我的收藏
版主
申請
開區
申請
BeeCee
加入日期:2013-4-3
流動積分:10
查看 15865 回覆 29
按讚 0 按彈 0

公務員父母可享山頂免費醫療嗎?

• 公務員父母可享山頂免費醫療嗎?

0 0
  • sunday321321321 2013-4-4 16:45:59
    推薦

第一百四十八條
    (家屬受益人)
    一、家屬受益人係指:
    a) 未經法院裁判與受益權利人分居分產之配偶;
    b) 在收取家庭津貼權利之有效期間,賦予該權利之親屬。
    二、如透過由有關僱主實體發出之聲明證明親屬已為另一衛生護理特別保障制度之受益權利人,不適用上款之規定。
    三、如配偶雙方均為受益權利人,僅收取家庭津貼之一方得為其餘親屬進行登記。
    四、家屬受益人獲得衛生護理之權利根據上條之規定中止或終止。
    五、如受益權利人死亡,即使其權利正處於中止狀況,包括胎兒在內之家屬受益人之資格亦須予以維持或恢復。

• buyingsasa 2013-4-3 23:47:29

有收取家庭津貼資格嗎

• 玩大左 2013-4-3 23:51:26

父母退左休,或父母個人年收入少於33000澳門幣就有資格申請山頂免費醫療。

• BeeCee 2013-4-3 23:58:04

To buyingsasa:我無申請家庭津貼,唔知點先可申請…請指教…

To 玩大左:父母都有做野,但爸做補習,成日要睇醫生,但無醫療津貼,咁可以嗎?

• 雲吞 2013-4-3 23:58:59

樓上錯晒~係跟家庭津貼,如有同父母申請家津,自動享有醫療福利,部門會發張綠卡比你。至於申請家津既條件,並唔係話父母退左休就得,睇父母年收入或定期收益加埋有冇超過1200點,並唔係樓上講既33000,其他既自己睇法例~

• 雲吞 2013-4-4 00:04:37

如合符資格,填表交文件就係咁簡單,其實問一問自己人事部仲直接,畢竟部門要求文件可能有出入,唔好問張表係邊度搵唔該~

• BeeCee 2013-4-4 00:12:06

Thx all.
    To 雲吞: 我明白了,有家津的人就有醫津,可告知哪法律規定嗎? 謝謝^^

• 雲吞 2013-4-4 00:30:07

上Google或者印務局搵有幾難,其實有時唔係唔想答,試過搵唔到既我好樂意幫忙,但試都唔試下自己解決既,我唔想縱容囉,希望你能體會~

• 最終幻想 2013-4-4 00:54:16

首先要問返清楚  你阿爸阿媽係共產定分產

如果共產就係兩個人一齊計年收入1200點

個人就分開計(冇記錯就係啦)

• 雲吞 2013-4-4 01:24:27

即係分產既話,若母親年收入唔過600點,父親一方即使過1200點,仍可以單獨為母親作申請嗎?!

• 雲吞 2013-4-4 01:29:34

以我所知唔會囉~

• sunday321321321 2013-4-4 15:53:26

尼方面無睇法例, 其實分兩種情況, 父母有收家庭津貼, 咁一定有綠卡有得享用, 第二種係無收家津, 父母有工作, 但工作機構無提供醫療保障, 就可以申請緣卡黎享用免費醫療.  第二種係人地講俾我聽, 我未睇過法例, 大家可以研究下.

• 雲吞 2013-4-4 16:19:41

你講既第二種情況,淨係限配偶~睇下人員通則就知~

• 雲吞 2013-4-4 17:17:10

第1款b項已講述,除配偶外,其他人需有家津權利作前題, 才可享有綠卡。如果好似你咁講,除左父母外,仔女即使有做野,但工作機構無醫療福利,亦可一直享有綠卡嗎?! 我相信冇咁既可能,可以打去公職局求證~