2 20:15

現在香港無法治?...

• Mac Au(麥歐) 2013-4-2 20:20:03

藤原亮政 發表於 2013-4-2 20:16
    現在香港無法治?...

有,但正在動搖, 問題不斷惡化。

• 藤原亮政 2013-4-2 20:53:07

Mac Au(麥歐) 發表於 2013-4-2 20:20
    有,但正在動搖, 問題不斷惡化。

如何動搖,如何惡化?

• ilucsn2012 2013-4-2 21:31:31

Mac Au(麥歐) 發表於 2013-4-2 18:09
    佔領中環”的理據係中央沒有真正執行對香港人要求普選的諾言。
    至於法律理據 ... 講明公民抗命, 梗係 ...

照你咁講,咁社會仲有法治?!有這樣的想法太危險了!不符合自己想法、不跟隨跟隨自己的意願,就可以抗命了嗎?!就可以影響社會跌序,就可以打倒反對自己的人了嗎?這種思想才真正的倒退

• 榴槤漂香 2013-4-2 21:47:57

Mac Au(麥歐) 發表於 2013-4-2 20:15

現在佔中班人全無法治概念,又無法律理據!

• Mac Au(麥歐) 2013-4-3 11:53:52

ilucsn2012 發表於 2013-4-2 21:31
    照你咁講,咁社會仲有法治?!有這樣的想法太危險了!不符合自己想法、不跟隨跟隨自己的意願,就可以抗命 ...

社會仲有法治??
    中央話普選要有愛國愛港前提(前提由中央決定), 已經係無視法治啦!