我的收藏
版主
申請
開區
申請
MARK523873
加入日期:2011-3-16
流動積分:1865
查看 86539 回覆 67
按讚 0 按彈 0

考政府工碩士有用d 定一堆證書有用d?

• 求解答
    單選投票, 共有 451 人參與投票

距結束還有: 31473 天7 小時41 分鐘

您所在的用戶組沒有投票權限
    0 0
  • 遊吟詩人 2013-7-8 10:09:11

睇用係邊. 凡事都有2面既

• MARK523873 2013-7-8 10:10:52

遊吟詩人 發表於 2013-7-8 10:09
    睇用係邊. 凡事都有2面既

用係入職,加分

• 遊吟詩人 2013-7-8 10:12:10

咁咪睇職位囉....

• MARK523873 2013-7-8 10:23:34

遊吟詩人 發表於 2013-7-8 10:12
    咁咪睇職位囉....

我明你意思,我唔係問工作範疇,我係指計分

• MARK523873 2013-7-8 10:32:35

遊吟詩人 發表於 2013-7-8 10:12
    咁咪睇職位囉....

其實你細心d 睇清楚我問d 物先,我依+唔係問緊資格,好話唔好聽唔對口ge 几多證書同碩士都無用,前題係對口,講加分,請睇清題目

• 遊吟詩人 2013-7-8 10:41:42

都係睇職位. 你150有個碩士會加你分咩? 要對口先有分加, 明未

• Jerrybeckham 2013-7-8 10:45:39

遊吟詩人 發表於 2013-7-8 10:41
    都係睇職位. 你150有個碩士會加你分咩? 要對口先有分加, 明未

同意~對口就有用~~~

• MARK523873 2013-7-8 11:14:49

遊吟詩人 發表於 2013-7-8 10:41

我講緊ge 潛規則,係選擇左對口ge 職位,但如果你無視常識及潛規則,你可以話小學生考430,但我相信正常人會明我問 物

• 小市民苦狀 2013-7-8 11:22:02

MARK523873 發表於 2013-7-8 11:14
    我講緊ge 潛規則,係選擇左對口ge 職位,但如果你無視常識及潛規則,你可以話小學生考430,但我相信正常人 ...

有些職位兩者兼備的。^^~
    都是果句,睇職務範疇的。><~

• MARK523873 2013-7-8 11:46:31

小市民苦狀 發表於 2013-7-8 11:22
    有些職位兩者兼備的。^^~
    都是果句,睇職務範疇的。>

對唔清楚問題可以唔投票唔回答,謝謝

• talltony 2013-7-8 12:11:02

都係睇職位架啦 對口先有用架嘛。 你講潛規則, 就無人可以解釋到啦 ,因為都係灰色地帶

• Jerrybeckham 2013-7-8 12:33:55

此帖似乎無人明白樓主所述之潛規則

• MARK523873 2013-7-8 12:39:46

Jerrybeckham 發表於 2013-7-8 12:33
    此帖似乎無人明白樓主所述之潛規則

對唔清楚問題可以唔投票唔回答,謝謝

• 清涼的海風 2013-7-8 12:58:18

好老實,要睇請你個個部門話事人.
    例:我知道某部門個主管係台灣某大學畢業生,佢對台灣畢業生有偏愛.
        結果佢請親ga多數都係台灣畢業生.
        某部門個主管係某中學畢業生,佢對校友有偏愛.
        結果佢請親ga多數都係校友.
        有部門主管只係學士畢業,佢唔想人地高學歷過佢.
         結果佢話得事ga招聘位請親ga最高學歷都係學士.
    *以上ga係真人真事,不過唔可以講部門.