我的收藏
版主
申請
開區
申請

公務員父母可享山頂免費醫療嗎?

• 最終幻想 2013-4-4 17:48:51

雲吞 發表於 2013-4-4 17:17
    第1款b項已講述,除配偶外,其他人需有家津權利作前題, 才可享有綠卡。如果好似你咁講,除左父母外,仔女即 ...

可以選擇唔用工作機構醫療福利......之後轉跟綠卡

• 雲吞 2013-4-4 17:57:03

你既意思即係除左配偶外,任何人都可以選擇放棄工作機構既醫療,轉用綠卡?!父母?!子女去到幾大?!即使唔符合家津要件既親屬都可以?!

• 最終幻想 2013-4-4 21:24:34

雲吞 發表於 2013-4-4 17:57
    你既意思即係除左配偶外,任何人都可以選擇放棄工作機構既醫療,轉用綠卡?!父母?!子女去到幾大?!即使唔符合 ...

我都唔係好清楚

因為身邊有同事父母咁樣申請

• 小市民苦狀 2013-4-8 16:58:00

雲吞 發表於 2013-4-3 23:58
    樓上錯晒~係跟家庭津貼,如有同父母申請家津,自動享有醫療福利,部門會發張綠卡比你。至於申請家津既條件 ...

請問現金分享是否計算入收入範圍內嗎?而ias每年既敬老金是否也計算收入範圍內嗎?養老金已提昇了三千蚊一個月,加埋上全部既總數已超過六百點。謝謝。^^~
    若果全部計算範圍內,諗應該有好多做緊公務員既父母不能獲發父母津貼並不能享用公立醫院免費醫療。><~

• 雲吞 2013-4-8 17:21:42

現金分享同敬老金都唔計~其實佢係計一D定期或固定既收益...例如租金收入...退休金....養老金咁...偶然一次既福利或援助金等都不計算在內~

• kenlee79 2013-4-9 09:24:51

好似家庭津貼先關收入事, 家人申請綠卡唔關收入事, 係直系親就得, 我老婆都得. 再唔係直接問下你局的人事處,.

• hello1234567890 2013-4-10 20:30:52

你真的認為是免費醫療??? 無論你睇唔睇病, 每月都會在你人工內扣除0.5%作為醫療.

• 雲吞 2013-4-11 12:27:49

而家講緊父母醫療...佢扣你果0.5%係FOR你自己的...父母配偶既亦唔會多扣任何款項...咁都唔算免費?????.

• Bell2012 2013-4-11 13:42:30

有無綠卡作用好似都唔大, 因為:
    去衛生中心睇免費
    如果衛生中心覺得自己搞唔掂, 轉介到山頂睇又免費!
    不是么?

• vgomes 2014-7-24 18:43:34

我公司 父母 不能分開 申請,我亞爸有工作,但我亞媽無野做,都唔比申請家庭津貼。

• Adison 2014-7-25 15:43:03

據我所知父母係唔比分開申請,即係父母一方年薪已經超過1200點,另一個唔可以單獨申請,無論你係分產定共產,除非唔係夫妻關係。另外,據我所知養老金都係計係收入裏面。

• 禽獸的演技 2014-7-25 23:32:29

記得長輩有張衛生護理證,有就可以享有(好似係)

• guojaa 2019-2-14 08:32:25

push!!!

• kikimo 2019-5-11 00:05:50

公職人員系唔系鏡湖睇醫生也要自費?

• jackwave 2019-5-13 21:37:44

kikimo 發表於 2019-5-11 00:05
    公職人員系唔系鏡湖睇醫生也要自費?

急診有$220 津貼,短時間內唔可以重覆睇