我的收藏
版主
申請
開區
申請

食狗瘋狂,因為大陸D狗更瘋狂!

• V神 2013-6-29 23:35:12

亞當絲襪 發表於 2013-6-29 22:52
    樓主話幫你做媒咼,佢實識得好多狗乸啫。。。

狗公行開!

• daniel39 2013-6-30 01:39:13

唉!係呢度連怕狗都唔淮,咩世界。

• flavianet9278 2013-6-30 04:03:50

乞丐公主 發表於 2013-6-28 14:16
    Sorry,打錯字。要睇咩狗咯,藏獒本身就比較危險。

用來佩種的藏獒是很惡的
    上年, 我去西藏, 見到拉出來比我哋影相的藏獒(又老又大隻)非常聽話.
    通常, 有主人在場, 狗會很聽話, 但如果, 你非法進入佢間屋, 而主人不在, 牠就會很惡的, 一定會咬你.

• 飛機俠 2013-6-30 12:35:05

網事如煙 發表於 2013-6-28 15:05
    呢條聞,好普通啫,點解我要發呢?
    因為我絕對唔願意睇到“狗仗人勢”真實上演,唔好將狗淩駕喺人之上!! ...

調起把火嚟,人都會咬人喇,何況喺狗,小巫見大巫,大驚小怪,哎

• 飛機俠 2013-6-30 12:37:28

水仙花 發表於 2013-6-28 15:31
    所以係街見到的比較大架狗我都會揾路走.............

狗怕人,多過人怕狗嘅查實,你祗要唔好好惡咁望實佢~~佢唔驚你就唔會自我保護意思,就唔會兇返你嘅!!!唔好講到好似好嚴重咁得咖。。。。哎,你哋多啲瞭解下動物嘅習性,就唔會咁多誤解喇!!!

• 漫天飛舞 2013-6-30 13:20:24

聽講已經死左了

• dreams_again 2013-6-30 13:22:52

flavianet9278 發表於 2013-6-30 04:03
    用來佩種的藏獒是很惡的
    上年, 我去西藏, 見到拉出來比我哋影相的藏獒(又老又大隻)非常聽話.
    通常, 有主 ...

我上次影相時,只要主人在,又抱又摸都很乖

• flavianet9278 2013-6-30 13:44:03

dreams_again 發表於 2013-6-30 13:22
    我上次影相時,只要主人在,又抱又摸都很乖

那些用來佩種的狗(如小牛), 真是要用粗鐡鍊來鎖住牠.

• 水仙花 2013-7-1 09:28:49

飛機俠 發表於 2013-6-30 12:37
    狗怕人,多過人怕狗嘅查實,你祗要唔好好惡咁望實佢~~佢唔驚你就唔會自我保護意思,就唔會兇返你嘅!!! ...

我都養左狗狗廿多年,我只不過講街上的狗狗不要野牠並無講牠們會無情情去兇人....

• 密密 2013-7-1 12:19:13

樓主, 你想帶一個信息給大家是不是" 狗是狗, 始終是低等的, 不懂思想, 而且會攻擊及咬死人的"??

還是說藉這個主題來說明"你說食狗瘋狂, 就因為就這種"藏獒(狗界中最危險的動物), 才告訴大家不論什麼狗也好, 也是一種無思維模式的動物"?

這種狗在國內才可以養的, 就算在澳門, 你見到"藏獒" , 真是實在難得, 只是想告訴樓主, 不如貼些關切性的狗種, 真是澳門發生的, 我是想願意看到的...

還有的, 食狗瘋狂, 因為國內的人更瘋狂, 自而為是認為食狗肉, 是很補, 在醫學角度, 吃了狗肉不代表"助消除疲勞、緩解腰酸背疼和記憶衰退、幫助老年人消食等功效"

試問老鼠製成的酒, 上一代說很補, 但都沒有醫學說明..

樓主, 你的標題及內容, 真是兩回事..

• whyyouaresoon9 2013-7-1 12:25:26

jjmsy 發表於 2013-6-28 14:13
    係咪睇"住"啲狗?
    好多狗主唔會, 仲會同你講: 狗都好驚、我隻狗唔咬人o架、唔鍾意狗, 咁冇愛心.... ...

我唔食狗,唔討厭狗, 但亦唔喜歡狗,最重要都係狗主搞掂好佢就OK, 行街時常有雷,行過門口時常比嚇,同鄰居狗主底聲下氣傾好似你話Q佢咩咁, 唉, 真係煩, ~

• 亞當絲襪 2013-7-1 15:31:07

密密 發表於 2013-7-1 12:19
    樓主, 你想帶一個信息給大家是不是" 狗是狗, 始終是低等的, 不懂思想, 而且會攻擊及咬死人的"??

還是說藉 ...

我覺得你講得啱,我睇過樓住講嘅嘢,查實佢喺喺度自己幫自己講說話,佢目的好明顯,喺想話所有狗都唔應該存在喺度!佢喺唊狗嘅醋,唔抵得啲狗有人關心愛護,心理就極度唔平衡,已經到咗心理扭曲嘅地步,換句話講就即喺變態!

• 望梅止渴 2013-7-1 15:55:13

藏獒唔適合系澳門養

• 亞當絲襪 2013-7-1 15:59:41

望梅止渴 發表於 2013-7-1 15:55
    藏獒唔適合系澳門養

藏獒喺澳門根本就喺罕見好冇,樓主喺司馬昭之心!
    根本都都扯唔埋嘅嘢,喺度講,喺想話俾大家聽,反對養狗囖